Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αναστάτωση για εξάωρο εκπαιδευτικών

 

Σχετικά με την παραμονή καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία
Σχετικά με την παραμονή καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες στα σχολεία του νομού Μαγνησίας σχετικά με το αν οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποχωρούν από το σχολείο, όταν ολοκληρώσουν το διδακτικό τους ωράριο και δεν έχουν άλλη διοικητική εκκρεμότητα, με υπηρεσιακό σημείωμα ή όχι. Μάλιστα, υπήρξαν σχολεία που οι καθηγητές παρέμειναν στο σχολείο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, φοβούμενοι ελέγχους.

Τα τηλέφωνα στην τοπική ΕΛΜΕ «έσπασαν», καθώς οι διευθυντές σχολείων ήθελαν να ενημερωθούν για το τι θα πράξουν, ενώ η ΟΛΜΕ προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση.

Πάντως, το όλο γεγονός συνδυάζεται και με τις φήμες που έμειναν βέβαια φήμες για δήθεν ελέγχους στα σχολεία από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο κλίμα φόβου και ανησυχίας στους εκπαιδευτικούς μετά και τα όσα ακούγονται για απολύσεις, αξιολογήσεις και ελέγχους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου που ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες, πέραν από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που τους έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.
Ουσιαστικά το έγγραφο δεν κόμιζε κάτι καινούριο, αφού επαναλάμβανε νόμο του 1985. Βέβαια οι εκπαιδευτικοί συνήθως δεν μένουν έξι ώρες στο σχολείο. Αποχωρούν, μόλις τελειώσουν το διδακτικό ωράριο, και αφού δεν τους έχει ανατεθεί κάποιο έργο από το διευθυντή του σχολείου.

Ωστόσο, η επικαιροποίηση ενός παλιού νόμου ήταν ικανή για να σπείρει αναστάτωση στα σχολεία. Εκπαιδευτικοί μεμονωμένα, αλλά και διευθυντές σχολείων άρχισαν να επικοινωνούν με την ΕΛΜΕ Μαγνησίας ζητώντας ουσιαστικά οδηγίες. Παράλληλα υπήρχαν περιπτώσεις συλλόγων καθηγητών, όπου χθες έμειναν στο σχολείο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι φοβούμενοι, μήπως γίνει κάποιος έλεγχος.

Η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ΄ ανώτατο 30 ώρες εβδομαδιαίως, εφόσον τους έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου συγκεκριμένο έργο. Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός που συμπληρώνει το διδακτικό του ωράριο και δεν του έχει ανατεθεί άλλη εργασία, μπορεί να αποχωρήσει από το σχολείο».

Ένα άλλο σημείο αιχμής για τους εκπαιδευτικούς είναι και ο τρόπος αποχώρησης. «Μήπως χρειάζεται κάποιο υπηρεσιακό σημείωμα από το διευθυντή του σχολείου, ώστε να είναι καλυμμένος;» ήταν το ερώτημα που κυριάρχησε χθες. Οι υποψίες έγιναν εντονότερες στο Βόλο, όταν κυκλοφόρησε πως η φήμη πως σε κάποια σχολεία της Λάρισας ήδη οι διευθυντές μοιράζουν «εξοδόχαρτα» στους καθηγητές.

Το υπηρεσιακό σημείωμα θα προκαλούσε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου, αντιτείνουν καθηγητές, αφού ένας διευθυντής με 30 καθηγητές στο σχολείο θα πρέπει καθημερινά να μοιράζει ισάριθμα υπηρεσιακά σημειώματα για να δικαιολογείται η πρόωρη, πριν τις δύο το μεσημέρι, αποχώρηση ενός καθηγητή.
Πάντως με βάση την παρ. 8 του άρθρου 13 του νόμου 1566/85 προβλέπονται τα εξής για το ωράριο των εκπαιδευτικών στο σχολείο:
»Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11».

Στο Αστυνομικό Τμήμα

Στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας μετέβη χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας για να ζητήσει την παύση κλήσεων μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, με αφορμή κατάληψη που έγινε στο σχολείο το προηγούμενο διάστημα. Μάλιστα χθες παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα ένα μαθητής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ κ. Σαβελίδη, από το διοικητή του Τμήματος υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι κλήσεις των μαθητών είναι μια εργασία ρουτίνας και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα να σταματήσει τις διαδικασίες των κλήσεων. Ο κ. Σαβελίδης υπογράμμισε ότι «παρά τις δεσμεύσεις του διοικητή του Τμήματος, δεν μείναμε ικανοποιημένοι και γι’ αυτό τη Δευτέρα θα απευθυνθούμε στην Εισαγγελία Βόλου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το