Photo Gallery, Τοπικά

Αναστέλει για ένα μήνα την παραγωγή της η SOVEL

Από την 1η Μαρτίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες
Από την 1η Μαρτίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες

Σε αναστολή της παραγωγικής της διαδικασίας για ένα μήνα και συγκεκριμένα το Μάρτιο, προχωράει η SOVEL ΑΕ στον Αλμυρό, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος (μισθοδοσία, κατανάλωση ενέργειας, χρήση αναλώσιμων κ.ά.) και να περιορίσει τις ζημίες της.

Η απόφαση του Ομίλου εταιριών της ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ (με θυγατρικές εταιρίες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή, μεταποίηση και πώληση προϊόντων χάλυβα και απασχολεί συνολικά περίπου 2.800 άτομα), αφορά σε αυτή την περίοδο μόνο στην εγκατάσταση της Μαγνησίας, δηλαδή τη SOVEL στον Αλμυρό, στην οποία απασχολούνται περίπου 400 άτομα.

Σύμφωνα με την απόφαση της εταιρίας, από την 1η Μαρτίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα τριών εβδομάδων οι 380 περίπου εργαζόμενοι στην παραγωγική διαδικασία ενώ την τελευταία εβδομάδα, (4η) του Μαρτίου, θα πάρουν μέρος της κανονικής άδειάς τους.

«Στην περίοδο της διαθεσιμότητας, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το 50% των μηναίων αποδοχών τους, θα εισπράξουν επίδομα 10% από τον ΟΑΕΔ και θα τους καταβληθεί το ¼ περίπου του επιδόματος άδειας. Αθροιστικά οι αποδοχές τους για το Μάρτιο θα ανέλθουν στο 70 – 75% περίπου των μέχρι σήμερα μηνιαίων αποδοχών τους, ενώ την 1η Απριλίου θα επανέλθουν στο σημερινό σύστημα εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί, τονίζει στέλεχος της επιχείρησης, πως από τον Οκτώβριο του 2008, όταν άρχισε η οικονομική κρίση να πλήττει τον κλάδο σιδήρου, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν απολύσεις, ούτε μειώσεις αποδοχών στους εργαζόμενους».

Ασφαλείς πηγές αναφέρουν πως στη διάρκεια της μηνιαίας αναστολής της παραγωγικής διαδικασίας, τα τμήματα φορτοεκφόρτωσης θα λειτουργούν κανονικά, ξεφορτώνοντας πλοία που μεταφέρουν πρώτες ύλες στις εγκαταστάσεις του Αλμυρού, ενώ θα εκτελούνται όλες οι παραγγελίες καθώς το απόθεμα των προϊόντων θεωρείται υπεραρκετό για να καλύψει παραγγελίες πλέον του μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της εταιρίας είναι η εξοικονόμηση δαπανών όχι τόσο σε επίπεδο μισθοδοσίας, όσο στις δαπάνες ενέργειας και αναλώσιμων του εργοστασίου.

«Διακοπές παραγωγικής διαδικασίας είχαμε και πέρυσι, αλλά δεν προχωρήσαμε στη χρήση του μέτρου της διαθεσιμότητας», ανέφερε στέλεχος του Ομίλου, δίχως να αποκλείσει κι άλλες ενέργειες περιστολής δαπανών μέχρι το τέλος του έτους.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως και το 2012 έκλεισε με ζημίες για τον Όμιλο, ο οποίος έχει να παρουσιάσει κέρδη από το 2008, όταν προέκυψαν οριακά κέρδη 1.500.000 ευρώ. Έκτοτε οι χρήσεις είναι ζημιογόνες με 20 εκατ. ζημίες περίπου το 2009, 12 εκατ. ευρώ το 2010 και 29 εκατ. ευρώ το 2011.

Από τα στοιχεία του εννιαμήνου του 2012 προκύπτει ότι «ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 847,7 εκ. ευρώ, έναντι 905,2 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σημειώνοντας πτώση κατά 6,3%. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 22,2 εκ. ευρώ, έναντι 30,6 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011, μειωμένα κατά 27,4%. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημίες ύψους 49,8 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,5172 ευρώ ανά μετοχή), έναντι ζημιών 30,6 εκ. ευρώ (ή ζημίες 0,3180 ευρώ ανά μετοχή) στο εννιάμηνο του 2011. Στον αντίποδα, θετικό στοιχείο αποτελεί η σημαντική βελτίωση των λειτουργικών ταμειακών ροών του Ομίλου, που επέτρεψε τη μείωση του ενοποιημένου δανεισμού κατά 46,6 εκ. ευρώ, έναντι της 31 Δεκεμβρίου 2011.

Με στόχο την αντιστάθμιση της επιδείνωσης των συνθηκών στην εγχώρια αγορά, η Διοίκηση του Ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ προσαρμόζει τη στρατηγική της, θέτοντας στο επίκεντρο την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, την επέκταση του δικτύου πωλήσεών της και τη διείσδυση σε νέες αγορές, που σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και τη βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας θα επιτρέψουν τη βελτίωση της αποδοτικότητας του Ομίλου».

Το σωληνουργείο στον Αλμυρό Μαγνησίας δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση χαλυβδοσωλήνων και κοίλων δοκών μικρών και μεσαίων διαστάσεων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το