Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Ανοίγουν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων

Τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα προηγούμενων ετών, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου

Τα αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα προηγούμενων ετών, μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να επιβληθεί ένας ελκυστικός φόρος για να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Όσοι πολίτες αρνηθούν να ενταχθούν στη διαδικασία, κινδυνεύουν με μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, καθώς το υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις και όπου διαπιστώσεις αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εισοδημάτων, θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.
Ουσιαστικά πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά αναλυτικό «πόθεν έσχες» για όλους. Αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί επί της αδήλωτης περιουσίας του φορολογουμένου, ώστε να μπει «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν.

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Ανοίγουν, με εντολή των εισαγγελικών Αρχών, οι τραπεζικοί λογαριασμοί πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν υποψίες, αλλά κυρίως καταγγελίες, για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ήδη δόθηκε εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τουλάχιστον δύο πρώην υπουργούς, δύο πρώην βουλευτές και μίας νυν βουλευτού, αφού υπήρξαν καταγγελίες για δυσαναλογία ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία που δήλωσαν στο «πόθεν έσχες» και τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπλέον διεξάγεται έρευνα και σε άλλους τρεις πρώην υπουργούς που θα κληθούν να δικαιολογήσουν πώς απέκτησαν ακίνητα, σκάφη και πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους.
Την ίδια ώρα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 1.000 πολιτικών προσώπων, πρώην υπουργών, γραμματέων, δημάρχων και άλλων που θήτευσαν σε δημόσιες θέσεις.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ δεν περιορίζεται όμως σε πολιτικά πρόσωπα. Ήδη το Σώμα έχει ζητήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί για 1.084 γιατρούς, 415 δικηγόρους, 155 παράγοντες του ποδοσφαίρου και 2.175 πρόσωπα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

«Φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Αντιμέτωποι με τα «φουσκωμενα», λόγω φόρων εκκαθαριστικά βρίσκονται εκατομμύρια φορολογούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό οτι 7 στα 10 είναι χρεωστικά.

Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος πατέρας δύο παιδιών, με ετήσιο εισοδημα 25.000 ευρώ, έχει ιατρικα εξοδα 3.000 ευρώ, δίδακτρα 2.500 ευρώ και τόκους Α’ κατοικίας 3.500 ευρώ. Ενώ πέρυσι δεν πλήρωσε ούτε ευρώ φόρο, φέτος θα κληθεί να πληρώσει μαζί με την έκτακτη εισφορά 2.920 ευρώ. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει και την επιμήκυνση των δόσεων σε 10, μέσα στις οποίες θα πρέπει οι φορολογούμενοι να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, ώστε να ανασάνουν κάπως τα νοικοκυριά. Εκτός από τα εκκαθαριστικά έρχεται και η επιβάρυνση της εφορίας για το φόρο εισοδήματος του 2011, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το ειδικό τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τέλος του χρόνου. Μεγάλος είναι ο λογαριασμός και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πληρωμή του ΕΤΑΚ για το 2009, η έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα, ο Φ.Α.Π. για το 2010 και το 2011 αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών. Στο τραπέζι των συζητήσεων και μάλιστα άμεσα μπαίνει και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 23% στο 13%. Η κυβέρνηση θα ζητήσει το μέτρο αυτό να ισχύσει από φέτος ώστε να δοθεί μια ανάσα στους καταστηματάρχες που ασχολούνται με τον τουρισμό, καθώς η εφαρμογή μέτρου έχει συμβάλλει στη μείωση του τζίρου πάνω από 45% ενώ χιλιάδες καταστήματα απειλούνται με λουκέτο στο τέλος του χρόνου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το