Photo Gallery, Τοπικά

Αναστηλώνεται ο Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας»
Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας»

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγ. Αθανασίου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Δήμου Νοτίου Πηλίου Μαγνησίας», προϋπολογισμού 738.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ειδικότερα υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη η έγκριση συμβασιοποίησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Θεσσαλίας προς το φορέα υλοποίησης του έργου που είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, με κύριο του έργου το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Το ποσό της προς υπογραφή Σύμβασης είναι 420.198,16 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Ιούνιο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μετά την έγκριση αυτή, προχωρεί η σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου και Αναδόχου του έργου για την έναρξη εργασιών κατασκευής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη ΙΓ’ ΕΠΚΑ (Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων) Μαγνησίας ωριμάσαμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά έργα πολιτισμού για τη Μαγνησία. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας θεωρούμε την πολιτιστική κληρονομιά ως κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνος και για το λόγο αυτό συνεχίσουμε να στηρίζουμε έργα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή. Οι επεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου, πρόκειται να απομακρύνουν άμεσους κινδύνους και επιτρέψουν να λειτουργήσει το μνημείο με ασφάλεια. Στόχος του έργου είναι ο χώρος αυτός με το ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον να γίνει επισκέψιμος αναβαθμίζοντας παράλληλα και την ευρύτερη περιοχή».

Αφορά στην αναστήλωση ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Μαγνησίας.

Στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Νηλείας βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χτίστηκε το 1795 από τον μάστορα Δήμο Ζηπανιώτη και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18ου αι.

Το έργο περιλαμβάνει τις εξής εργασίες: Καταγραφή του προς απομάκρυνση υλικών του ναού και φύλαξή του μέχρι το τέλος των εργασιών, διερευνητικές τομές στα θεμέλια, αρχαιολογική τεκμηρίωση πιθανών ευρημάτων, εξυγίανση και ενίσχυση θεμελίων με πασσάλους και κεφαλόδεσμο, προστασία παλαιού δαπέδου, ενίσχυση τοπικά στα θεμέλια στους εσωτερικούς σπονδυλωτούς στύλους, τοποθέτηση ελκυστήρων περίσφιξης λιθοδομών άνω των υφιστάμενων ξυλοδεσιών, επισκευή των τόξων μεταξύ των σπονδυλωτών στύλων και εξυγίανση των εσωτερικών τοιχοποιιών με χρήση ενεμάτων, συντήρηση-αποκατάσταση παλαιού δαπέδου, αποξήλωση και επισκευή ξύλινης στέγης, επισκευή στέγης παρεκκλησίου, αποκατάσταση περιβάλλοντα χώρου στην αρχική μορφή, πλακόστρωση με σχιστόπλακες στη βόρεια πλευρά του ναού.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το