Photo Gallery, Τοπικά

Ανησυχία για κατάργηση ΕΟΤ Βόλου

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τουρισμό στη Δημοτική Επιτροπή

Το νέο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό, που έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Τουρισμού. Μέρος του Νομοσχεδίου αφορά στην Αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Π. Σκοτινιώτης, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ – την ερχόμενη Τετάρτη – θα συζητηθεί το θέμα και ο ίδιος θα μεταφέρει τις προτάσεις της Επιτροπής.

Οι άνθρωποι του τουρισμού, οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή, έκαναν τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις τους, επισημαίνοντας ότι πολλά σημεία του νομοσχεδίου δίνουν λύσεις. Εκφράστηκε όμως και ο φόβος τυχόν κατάργησης ή συγχώνευσης του γραφείου του ΕΟΤ στο Βόλο και ζητήθηκε η στήριξη της Δημοτικής Αρχής.

Τα μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν πως ο νόμος έχει σημαντικές διατάξεις που απαγκιστρώνουν τα αιτήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία όλου του κυκλώματος του τουρισμού (ξενοδοχεία, αδειοδότηση ξενοδοχειακών μονάδων, ζητήματα τουριστικής προβολής, χωροθέτηση κ.λπ.). Δεν έλειψαν όμως και οι παρατηρήσεις ότι  πολλά σημεία είναι πρόχειρα και χρειάζονται αλλαγές, για να μη δημιουργηθούν περισσότερα προσκόμματα στη λειτουργία των υπηρεσιών τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ στο Βόλο Δημ. Τριανταφύλλου που εκπροσωπεί όλη τη Θεσσαλία και τα νησιά, εξέφρασε φόβους ότι το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Τμήμα (Π.Υ.Τ.) του ΕΟΤ στην περιοχή μας ενδεχομένως θα καταργηθεί στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών. Σημείωσε δε, πως αν γίνει κάτι τέτοιο, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό επιχειρηματίες θα εξαναγκάζονται να απευθύνονται για το παραμικρό στις υπηρεσίες του υπουργείου στην Αθήνα.

Την ανάγκη χωροθέτησης της τουριστικής ζώνης της πόλης, όπου το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία καταστημάτων και τις Κυριακές και τις αργίες, έπειτα από άδεια του οικείου Οργανισμού Λιμένος, επισήμανε η προϊσταμένη του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μαρία Σπανού.

Η πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Θέκλα Καμμένου αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται με τους ξεναγούς λόγω της κατάργησης της σχολής ξεναγών. Ανέφερε πως οι επιχειρηματίες του τουρισμού αναγκάζονται να καλούν ξεναγούς από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, έχοντας φυσικά οικονομική επιβάρυνση. Αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, στον τρόπο λειτουργίας των τουριστικών λεωφορείων κ.ά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κ. Λεβέντης τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι πολλά θέματα που θίγονται ήταν πάγια αιτήματα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Επισήμανε, για άλλη μια φορά, ότι τουριστική προβολή για όλη την ηπειρωτική Μαγνησία ασκεί μόνο ο Δήμος Βόλου και πέραν των συμβατικών του ορίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση, επειδή είναι δυσκίνητη η περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νομαρχιακά τμήματα τουριστικής προβολής με επικεφαλής τον κ. αντιπεριφερειάρχη, τη συμμετοχή των δημάρχων και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, που θα επιλαμβάνονται θέματα συντονισμού και καλύτερης λειτουργίας όλων των προβλημάτων, όπως: Ώρες λειτουργίας οικοδομικών εργασιών στους τουριστικούς προορισμούς, καταγγελίες για τα πωλούμενα είδη στους τουριστικούς προορισμούς.

Έδωσε έμφαση και στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την πάταξη της παραξενοδοχίας και ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στα διαλαμβανόμενα του σχεδίου νόμου για το θέμα που αφορά στις εκμισθώσεις των επαύλεων. Κι αυτό γιατί βάσει του σχεδίου νόμου, επαύλεις πάνω από 100 τ.μ. μπορούν να νοικιαστούν έως τέσσερις μήνες χωρίς άδεια του ΕΟΤ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το