Photo Gallery, Τοπικά

Αναστάτωση στο Π.Θ. για τον αριθμό εισακτέων

Π.Θ.

Περισσότεροι κατά χίλιοι είναι οι εισακτέοι στα Τμήματα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με την κατανομή τους στο σχέδιο «Αθηνά» που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Ήδη στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν αντιδράσεις για την εκτόξευση του αριθμού των εισακτέων, καθώς θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκπαίδευση των φοιτητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι εισακτέοι στα 17 πλέον Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα ανέρχονται στους 2.600, ενώ πέρυσι ήταν 1.530, δηλαδή αύξηση που ξεπερνά το 60%. Στο Βόλο οι εισακτέοι θα ανέρχονται στους 2.050, όταν πέρυσι ήταν 1.215.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Παιδείας στο τελικό σχέδιο «Αθηνά» που ανακοίνωσε χθες, κάνει λόγο για προτεινόμενο αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα, αλλά κανείς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν είναι σίγουρος ότι αυτός τελικά δεν θα είναι ο αριθμός.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο αριθμός των προτεινομένων εισακτέων ανά Τμήμα έχουν ως εξής (σε παρένθεση ο περυσινός αριθμός εισακτέων): Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 100 (80), Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας 75 (80), Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος 150 (100), Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος 150 (70), ΤΕΦΑΑ 150 (120), Ιατρικής 100 (65), Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 100 (110), Κτηνιατρικής 125 (50), Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών Δικτύων 200 (120), Μηχανικών Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης 150 (70), Μηχανολόγων Μηχανικών 200 (85), Οικονομικών Επιστημών 250 (150), Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης 150 (135), Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής 200 (100), Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 200 (120), Πολιτικών Μηχανικών 200 (75). Στο 17ο Τμήμα του Πανεπιστημίου που είναι το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική οι εισακτέοι θα ανέρχονται στους 100.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν προκαλέσει αναστάτωση ιδιαίτερα στα Πολυτεχνικά Τμήματα, όπου δεν υπάρχουν οι υποδομές. Για του χρόνου στα πέντε Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής οι εισακτέοι είναι πολύ πιθανό να ανέλθουν στους 850, ενώ πέρυσι ήταν 430, δηλαδή αύξηση σχεδόν 100%.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως ακόμη να μην είναι οριστικός αυτός ο αριθμός, αφού χθες το υπουργείο έστειλε νέο έγγραφο που μας ζητεί να του προτείνουμε τον αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα. Πάντως αν είναι αυτός ο τελικός αριθμός, θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Νίκος Ηλιού τόνισε πως φαίνεται ότι στο υπουργείο δεν τα έχουν δει καλά τα πράγματα, καθώς βάζουν τον ίδιο αριθμό εισακτέων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει βέβαια η ένδειξη ότι είναι ο προτεινόμενος αριθμός, αλλά κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Πάντως η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής θα διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο και θα ενημερώσει όλους τους τοπικούς φορείς.

Ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Παντελής Σκάγιαννης τόνισε πως «είναι σαφές ότι οι προτεινόμενοι αριθμοί από το σχέδιο «Αθηνά» για τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΠΘ, είναι εξωπραγματικοί και εάν υιοθετηθούν θα αποτελέσουν από μόνοι τους αιτία σοβαρότατης υποβάθμισης του επιπέδου των σπουδών (π.χ. το Τμήμα Χωροταξίας από 70 εισακτέους προτείνεται να δεχτεί 150, το Τμήμα Μηχανολόγων 200 από 110!). Δυστυχώς στους παράγοντες υποβάθμισης που είναι η έλλειψη υλικών και ανθρώπινων πόρων προστίθεται τώρα η απειλή ενός προσθέτου παράγοντα.

Ευτυχώς το υπουργείο την τελευταία στιγμή με έγγραφό του ζήτησε τη διατύπωση σχετικής γνώμης από τα Πανεπιστήμια για τον αριθμό των εισακτέων (μέχρι τις 12 Μαρτίου).

Μένει να δούμε κατά πόσον οι γνώμες των Πανεπιστημίων θα ληφθούν υπόψη στις τελικές αποφάσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το