Photo Gallery, Τοπικά

Ανοχύρωτοι Βόλος και Μαγνησία μπροστά στο ενδεχόμενο πυρκαγιών

 

 

 

 

Ελπίδες «στο Θεό» εναπόθεσαν χθες οι αρμόδιοι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου εν όψει καλοκαιριού


-Ασυντήρητα μηχανήματα της Πυροσβεστικής, έλλειψη χειριστών, ανεπαρκή εναέρια μέσα, ούτε ευρώ για καθαρισμούς δασών

 

 

Ανοχύρωτος ο ενιαίος Βόλος και ο Νομός Μαγνησίας μπροστά στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχει συντηρήσει τα μηχανήματά της, δαπάνες για αγορές πετρελαίου δεν γίνονται, χειριστές δεν υπάρχουν, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν επαρκούν, πυροφυλάκια δεν διαθέτουν προσωπικό, δαπάνες για καθαρισμούς δασών και αγροτικών δρόμων δεν έχουν εγκριθεί και όλες οι ελπίδες έχουν «εναποτεθεί στο Θεό», όπως δήλωσαν χθες όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου για την πρόληψη και την προετοιμασία των υπηρεσιών εν όψει του καλοκαιριού.

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος Βόλου στην κεντρική διοίκηση σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών, είναι η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο αντιδήμαρχος κ. Ταμπάζης δήλωσε χθες ότι η Πυροσβεστική μπορεί να διαχειριστεί και τις πιστώσεις για την πρόληψη, τα μηχανήματα, το συντονισμό και να μη μοιράζονται χρήματα και αρμοδιότητες εδώ κι εκεί.

 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η χθεσινή σύσκεψη για το συντονισμό των φορέων εν όψει του καλοκαιριού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο των πυρκαγιών ήταν αποκαλυπτική. Η «γύμνια» της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, με μια Πυροσβεστική Υπηρεσία να αδυνατεί λόγω οικονομικής κρίσης να συντηρήσει ακόμη και τα μηχανήματά της φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο.

Οι επισημάνσεις για τις ελλείψεις άρχισαν από τα απλά και τα εύκολα για να αποκαλυφθούν λίγη ώρα αργότερα οι μεγάλες αδυναμίες στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάζης επισήμανε αρχικά ότι τα πυροφυλάκια είναι χωρίς προσωπικό, ενώ πρέπει να εξοπλιστούν με ασύρματο τηλέφωνο και διόπτρα. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής με προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, για να απαντήσει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ότι ο εξοπλισμός της Υπηρεσίας δεν είναι ο καλύτερος δυνατός από την ώρα που δεν έχουν γίνει συντηρήσεις γιατί δεν εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, πυραγός κ. Σωτήρης Κολλέτης μπορεί τα σχέδια να υπάρχουν, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί και το φοβάμαι» είπε για να συμφωνήσει μαζί του και ο κ. Τσαμπάζης: «Και εγώ το φοβάμαι» δήλωσε.

Ο αντιδήμαρχος που είναι υπεύθυνος για την πολιτική προστασία, τόνισε πως η ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα οχήματα είναι αναγκαία, ενώ απουσιάζουν συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των πυροφυλακίων και των αυτοκινήτων.

Η Πυροσβεστική αναμένει από τις 2 Μαΐου τις προσλήψεις των εποχικών υπαλλήλων, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στην πραγματικότητα και αν τελικά θα γίνουν οι προσλήψεις.

«Προσπαθούμε και πιέζουμε, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει οτιδήποτε» είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Τσαμπάζη που αφορούσαν μεταξύ άλλων την απόκτηση ενός αυτοκινήτου, το οποίο θα λειτουργεί ως «στρατηγείο», είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς χρήματα, τα οποία το κράτος δεν δίνει.

Ελλιπέστατη κρίθηκε και η πυροσβεστική κάλυψη του Νομού με αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Και από την πλευρά της Πυροσβεστικής και από την πλευρά του Δήμου τονίστηκε ότι τα αεροσκάφη δεν επαρκούν .

«Για να πετάξει το αεροπλάνο θέλει και αυτό χρήματα» είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και απάντησε ο κ. Τσαμπάζης ότι η κεντρική διοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί τα χρήματα που πρέπει να διαθέσει για την πρόληψη είναι μηδαμινά μπροστά στα ποσά που θα πρέπει να δώσει για την αποκατάσταση μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς.

 

«Δεν μπορούμε να πάμε στη φωτιά»

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εμφανίστηκε χθες απογοητευμένος από όσα διαδραματίζονται στον τομέα της πυρόσβεσης και δήλωσε ότι εάν ξεσπάσει φωτιά σε ένα νησί των Σποράδων κανείς δεν γνωρίζει πώς θα πληρωθούν τα εισιτήρια μεταφοράς του προσωπικού. Θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι η Πυροσβεστική για να σβήσει μια φωτιά πρέπει να πληρώσει για τα εισιτήρια των πυροσβεστών και για τα οχήματα και επικαλέστηκε περιστατικό στη Σκόπελο, όπου όταν ξέσπασε φωτιά πληρώθηκαν εισιτήρια 45.000 ευρώ στον πλοιοκτήτη γιατί δεν μετέφερε πυροσβέστες και οχήματα.

Τα μηχανήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν έχουν συντηρηθεί και δεν έχουν δοθεί εγγυητικές για σέρβις, παρότι από την 1η Ιανουαρίου έχουν σταλεί 70 έγγραφα στο υπουργείο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε τα αμάξια για να πάμε στη φωτιά. Τώρα πια δεν εγκρίνονται κονδύλια ούτε για 30 ευρώ και απάντηση στα έγγραφα δεν παίρνουμε. Η ιδιαιτερότητα με εμάς είναι ότι όλος ο εξοπλισμός μας είναι μηχανοκίνητος και χρειάζεται συντήρηση. Τα μηχανήματά μας θέλουν συντήρηση και δεν μπορούμε να δουλέψουμε», δήλωσε ο πυραγός.

 

«Δίνανε εντολές οι βουλευτές»

Ο πυραγός κ. Κολλέτης τόνισε ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον αεροπλάνα και δήλωσε ότι θα ήταν επίτευγμα να αντιληφθεί η πολιτεία πως το συνολικό συντονισμό και την πρόληψη πρέπει να τον έχει η Πυροσβεστική.

Ο ίδιος σημείωσε πως τα αεροπλάνα αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου μέχρι το πρόσφατο παρελθόν παρατηρούνταν το φαινόμενο να έχουν το συντονισμό της ρήψης νερού σε περιοχές που κινδύνευαν …οι βουλευτές.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με παραπάνω φιλότιμο και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε», δήλωσε ο κ. Κολλέτης και σημείωσε ότι με το πρόγραμμα «διαύγεια» η Πυροσβεστική δεν μπορεί να προμηθευτεί πλέον ούτε ένα ανταλλακτικό.

«Στο όνομα της διαφάνειας ενισχύθηκε η γραφειοκρατία. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί και η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

 

«Φοβόμαστε το καλοκαίρι, ελπίζουμε στο Θεό»

Ο κ. Τσαμπάζης δήλωσε ότι «φοβάται το τι θα συμβεί το καλοκαίρι» και μαζί του συμφώνησαν όλοι.

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και πολλοί θα θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Εμείς θα βγάλουμε περιπολίες, θα γίνουν μεικτά κλιμάκια με την Πυροσβεστική και θέλουμε τον κόσμο να είναι μαζί μας, να είναι σε εγρήγορση», δήλωσε.

Ο κ. Ανέστης Δανός εκ μέρους της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας άφησε καθαρά να εννοηθεί ότι όλες οι ελπίδες «έχουν εναποτεθεί στο Θεό».

«Το φετινό καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν καθόλου πιστώσεις, δεν υπάρχουν χειριστές για τα μηχανήματά μας, δεν υπάρχει πετρέλαιο. Δεν έχουν δοθεί εγκρίσεις ούτε 5.000 ευρώ για τις πτήσεις της αερολέσχης, αλλά ούτε για τα υλικά των εθελοντών. Στο Νότιο Πήλιο χρησιμοποίησαν το Μ. Σάββατο τους πυροσβεστήρες και δεν έχουν χρήματα να τους γεμίζουν ξανά. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους και ελπίζουμε ο Θεός να μας βοηθήσει», δήλωσε.

 

«Θα καούμε»

Ο αντιδήμαρχος Αγριάς κ. Στόικος δήλωσε ότι ο κίνδυνος να πάρει φωτιά η περιοχή της αρμοδιότητάς του είναι κάτι περισσότερο από μεγάλος. Ο δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Λαυρέντη είναι «πυριτιδαποθήκη», όπως και πολλά δημόσια και ιδιωτικά οικόπεδα στα Λεχώνια.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, μπορεί να καούμε ανά πάσα στιγμή. Έπρεπε να έχουμε καθαρίσει παντού και δεν έχει γίνει τίποτα», δήλωσε και τόνισε ότι δεν υπάρχει προσωπικό και μηχανήματα.

«Να μας φυλάξει ο Θεός αν δεν συνδράμει η Πολιτεία. Θα περάσουμε φέτος εφιαλτικό καλοκαίρι. Οι δρόμοι που διαθέτουμε είναι αδιέξοδοι, δεν έχουν καθαριστεί οι αγροτικοί δρόμοι. Τα χόρτα έφτασαν το ένα μέτρο και θα αρχίσουν να ξεραίνονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται» είπε.

Ο εκπρόσωπος των Λεχωνίων δήλωσε ότι τα χόρτα έχουν φτάσει μέχρι τους στύλους της ΔΕΗ και τόνισε πως όταν σε μια περίπτωση κλήθηκε η Πυροσβεστική η Υπηρεσία επικαλέστηκε έλλειψη πετρελαίου για τη μετακίνηση οχήματος..

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Πορταριάς κ. Γκουντέλια.

 

«Απαξίωση του εθελοντισμού»

Ο κ. Τσαμπάζης αναφέρθηκε και στις εθελοντικές ομάδες που πρέπει να συγκροτηθούν στις δημοτικές ενότητες, αλλά και στις δύο πιστοποιημένες εθελοντικές οργανώσεις που ήδη υπάρχουν.

«Δεν θέλουμε στις εθελοντικές ομάδες να δηλώνονται ονόματα «για τα μάτια», όπως συνέβαινε τόσα χρόνια και τόνισε ότι σύμφωνα με το Νόμο οι πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες έχουν ευεργετήματα, τα οποία το κράτος ποτέ δεν έχει αποδώσει.

«Η πολιτεία η ίδια ζητά εθελοντές και έχει απαξιώσει απόλυτα τον εθελοντισμό» δήλωσε.

Οι δημοτικές ενότητες του Βόλου αλλά και οι δήμοι της Μαγνησίας δεν διαθέτουν δεξαμενές νερού. Όλος ο Νομός διαθέτει 4 δεξαμενές, οι οποίες δεν επαρκούν. Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει είναι σε μια διακοπή ρεύματος λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, να μη λειτουργήσουν οι κρουνοί γι’ αυτό και απαιτούνται ηλεκτρογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στα αντλιοστάσια του κάθε δήμου και των δημοτικών ενοτήτων.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι το επίπεδο ετοιμότητας των δήμων σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν είναι σε νηπιακό επίπεδο, αλλά σε σχέση με άλλους δήμους της χώρας είναι «καλό».

 

Έληξε η σύμβαση

Ο Νομός Μαγνησίας δεν είναι πια συνδεδεμένος με δορυφόρο, ο οποίος έδινε σήμα στην πρώην νομαρχία σε διάστημα πέντε λεπτών μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, οπότε υπήρχε άμεση παρέμβαση. Η σύμβαση έληξε και δεν ανανεώθηκε, ενώ με τη δορυφορική ειδοποίηση «σώθηκε» το καλοκαίρι του 2010 δύο φορές ο μοναδικός ανέπαφος «πνεύμονας» του Νοτίου Πηλίου.

 

Αυτονομία της Πυροσβεστικής

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Δήμος Βόλου στην κεντρική διοίκηση σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών, είναι η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Τσαμπάζης δήλωσε χθες ότι μπορεί να διαχειριστεί και τις πιστώσεις για την πρόληψη, τα μηχανήματα, την επίβλεψη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι ο Δήμος δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα ούτε με ένα ευρώ για αντιπυρική προστασία.

Από την πλευρά των εθελοντικών ομάδων αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση περιπολιών τις ημέρες με βαθμό επικινδυνότητας 3 και 4, οι οποίες θα γίνονται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έχει και την ευθύνη για την αντιπυρική προστασία. Στο λόφο της Γορίτσας και τα άλλα περιαστικά δάση θα υπάρχει καθημερινή περιπολία από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και τη νεοσύστατη εθελοντική ομάδα Άμεσης Δράσης με έδρα την Αγριά.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ’ όλες τις εθελοντικές ομάδες του Δήμου Βόλου καθώς επίσης και τις ομάδες πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στο Μνημόνιο Ενεργειών όλων των δημοτικών ενοτήτων, έτσι ώστε από κοινού να αποφασιστούν και να σχεδιαστούν οι περιπολίες για κάθε μία περιοχή ξεχωριστά.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το