Photo Gallery, Τοπικά

Αντίδραση ακτημόνων Κάρλας για παραχώρηση εκτάσεων

Καθώς προβλέπεται παραχώρηση με δημοπρασία και όχι με ενοικίαση

 

Ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των 2.000 και πλέον ακτημόνων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας, οι οποίοι με την εφαρμογή από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Νόμου 4061/2012 κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης κρατικών εκτάσεων. Πρόκειται για εκτάσεις ιδιοκτησίας του Υπουργείου, τις οποίες δεκαετίες τώρα ενοικιάζουν οι ακτήμονες για καλλιέργεια και παραγωγή, με την υπογραφή συμβάσεων κάθε χρόνο παλαιότερα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πλέον με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Με το νέο Νόμο η παραχώρηση των εκτάσεων θα γίνεται με τη διαδικασία της δημοπρασίας. Ακτήμονες και συνεταιριστές υποστηρίζουν ότι με τη δημοπρασία οι κρατικές εκτάσεις θα παραχωρούνται σε μία εταιρεία ή σε έναν ιδιώτη, που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πλειοδοτήσει στη διαδικασία. Σε παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο προχωρεί άμεσα ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Μέχρι και την τρέχουσα χρονιά οι περισσότεροι από 2.000 ακτήμονες των παρακάρλιων χωριών είχαν τη δυνατότητα μέσω των κατά τόπους Αγροτικών Συνεταιρισμών, στους οποίους είναι μέλη, να ενοικιάζουν τις κρατικές εκτάσεις ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καλλιέργεια και παραγωγή.

Η ενοικίαση γινόταν με την υπογραφή συμβάσεων με την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας από την περσινή χρονιά.

Οι συμβάσεις είχαν ετήσια ισχύ και ανανεώνονταν μεταξύ των δύο πλευρών κάθε χρόνο.

Με την εφαρμογή πλέον από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του νέου Νόμου 4061/2012 η παραχώρηση των κρατικών εκτάσεων στα παρακάρλια χωριά για εκμετάλλευση δεν θα γίνεται με ενοικίαση, αλλά με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

«Μετά την ισχύ του Ν. 4061/2012 (ΦΕΚ 66Α’/22-3-2012)» αναφέρεται σε σχετικό απόσπασμα του αρμοδίου Υπουργείου «που αφορά στη «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» και τις απαραίτητες οδηγίες για την εφαρμογή του που δόθηκαν με εγκύκλιο γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια περιέρχονται αρμοδιότητες διαχείρισης των δημοσίων αυτών ακινήτων, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπονται:

Η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με απόφαση περιφερειάρχη, εμβαδού μέχρι 100 στρεμμάτων, κατά χρήση έναντι χαμηλού τιμήματος, για παραγωγή τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης ή ζωοτροφών ή για βόσκηση, καθώς και για άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, για αναπτυξιακούς σκοπούς, για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για κεραίες κινητής τηλεφωνίας, έναντι τιμήματος και μετά από δημοπρασία.

Η δυνατότητα εξαγοράς ακινήτων διαχείρισης Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εφόσον αποδεικνύεται η κατοχή του ακινήτου πριν την 5-6-1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα δέκα 10 στρέμματα. Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής του αξίας και εξοφλείται σε τέσσερις έως οκτώ εξαμηνιαίες δόσεις.

Η δυνατότητα εξαγοράς βοσκοτόπων από αποκαταστημένους κτηνοτρόφους ή από νόμιμους κληρονόμους τους, εφόσον άλλαξαν τη χρήση τμήματος του βοσκοτόπου σε γεωργική πριν την 5-6-1993 και η επιφάνειά του δεν υπερβαίνει τα 60 στρέμματα. Το τίμημα εξαγοράς ορίζεται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας με πρόστιμο 1/10 της αντικειμενικής αν άλλαξαν αυθαίρετα τη χρήση και εξοφλείται σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαγοράς από τους ενδιαφερομένους λήγει στις 31-12-2012».

Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των 2.000 και πλέον ακτημόνων των παρακάρλιων χωριών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη δυνατότητα, που διατηρούν δεκαετίες τώρα, εκμετάλλευσης για καλλιέργεια και παραγωγή των κρατικών εκτάσεων.

Από τη νέα χρονιά οι εκτάσεις ιδιοκτησίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας θα παραχωρούνται με δημοπρασία, με τους ακτήμονες να υποστηρίζουν ότι η εκμετάλλευσή τους θα γίνεται πλέον από μία εταιρεία ή από έναν ιδιώτη, που θα έχει την οικονομική δυνατότητα να πλειοδοτήσει στη δημοπρασία.

Οι ακτήμονες αντιδρούν σε μια τέτοια προοπτική και ζητούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να παρέμβει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου η παραχώρηση των εκτάσεων να γίνεται με ενοικίαση, όπως ίσχυε τις τελευταίες δεκαετίες, και όχι με τη διαδικασία της δημοπρασίας.

Παράλληλα, η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου αναφορικά με το ζήτημα της διάθεσης των κρατικών εκτάσεων στην περιοχή της Κάρλας επισημαίνει τα εξής: «Έχουμε ενημερωθεί ως Δημοτική Αρχή για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη διάθεση των καλλιεργειών στην περιοχή της Κάρλας. Θεωρούμε πως η αλλαγή της διαδικασίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και δεν εξασφαλίζει τη διάθεση των καλλιεργειών στους αγρότες της περιοχής. Ενστερνιζόμαστε την ανησυχία και τον προβληματισμό των αγροτών, οι οποίοι μέσα από την ετήσια καλλιέργεια των εκτάσεων καρπώνονταν ένα εισόδημα για να αντεπεξέλθουν στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Ως Δήμος θα ενεργήσουμε άμεσα και θα ζητήσουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να εφαρμόσει τη μέθοδο διάθεσης των καλλιεργειών που ισχύει δεκαετίες τώρα, λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη θέση που βρίσκονται εδώ και χρόνια πολλοί αγρότες της περιοχής μας» καταλήγει στη δήλωσή της η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου.

Τέλος, από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων γίνεται γνωστό ότι προγραμματίζεται άμεσα σειρά επισκέψεων στελεχών της στα παρακάρλια χωριά, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ακτημόνων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το