Τοπικά

Ανοίγουν φάκελοι με ανεξιχνίαστες ληστείες…

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στη γιάφκα της Ν. Ιωνίας, με σημαντικά ευρήματα, όπως εκρηκτική ύλη ΤΝΤ


Πιθανή εμπλοκή και στη μεγάλη υπόθεση της Εθνικής τράπεζας στο Βόλο πριν ένα χρόνο με την απαγωγή του διευθυντή

Με μυστικότητα και με αποκλεισμένη την περιοχή γύρω από την οδό Ελλησπόντου 53 στη Νέα Ιωνία, συνεχίζονται οι έρευνες του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής. Τα ευρήματα από τη γιάφκα μεταφέρονται στην Αθήνα, στα εργαστήρια της υπηρεσίας για εξονυχιστικό έλεγχο. Τα όπλα, σύμφωνα με την βαλλιστική εξέταση, που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια. Χαρακτηρίζονται «καθαρά». Στα ευρήματα ωστόσο υπάρχουν πολλά και σημαντικά στοιχεία για διάπραξη ληστειών. Ενισχύεται δε η άποψη αξιωματικών της Αστυνομίας ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν την διάπραξη ληστείας σε χρηματαποστολή στο Βόλο, πιθανότατα χθες ή σήμερα. Τα στοιχεία αυτά ανοίγουν τους φακέλους ανεξιχνίαστων ληστειών που διαπράχθηκαν και στο Βόλο. Μία σοβαρή πιθανότητα φέρεται να έχει και το ενδεχόμενο εμπλοκής ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις στην μεγάλη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας, πριν ένα χρόνο, στο Βόλο με την απαγωγή του διευθυντή. Η ληστεία εκείνη έγραψε στην κυριολεξία ιστορία και είχε διαπραχθεί με μεγάλη οργάνωση και με επαγγελματικό τρόπο. Οι δράστες, που ήταν τουλάχιστον οκτώ, είχαν αφαιρέσει από τα δύο ΑΤΜ της τράπεζας το ποσό των 400.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Πολυμελές κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βόλο και να συνεχίζει με μεγάλη προσοχή την έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου, όπου συνελήφθησαν – στην κυριολεξία στον ύπνο – πέντε άτομα, κατηγορούμενα για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς». Τρία μάλιστα από αυτά ήταν καταζητούμενα και σε βάρος τους εκκρεμούσαν εντάλματα του Ανακριτή εδώ και πέντε περίπου μήνες.

Οι αστυνομικοί με μεγάλη μυστικότητα προχωρούν την έρευνα παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Οι πληροφορίες, που με μεγάλη δυσκολία συλλέγονται, φέρουν τους αστυνομικούς να έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» το διαμέρισμα, να ψάχνουν σπιθαμή προς σπιθαμή για την συγκέντρωση στοιχείων που θα τους οδηγήσουν σε νέα συμπεράσματα και αποκαλύψεις για την δράση των συλληφθέντων ή άλλων ατόμων που παραμένουν άγνωστα. Όλα δείχνουν πως η γιάφκα στη Νέα Ιωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρύβει πολλά στοιχεία. Η παραμονή των αστυνομικών τρεις ίσως και τέσσερις ημέρες στο Βόλο ενισχύει την άποψη ότι «ο Βόλος δεν βρέθηκε τυχαία στο χάρτη της νέας τρομοκρατίας». Έμπειροι αξιωματικοί και της τοπικής Αστυνομίας έχουν ακριβώς την άποψη ότι ενδεχομένως η επιλογή του Βόλου στη «φιλοξενία» ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, δεν είναι τυχαία. Εδώ και μία τριετία ο Βόλος βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Αντιτρομοκρατικής και δεν είναι λίγες οι φορές που κλιμάκια επισκέφθηκαν την περιοχή – πάντα με μυστικότητα – για παρακολουθήσεις υπόπτων. Πέρυσι, υπενθυμίζεται, ότι είχε συλληφθεί ένας φοιτητής.

Εξάλλου, σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει καταγραφεί παρουσία ατόμων από τον αντεξουσιαστικό χώρο και από άλλες περιοχές στο Βόλο με την ευκαιρία εκδηλώσεων που διοργανώνονταν.

Εν τω μεταξύ μία ακόμη φημολογία που χθες ακούγονταν, χωρίς ωστόσο να μπορεί στην παρούσα, τουλάχιστον, φάση να διασταυρωθεί, είναι πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο κάποιος από τους συλληφθέντες στο Βόλο να εμπλέκεται και στην υπόθεση της ληστείας στο Μενίδι και στη συνέχεια στην δολοφονία των δύο αστυνομικών της «Δίας» στην Αθήνα.

Εντυπωσιακά τα ευρήματα

της γιάφκας του Βόλου

Αργά χθες το απόγευμα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε πως από την έρευνα, η οποία συνεχίζεται, στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου 53 στο Βόλο, βρέθηκαν επιπλέον:

– Δύο ράβδοι εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, βάρους 600 γραμμαρίων.

– Δύο τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις, στις οποίες περιγράφονται ο τρόπος, τα μέσα, οι ακολουθούμενες πρακτικές, καθώς και στόχοι που αφορούν στη διάπραξη ληστειών.

– Επτά πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας.

– Δύο ζευγάρια πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκίνητων.

– Τέσσερις ασύρματες κρυφές μικροκάμερες.

– Ζελατίνες με το υδατογράφημα των Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας.

– Μηχάνημα πλαστικοποίησης.

– Χρηματικό ποσό.

Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, στα όπλα που είχαν βρεθεί και κατασχέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία , προέκυψε ότι αυτά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι εργαστηριακές – βαλλιστικές εξετάσεις συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν χρησιμοποιηθεί σε τυχόν άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής, για την έρευνα στο διαμέρισμα στην Καλλιθέα Αττικής (στην οδό Σαπφούς 182), αναφέρεται ότι στο διαμέρισμα αυτό, που είχε ενοικιασθεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής και έχουν κατασχεθεί, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Τριάντα πέντε σακβουαγιάζ διαφόρων μεγεθών, αρκετά εκ των οποίων περιείχαν είδη ενδυμασίας και διαρρηκτικά εργαλεία.
  • Δύο πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας
  • Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Ένα πιστόλι replica
  • Πέντε μικροκάμερες
  • Κινητά τηλέφωνα
  • Μηχάνημα πλαστικοποίησης

Τα ευρήματα στη γιάφκα της Νέας Ιωνίας θεωρούνται σημαντικά και δίνουν αρκετά στοιχεία στην περαιτέρω έρευνα αδικημάτων και του κοινού ποινικού κώδικα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως άτυπα υπάρχει κάποια συνεργασία της Αντιτρομοκρατικής με υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας στον τομέα της παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις μέχρι τώρα έρευνες της τοπικής Αστυνομίας για ποινικά αδικήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα.

Τα όσα αναγράφονται στα τετράδια για τον τρόπο διάπραξης ληστειών μπορούν να ρίξουν φως στην εξιχνίαση κάποιων ληστειών που έχουν απασχολήσει την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βόλου.

Το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής θα παραμείνει και σήμερα στο Βόλο και θα συνεχίσει την έρευνα στο διαμέρισμα. Η συμμετοχή της τοπικής Αστυνομίας, όπως ανέφερε χθες ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Δημήτρης Κατσίκας, περιορίζεται στην συνδρομή σε υπηρεσίες τροχαίας και μέτρων τάξης. Η περιοχή γύρω από την οδό Ελλησπόντου παραμένει αποκλεισμένη από αστυνομικά οχήματα και φυλάσσεται από αστυνομικούς που περιπολούν. Η έρευνα γίνεται παρουσία Εισαγγελέως από το Βόλο. Παρουσία Εισαγγελέως έγινε και η επέμβαση στο διαμέρισμα τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Απόλυτη οργάνωση

Το πολυπληθές κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής ήρθε στο Βόλο έχοντας μεγάλη οργάνωση. Η επέμβαση έγινε με απόλυτη επιτυχία. Το άνοιγμα της κλειδαριάς του διαμερίσματος έγινε με ειδική συσκευή, ενώ αστυνομικοί της ομάδας είχαν αποκλείσει τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Η πιθανότητα διαφυγής ήταν αδύνατη. Κανείς δεν γνώριζε για την έλευση του κλιμακίου. Τόσο ο Αστυνομικός Διευθυντής – όπως ανέφερε ο ίδιος – όσο και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου, ενημερώθηκαν ελάχιστα λεπτά πριν από την επέμβαση στο διαμέρισμα. Ο κ. Κατσίκας ενημερώθηκε – όπως είπε – στις 3 τα ξημερώματα με τηλεφώνημα του Αρχηγού της Αστυνομίας ο οποίος του ζήτησε την συνδρομή αστυνομικών της τοπικής Διεύθυνσης. Την ίδια περίπου ώρα ενημερώθηκε και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας από την οποία ζητήθηκε να παραστεί στην έφοδο στο διαμέρισμα. Όλες οι έρευνες γίνονται παρουσία Εισαγγελέως.

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της περιοχής δεν σταματούν να συζητούν για το θέμα και εκφράζουν την έκπληξή τους για όσα συμβαίνουν στην «ήσυχη» γειτονιά τους. Η αποκάλυψη της γιάφκας τρομοκρατικής οργάνωσης αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής μεγάλο γεγονός, σοκάροντας πολλούς από αυτούς. Ιδιοκτήτες ή μισθωτές καταστημάτων στην οδό Ελλησπόντου, όπως ο ιδιοκτήτης του καφενείου στο ισόγειο του τριώροφου ή οι ιδιοκτήτες του μισθωμένου διαμερίσματος, δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως οι άνθρωποι με τους οποίους είχαν μιλήσει μερικές φορές, ήταν καταζητούμενοι για τρομοκρατική δράση. Κανείς, όπως έλεγαν, δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό.

Σημειώνεται ότι το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της τριώροφης οικοδομής επί της οδού Ελλησπόντου 53 είχε ενοικιαστεί προ διμήνου. Το είχε ενοικιάσει ένας εκ των συλληφθέντων – ο Τσάκαλος – κάνοντας χρήση πλαστής ταυτότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν, πως δόθηκε κατάθεση από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος έπεσε «από τα σύννεφα» όταν κλήθηκε από το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής για να καταθέσει. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εισέπραξε προκαταβολικά ενοίκια, αφού οι ενοικιαστές δεν φαίνεται να λογάριαζαν τα χρήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το