Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αναρτάται η Πράξη Εφαρμογής Αγ. Παρασκευής

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου η Πράξη Εφαρμογής θα αναρτηθεί στο Τμήμα Σχεδίου Πόλης της Πολεοδομίας 

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2012 παραδόθηκε στη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου από το μελετητή κ. Ιωάννη Ταμία, η Μελέτη της Επανασύνταξης της Πράξης Εφαρμογής της συνοικίας Αγ. Παρασκευής Βόλου.

Ο οικισμός της Αγ. Παρασκευής, είναι παραδοσιακός, προϋφιστάμενος του 1923, σύμφωνα με το από 11-6-1980 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ.374/δ/1980). Το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης, της πολεοδομικής ενότητας της Αγ. Παρασκευής, εγκρίθηκε το 1989 (ΦΕΚ.109/δ/18-2-1999).   Την ίδια χρονιά, προκηρύχθηκε και ανατέθηκε η μελέτη της πράξης εφαρμογής. Με το Π.Δ. της 18-5-2006 (ΦΕΚ.423/δ/18-5-2006)  εγκρίθηκαν οι τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, που προβλέπονται μέσα στη διαδικασία της πράξης εφαρμογής. Τον Απρίλιο του 2009, παραδόθηκε η μελέτη της πράξης εφαρμογής και αναρτήθηκε για την υποβολή ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους. Υποβλήθηκαν συνολικά 214 ενστάσεις, από τις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό καταφέρονταν κατά του νόμου 1337/83 και συγκεκριμένα κατά του καθεστώτος εισφορών σε γη και χρήμα. Ακολούθησε κινητοποίηση των κατοίκων της συνοικίας,  οι οποίοι ζητούσαν να μην εφαρμοστεί η ανωτέρω πολεοδομική μελέτη, λόγω των αδικιών που αυτή προκαλούσε, ενώ τέθηκαν και θέματα επιστημονικής επάρκειας της εφαρμοζόμενης μελέτης καθώς και το ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της περιοχής και των κατοίκων της.

Κατόπιν ερωτημάτων του Δημάρχου Βόλου, προς το αρμόδιο Υπουργείο, κοινοποιήθηκαν στη Δ/νση Πολεοδομίας τα υπ’ αριθ. ΔΤΕ/β/οικ/29800/639/6-7-2010 και 31269/26-8-2010 έγγραφα του ΥΠΕΚΑ, όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι: «Των υποχρεώσεων αυτών (εισφορές σε γη και χρήμα) εξαιρούνται οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο πυκνοδομημένο τμήμα του οικισμού προ του 1923, όπως αυτό καθορίστηκε με την 3551/781/98 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι το τμήμα αυτό (πυκνοδομημένο) έχει εξαιρεθεί από τις διατάξεις του Ν.1337/83».

Ωστόσο, μετά τα ανωτέρω έγγραφα και την απαλλαγή πολλών ιδιοκτησιών από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς σε χρήμα,  συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, για το λόγο, ότι το όριο των πυκνοδομημένων, δεν συμπίπτει με το όριο οικισμού (προ του 1923), αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο.

Κατόπιν αυτών η νέα Δημοτική Αρχή κατέβαλλε συγκεκριμένες και οργανωμένες προσπάθειες, από κοινού με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Αγ. Παρασκευής, προκειμένου να βρεθεί μια δικαιότερη λύση και για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες της περιοχής, που υποχρεώνονται σε εισφορά. Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας απέστειλε στις 3.6.2011 σχετικό έγγραφο προς το ΥΠΕΚΑ με αίτημα την τροποποίηση της υπ’ αρ. 3551/781/10.2.1998 απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ που χαρακτηρίζει τα τμήματα των πυκνοδομημένων, της πολεοδομικής μελέτης και την προσαρμογής της με το όριο του οικισμού, του προϋφισταμένου του 1923, αποστέλλοντας παράλληλα και υπόμνημα του Συλλόγου της Αγ. Παρασκευής. Ωστόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ   εμείνανε στις προηγούμενες απαντήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις 2/3/2012 και συνάντηση με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς στο ΥΠΕΚΑ, παρουσία και του Δ.Σ. του Συλλόγου της Αγ. Παρασκευής, η οποία απέβη άκαρπη, αφού αποκλείστηκε με κατηγορηματικό τρόπο κάθε άλλη τροποποίηση.  Κατόπιν αυτών ακολούθησε συνάντηση και με το Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη και το Δ.Σ. του Συλλόγου και αποφασίσθηκε η έναρξη της διαδικασίας της κύρωσης της πράξης εφαρμογής με την ανάρτησή της.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νικόλαος Μόσχος, «υφίσταται σαφής (και νομική) υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει τη διαδικασία της πράξης εφαρμογής, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για μια δικαιότερη λύση. Ήδη με το νέο Υπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης που θα επιδιώξουμε να έχουμε, θα τεθεί και το θέμα της Αγ. Παρασκευής, καθώς και της νομοθετικής πρότασης που έχουμε ήδη διαμορφώσει γενικά για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις πράξεις εφαρμογής. Για το λόγο αυτό, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 η Πράξη Εφαρμογής θα αναρτηθεί στο Τμήμα Σχεδίου Πόλης της Πολεοδομίας και καλούμε τους κατοίκους να προσέλθουν στην υπηρεσία, να ενημερωθούν για τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, να πάρουν αντίγραφα και να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα από τη διαδικασία των ενστάσεων».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκ στη Φινλανδία: Ακροδεξιός μαχαίρωσε και τραυμάτισε 12χρονο

Ένας άνδρας με ακροδεξιές πεποιθήσεις θεωρείται ότι είναι αυτός που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε…

15 Ιουνίου 2024

Μαθητές που έπαιζαν μπουγέλο δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτα σκυλιά

Άσχημη κατάληξη είχε το παιχνίδι μαθητών του δημοτικού Κάτω Καστριτσίου στο πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών.…

14 Ιουνίου 2024

Θάσος: Εντοπίστηκε ανθρώπινο κρανίο σε παραλία

Ένα μακάβριο εύρημα εντόπισε δύτης το μεσημέρι της Παρασκευής (14/6), σε παραλία της Θάσου. Ειδικότερα,…

14 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανώτατη πηγή – «Θα τηρηθεί το καταστατικό, κάλπες το 2025»

Πληροφορίες για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με τις κάλπες να στήνονται…

14 Ιουνίου 2024

Eurostat: Αύξηση κατά 0,9 μονάδες του ποσοστού απασχόλησης στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο

Tο ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών, αυξήθηκε κατά 0,9% στο…

14 Ιουνίου 2024

Euro 2024: Σκωτσέζος οπαδός σήκωσε το κιλτ του σε ζωντανή μετάδοση

Ξεκίνησε η φρενίτιδα του Euro 2024 με τη γηπεδούχο Γερμανία να υποδέχεται τη Σκωτία. Οι…

14 Ιουνίου 2024