Κατηγορίες: Πολιτική

Αναταράξεις στην κυβέρνηση και αναζήτηση συγκλίσεων για το φορολογικό

Ανέκρουσε πρύμναν το υπουργείο Οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν

Τα μέτρα-σοκ που επεξεργάζονταν το οικονομικό επιτελείο για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δοκίμασαν τις αντοχές της κυβέρνησης και προκάλεσαν μείζον εσωτερικό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σήμερα (χθες) το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Μαξίμου η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με επικεφαλής τον κ. Χρ. Λαζαρίδη και τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να καταρτισθεί ένα φορολογικό σχέδιο με «μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά», όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο κ. Γ. Μαυραγάνης.

Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, συζητήθηκαν και οι προτάσεις, που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, όπως είπε, το φορολογικό θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Αύριο (σήμερα)ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και στις 13:00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σημειώνεται ότι μπροστά στο ενδεχόμενο ρήξης των κυβερνητικών εταίρων για ένα μείζον θέμα, όπως το φορολογικό και ενώ αυξάνονταν με γεωμετρική πρόοδο και η αντίδραση από μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και παρενέβη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Για να λυθεί η δύσκολη εξίσωση του φορολογικού και να μεταδοθεί ένα μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και θα ληφθούν πρόνοιες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επέλεξε να ασχοληθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έδωσε εντολή να εξεταστούν από την αρχή οι ρυθμίσεις, ενώ το φορολογικό θα συζητηθεί και σε συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων την Τετάρτη (σήμερα) ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσει αντικείμενο και σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου, για να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, διέρρεαν ότι δεν ισχύουν οι φήμες για τους φορολογικούς συντελεστές και χαρακτήριζαν τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν ως «σενάρια υπηρεσιακών παραγόντων, τα οποία δεν είχαν αξιολογηθεί πολιτικά από τον πρωθυπουργό».

Επί της ουσίας όμως ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, υπό το βάρος της μεγάλης αντίδρασης -τόσο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όσο και από μεγάλο αριθμό βουλευτών της Ν.Δ.- υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, είχαν επισημάνει στον κ. Σαμαρά ότι αν παραμείνουν οι ρυθμίσεις δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.

Επίσης πάρα πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. είχαν εκφράσει, είτε δημοσίως, είτε παρασκηνιακά τη διαφωνία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως διαλύεται η μεσαία τάξη που στηρίζει το κόμμα και την παράταξη. «Ξυπνήστε. Χάνουμε τους συμμάχους μας» διεμήνυσαν σε κεντρικά στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Εξάλλου, κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμούσε, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δόση και εν μέσω των διεργασιών για την επαναγορά των ομολόγων στην τελική ευθεία για την 13η Δεκεμβρίου, να διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή.

Πολύ περισσότερο, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήθελαν, ένα ακόμα προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ. -δηλ. αυτό που έλεγε ο κ. Σαμαράς «όχι σε νέους φόρους»- να γυρίσει μπούμερανγκ και να μοιάζει απειλή για την εσωτερική συνοχή, πρώτα για την τρικομματική κυβέρνηση και μετά για την κεντροδεξιά παράταξη.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Δύναμη και βία στην εφηβεία» – Εκδήλωση στον Βόλο την Παρασκευή

Το Εργαστήριο Αναπτυξιακής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο…

7 Οκτωβρίου 2024

Λάρισα: Φρικτός ο θάνατος της 25χρονης στο εκκοκιστήριο – Εγκλωβίστηκε στην πρέσα

Φρικτό θάνατο βρήκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, 25χρονη γυναίκα σε εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε σε…

7 Οκτωβρίου 2024

Δεν έκανε παρκούρ ο 14χρονος που έπεσε από πολυκατοικία – Εξετάζεται το σενάριο του «challenge»

Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο 14χρονος που έπεσε από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας, στον…

7 Οκτωβρίου 2024

O Ηλίας Ψινάκης ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα στο Πικέρμι

O Ηλίας Ψινάκης ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου, αλλά είναι…

7 Οκτωβρίου 2024

Υπόθεση Μανιουδάκη: Παραμένουν στη θέση τους οι αστυνομικοί που διώκονται για ανθρωποκτονία

Στη θέση τους παραμένουν οι 4 αστυνομικοί εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία…

7 Οκτωβρίου 2024

Diddy: Είναι αφόρητο να γίνομαι μάρτυρας στο δημόσιο λιντσάρισμα του γιου μου, λέει η μητέρα του στην πρώτη της δήλωση

H μητέρα του Diddy έκανε την πρώτη της δήλωση, βλέποντας τις κατηγορίες εις βάρος του…

7 Οκτωβρίου 2024