Κατηγορίες: Πολιτική

Ανοίγουν τα φαρμακεία νοσοκομείων

Συνέχεια στην κόντρα με παρέμβαση στο λουκέτο

Στη χορήγηση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων- αρχικά του Πειραιά- προχωρά το υπουργείο Υγείας, ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων, αλλά και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φαρμακεία των νοσοκομείων θα προμηθευτούν 89 ακριβά φάρμακα και άλλα 300 από τη φαρμακαποθήκη του ΙΚΑ. Οι ώρες λειτουργίας τους θα είναι 10 πμ – 3 μμ. Επίσης, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε ότι στον Πειραιά από τα περίπου 500 φαρμακεία διημερεύουν μόνο 16.
Έτσι, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία θα μένουν ανοικτά έως το 20% των φαρμακείων.
Ως έσχατο μέσο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους εξετάζεται η διακοπή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).  Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και στη συνέχεια θα αποζημιώνονται από το Ταμείο.
Στο μεταξύ, με απόφαση των υπουργών Υγείας, Ανδ. Λοβέρδου, και Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ για την εξόφληση των οφειλών του Ταμείου προς τους φαρμακοποιούς για τον Ιανουάριο, ενώ ο ΟΠΑΔ μεταφέρεται από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών στη γενική γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Με αντικείμενο το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και την αντιμετώπισή του έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή των αρμοδίων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Ο υπουργός έδωσε εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα, να επιδώσει άμεσα χρηματικά πρόστιμα σε όσες φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις, ενώ ο μηχανισμός του ΙΦΕΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να εισάγει φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη και είναι αναντικατάστατα.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί προτίθενται να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και έχουν ήδη εξαγγείλει τριήμερη πανελλαδική απεργία για Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία της χώρας.

Στο μεταξύ, με 15 μοτοσικλέτες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ), που σε έκτακτες περιπτώσεις θα κάνουν διανομή φαρμάκων κατ’οίκον στους ανήμπορους ασθενείς, καθώς και από 9 φαρμακεία ασφαλείας που θα λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ώρες θα εξυπηρετούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της νέας πανελλήνιας απεργίας των φαρμακοποιών (26-28 Ιανουαρίου). Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει στη διάρκεια της απεργίας οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2310 471776.
Με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο τα φαρμακεία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, χαρακτηρίζοντας ως εμπαιγμό τη στάση του υπουργού Υγείας.
Ο κ Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί παρότι έχασαν 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση λόγω της μείωσης της τιμής των φαρμάκων, δέχτηκαν μείωση του ποσοστού κέρδους και την αύξηση του αριθμού των εφημεριών για το πρωί του Σαββάτου. Χαρακτήρισε όμως ως απαράδεκτο να δοθεί άδεια ίδρυσης φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς, τα οποία θα λειτουργούν όλη την εβδομάδα, και μάλιστα θα τους επιτραπεί να λειτουργούν σε απόσταση 200 μέτρων από νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ασφαλιστικά ταμεία.

Ουρές, ταλαιπωρία

και εκνευρισμός

Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός επικράτησαν σήμερα στα κεντρικά φαρμακεία της Αθήνας και στα 16 διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία του Πειραιά, λόγω της 48ωρης απεργίας των Πειραιωτών φαρμακοποιών, οι οποίοι διεκδικούν τη διόρθωση επίμαχων άρθρων στο νομοσχέδιο, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους.  Οι περισσότεροι ασφαλισμένοι αναγκάστηκαν και σήμερα να απευθυνθούν στα φαρμακεία της Αθήνας -σε πολλά από τα οποία δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο- προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους και δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την επικρατούσα κατάσταση.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ζήτησε από οδηγό Uber να του βρει πληρωμένο δολοφόνο για να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του

Ανδρας από την Κένυα συνελήφθη στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με την κατηγορία ότι προσπάθησε να…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ανεξέλεγκτα τα ποτά «μπόμπες» στις γιορτές – Εργαστήριο νόθευσης

Μπροστά σε εκατοντάδες μπουκάλια αλκοόλ και πολλά λίτρα άγνωστης προέλευσης αλκοολούχου, διάφανου υγρού βρέθηκαν οι…

26 Δεκεμβρίου 2023

Δύο φωτιές στα Φαναράκια – Σε σκάφος στην παραλία και σε δένδρο στον Αγ. Κωνσταντίνο

Σε δύο συμβάντα κλήθηκε να επέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου στη διάρκεια της εκδήλωσης για…

26 Δεκεμβρίου 2023

Φωτιά σε δένδρα στη Ζαγορά

Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δένδρα στην περιοχήτης Ζαγοράς. Η Π.Υ. Βόλου ενημερώθηκε στι 17.45…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο – Έπαιξαν μπουζούκι και τραγούδησαν «δεν πάω πουθενά»

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, στην κηδεία του Βασίλη Καρρά, στον Ιερό Ναό…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ο Σούνακ α λα «Μόνος στο Σπίτι» στη Downing Street – Το βίντεο ανήμερα των Χριστουγέννων

Σαν άλλος… Κέβιν Μακάλιστερ από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι» εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός,…

26 Δεκεμβρίου 2023