Τοπικά

Αναστολή απεργίας αποφάσισε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ

Στην απόφαση για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ερχόμενη Δευτέρα και συνέχιση του αγώνα με άλλους εναλλακτικούς τρόπους προχώρησε χθες η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Η αίθουσα γέμισε από καθηγητές που εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αβεβαιότητα, αλλά και την αποφασιστικότητά τους για τη βελτίωση της κατάστασης στη δημόσια εκπαίδευση.

Η συνέλευση δεν είχε απαρτία, ωστόσο υπήρξε συμφωνία των μελών του προεδρείου του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ πως όποια απόφαση λαμβανόταν χθες, αυτή θα μετέφερε ως θέση του Δ.Σ. ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Σαβελίδης σήμερα στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα.

Η χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας χαρακτηρίστηκε από μαζικότητα, η οποία πραγματοποιήθηκε εν μέσω της πιο δυναμικής κινητοποίησης που έχουν ξεκινήσει οι καθηγητές τα τελευταία 15 χρόνια.

Στην τέταρτη ημέρα της απεργίας πολλές δεκάδες καθηγητών βρέθηκαν χθες στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου συζήτησαν τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τις κινητοποιήσεις, αλλά και την πορεία από δω και πέρα.

Στη διάρκεια της συνέλευσης εκφράστηκαν διάφορες απόψεις για τη συνέχιση της πενθήμερης απεργίας ή την πραγματοποίηση διήμερης απεργίας. Παράλληλα αναφέρθηκε το ζήτημα της συμμετοχής, όπου βέβαια καταγράφηκε η ικανοποίηση από τα πολύ υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις δύο πρώτες ημέρες, καθώς και ο προβληματισμός από τη σταδιακή πτώση των ποσοστών συμμετοχής στις τελευταίες δύο ημέρες.

Για ακόμη μια φορά οι καθηγητές δεν έκρυψαν τη μεγάλη αγωνία τους για την επόμενη ημέρα στην εκπαίδευση. Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και φοβούνται ότι δύσκολα μπορούν να τις αποτρέψουν.

Τελικά στην πρώτη ψηφοφορία κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις. Η μία από τη ΔΑΚΕ για 48ωρη απεργία και επανεκτίμηση την Τρίτη, η δεύτερη από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση Εκπαιδευτικών, τους Καθηγητές εν Βράσει και το «Όλοι μαζί» για νέα πενθήμερη απεργία και επανεκτίμηση μέσα στην εβδομάδα, η τρίτη από το ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία και επανεκτίμηση την ερχόμενη εβδομάδα. Ακόμη διάφοροι εκπαιδευτικοί πρότειναν την αναστολή της απεργίας και την έναρξη εναλλακτικών κινητοποιήσεων, ενώ ένας εκπαιδευτικός πρότεινε τρίωρη στάση εργασίας. Η πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία έλαβε 78 ψήφους, της ΔΑΚΕ δύο ψήφους, του ΠΑΜΕ 16 ψήφους, των εκπαιδευτικών για αναστολή της απεργίας 62 ψήφους και η πρόταση για τρίωρη στάση εργασίας δώδεκα ψήφους. Στη δεύτερη ψηφοφορία η πρόταση για αναστολή της απεργίας έλαβε 105 ψήφους και η πρόταση για νέα πενθήμερη απεργία 96 ψήφους.

Ο κύριος λόγος της πρότασης για αναστολή ήταν πως το μήνυμα δόθηκε αυτές τις ημέρες απεργίας και υπάρχει ο κίνδυνος εκφυλισμού της κινητοποίησης, καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν για οικονομικούς λόγους να κάνουν άλλες ημέρες απεργία.

Σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση των κατά τόπους προέδρων που θα γίνει στην Αθήνα για να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη του απεργιακού αγώνα. Προχθές το απόγευμα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν εισηγήθηκε κάποια νέα πρόταση στηριζόμενη στην αρχική της απόφαση για επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, ενώ υπήρξαν παρατάξεις, όπως η ΔΑΚΕ που πρότεινε 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

Ο κ. Σαβελίδης σε χθεσινή του δήλωση τόνισε πως «οι καθηγητές της ΕΛΜΕ Μαγνησίας θεώρησαν ότι υπήρξε μια περιφανής επιτυχία του κλάδου με την απεργία, τα πάνδημα συλλαλητήρια, τις κινητοποιήσεις που άγγιξαν κάθε στρώμα της τοπικής κοινωνίας. Στάλθηκαν τα μηνύματα που έπρεπε προς κάθε κατεύθυνση. Η κυβέρνηση πια γνωρίζει ότι έχει μια ισχυρότατη δύναμη που αντιπαλεύει την πολιτική της. Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν απτόητοι τον αγώνα τους με αποτελεσματικούς τρόπους και μεθόδους που θα δώσουν ακόμη ηχηρότερα μηνύματα στην κυβέρνηση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το