Οικονομία, Πολιτική

Ανοίγουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ελληνικές τράπεζες όσων εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών

 

Να ανοίξουν οι λογαριασμοί σε ελληνικές τράπεζες όσων εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να οριστεί η 15μελής επιτροπή – εκπρόσωποι των κομμάτων που θα απαρτίζουν την προανακριτική, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σχετικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα.

Σε δηλώσεις του στο Mega o Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που αναμένεται να αναλάβει χρέη προέδρου, είπε ότι αύριο Τρίτη η επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα και την Τετάρτη να ξεκινήσει το έργο της.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση 10- 15 ημερών.

Από τη Ν.Δ. θα συμμετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ από δύο και ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ από έναν. Στη Βουλή θα συμμετάσχει επίσης και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω το δικαίωμα σε κανέναν να πει ότι είμαι ο πρωτομάστορας του κουκουλώματος» , δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ερωτηθείς αν στην προανακριτική θα εξεταστεί και η διαδρομή της λίστας, πλην των ενδεχόμενων ευθυνών του κ. Παπακωνσταντίνου. Μέχρι σήμερα αναμένεται όλα τα κόμματα να ορίσουν τους εκπρόσωπούς τους στην προκαταρκτική επιτροπή, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας την Κυριακή στο Βήμα FM, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα προεδρεύσει της επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα.

Πρόσθεσε ότι θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία -όχι κουκούλωμα, είπε χαρακτηριστικά- και διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή δεν θα περιοριστεί στις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά θα ασχοληθεί και με ευθύνες άλλων προσώπων, εφόσον προκύψουν.

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εντολή από τη Βουλή.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι θα προτείνει η κατάθεση των μαρτύρων να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα, εκτίμησε ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες και ότι πρόθεσή του είναι να έχει παραδοθεί το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στους μάρτυρες ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός ή οικονομικοί εισαγγελείς, ωστόσο αυτό θα είναι αποτελέσει αντικείμενο απόφασης.

Δήλωση Ν. Παππά

Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί ως συκοφάντης, αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποδείξει τις κατηγορίες που του αποδίδει για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ (σ.σ. ότι ήταν αυτός που διακινούσε τα αντίγραφα της λίστας).

«Ο κ. Βενιζέλος, που έκρυβε τη λίστα Λαγκάρντ στο γραφείο του, μαζί με τα αμυντικά σχέδια της χώρας, ήταν λογικό να ενοχληθεί με τη δημοσίευσή της. Όμως, οφείλει να θεμελιώσει και να αποδείξει τις κατηγορίες που εκστόμισε εναντίον μου. Βέβαια, δεν θα είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί ως συκοφάντης, ούτε ο ίδιος, ούτε αυτοί που αναπαράγουν τα αίσχη του» σχολίασε για τις κατηγορίες Βενιζέλου ο κ. Παππάς. Και συμπλήρωσε: «Εκείνος είχε τη λίστα στο γραφείο του, εκείνος και τη δυνατότητα να παράγει και να διακινεί αντίγραφα. Ας καταλάβει επιτέλους ότι ο καιρός που μπορούσε να συμπεριφέρεται ως Καίσαρας πέρασε».

Δήλωση της κ. Γιαταγάνα

Σε δηλώσεις της με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρυσούλα Γιαταγάνα, αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος για ποινική ευθύνη των υπουργών, ζητώντας να επανέλθει η ποινή του θανάτου για εσχάτη προδοσία, και να κρίνονται οι πολιτικοί από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, απάντησε στην κυρία Γιαταγάνα, λέγοντάς της: «Δείτε πρώτα πως θα κάνετε τη μοιρασιά της κρατικής επιχορήγησης και μετά μας κάνετε μαθήματα εθνικοφροσύνης».

«Ντροπή σας» απάντησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε πάρει ακόμα ως κόμμα ούτε ευρώ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το