Ανακλήθηκε η ακύρωση του θέματος στη Φυσική

Αρχαία και Μαθηματικά για καλά διαβασμένους

 

Για καλά διαβασμένους ήταν τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών Κατεύθυνσης που εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι του Νομού Μαγνησίας στο πλαίσιο της τέταρτης ημέρας των πανελλαδικών εξετάσεων. Στο μεταξύ, κανονικά θα βαθμολογηθεί το θέμα Γ4 της Φυσικής Κατεύθυνσης με την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να κάνει στροφή 180 μοιρών από όσα είχε αποφασίσει την περασμένη Παρασκευή.

Στο δεύτερο μάθημα Κατεύθυνσης εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι στο Νομό Μαγνησίας και πανελλαδικά. Τα θέματα μοιράστηκαν στους διαγωνιζόμενους γύρω στις 9 το πρωί και μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η εξέταση.

Πιο χαμογελαστοί ήταν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που διαγωνίστηκαν στα Αρχαία. Οι ίδιοι τόνιζαν πως τα θέματα ήταν βατά, αλλά μάλλον περίμεναν ότι θα έμπαινε άλλο «γνωστό» κείμενο. Σε γενικές γραμμές εξέφρασαν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους για τις επιδόσεις τους.

Από την πλευρά τους οι φροντιστές σημείωσαν για τα Αρχαία πως τα θέματα του διδαγμένου κειμένου ήταν αναμενόμενα, διατυπωμένα με σαφήνεια. Οι μαθητές μπορούσαν να απαντήσουν με βάση τα σχόλια του σχολικού εγχειριδίου και των επισήμων σημειώσεων του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα του αδίδακτου κειμένου, αν και αντλήθηκε από ένα συγγραφέα οικείο στους μαθητές, είχε κάποιες δυσκολίες ως προς την απόδοση σε νεοελληνικό κείμενο. Οι γραμματικές παρατηρήσεις δεν δημιούργησαν δυσκολία στους μαθητές. Οι συντακτικές παρατηρήσεις, όσον αφορά στο συντακτικό χαρακτηρισμό των λέξεων, ήταν ξεκάθαρες, χωρίς να επιδέχονται αμφισβήτηση στο χαρακτηρισμό τους. Ωστόσο, η απόδοση του υποθετικού λόγου στον πλάγιο λόγο, απαιτούσε την προσοχή των μαθητών, διότι χρειαζόταν αλλαγή συνδέσμου και έγκλισης στην υπόθεση. Συνολικότερα, η εξέταση του μαθήματος των Αρχαίων της Θεωρητικής Κατεύθυνσης ήταν απαιτητική και απευθυνόταν σε προσεκτικούς και καλά διαβασμένους μαθητές.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά ήταν πιο προβληματισμένοι. Τόνιζαν πως τα θέματα ήταν σαφή, αλλά είχαν κάποιες δυσκολίες, ενώ ήταν και πολλά, με αποτέλεσμα να μην έχουν «σύμμαχο» το χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές των φροντιστών που είπαν για τα μαθηματικά τα εξής: «Τα θέματα, στο σύνολο τους, χαρακτηρίζονται απαιτητικά και κλιμακούμενης δυσκολίας. Οι αποδείξεις επιμέρους ερωτημάτων ήταν χρονοβόρες και πολλοί υποψήφιοι πιέστηκαν ως προς το χρόνο. Οι μαθητές που έχουν μελετήσει σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ειδικά στις τρεις τάξεις του Λυκείου, μπορούσαν να αριστεύσουν».

 

Ισχύει το Γ4

Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας η οποία τελικά ανακοίνωσε ότι θα ισχύει κανονικά η βαθμολόγηση του θέματος Γ4 στη Φυσική Κατεύθυνσης. Η σχετική οδηγία εστάλη χθες το μεσημέρι και στο Βαθμολογικό Κέντρο Βόλου. Σημειώνεται πως χθες ξεκίνησε και η βαθμολόγηση του συγκεκριμένου μαθήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων τονίζει πως: «Μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης και τη διαπίστωση ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έλαβε την εξής απόφαση: Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά.

Υπόψη λήφθηκαν οι εξής παράγοντες: 1) Τα στοιχεία που προέκυψαν από την προβλεπόμενη πειραματική βαθμολόγηση γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατανόηση του ερωτήματος Γ4, όπως ακριβώς διατυπώθηκε, 2) οι απόψεις των Βαθμολογικών Κέντρων, 3) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση του ερωτήματος Γ4 ήταν μεν ελλιπής μόνο ως προς τη λέξη «πρώτο» (μέγιστο), πλην, όμως, η έλλειψη αυτή δεν θεωρείται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ουσιώδης, ούτε ήταν ικανή να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε από την πειραματική βαθμολόγηση, 4) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, σύμφωνη με το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου και της εξεταστέας ύλης 5) το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων γίνονται αποδεκτές κατά πάγια αρχή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα αρχίζει σήμερα (σ.σ. χθες), μετά την αποστολή της Οδηγίας. Όσο για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ισχύει η αρχική βαθμολόγηση».

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν άσχετη με τις μεγάλες αντιδράσεις από υποψηφίους, γονείς και εκπαιδευτικούς για την απόφαση που είχε πάρει την περασμένη Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων να ακυρώσει το Γ4.

Άλλωστε υποψήφιοι που κατάφεραν να λύσουν το ζήτημα Γ4 αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, ένιωθαν αδικημένοι τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που τελικά αναιρέθηκε.

Ο υποψήφιος από το Νομό Μαγνησίας Χρήστος Κογιάννης μας τόνισε πως έλυσε το Γ4, αλλά δεν πρόλαβε να διορθώσει τα θέματα Δ3 και Δ4, αφού αφιέρωσε πολύ χρόνο στον προηγούμενο ζήτημα. Μάλιστα πρόσθεσε πως θα έπρεπε να ανταμειφθεί για την επίλυση του ζητήματος του Γ4.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης είχε εκφράσει την αντίθεση της ΕΛΜΕ για την ακύρωση του ζητήματος Γ4 τονίζοντας πως από το γεγονός αναδείχθηκε η ανικανότητα του υπουργείου που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να λάβει εν θερμώ απόφαση για την ακύρωσή του Γ4. Επίσης θα πρέπει το υπουργείο να επιλέγει πολύ καλύτερα τους ανθρώπους που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Μάλιστα η επιλογή αυτή είναι δυνατόν να γίνεται και μέσα από τις τάξεις των μάχιμων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και όχι από κάποιους πανεπιστημιακούς. Γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν διδάξει, βαθμολογήσει και εντρυφήσει μέσα στις αίθουσες διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία».

Ο ίδιος τόνισε πως η προηγούμενη απόφαση της ακύρωσης του Γ4 ήταν άδικη για αρκετούς υποψηφίους που είτε κατάφεραν και έλυσαν το θέμα αυτό είτε αφιέρωσαν πολύ χρόνο για να το λύσουν, δεν τα κατάφεραν, και δεν μπόρεσαν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για τα υπόλοιπα ζητήματα μη διαθέτοντας και τις απαιτούμενες ψυχικές δυνατότητες.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έκαψε το σπίτι του μετά από καβγά με την σύζυγό του

Δεν έφτανε που προκάλεσε σοβαρό επεισόδιο σε βάρος της συζύγου του ένας άνδρας, βγήκε εκτός…

7 Οκτωβρίου 2024

Οι τηλεοπτικές μεταδόσεις της Δευτέρας 7/10

COSMOTE SPORT 3 22.00 Μπράντφορντ-Νιούπορτ -Ζ- (Δ' Αγγλίας) COSMOTE SPORT 7 20.00 Ράιν Νέκαρ-Αμβούργο -Ζ-…

7 Οκτωβρίου 2024

Από ύψος 12 μέτρων έπεσε ο 14χρονος – Παραμένει διασωληνωμένος

Διασωληνωμένος σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται ο 14χρονος που έπεσε από τον τέταρτο όροφο…

7 Οκτωβρίου 2024

Επίδομα παιδιού Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, με τους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλλουν…

7 Οκτωβρίου 2024

Πονοκέφαλος τα ηλεκτρικά πατίνια – Κόβονται 100 πρόστιμα την ημέρα

Περίπου εκατό κλήσεις την ημέρα και μάλιστα με κάποια… ανοχή, κόβουν στους χρήστες ηλεκτρικών πατινιών,…

7 Οκτωβρίου 2024

Διπλή διακομιδή από Σκόπελο στο Νοσοκομείο Βόλου

Στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκαν χθες, ένας 96χρονος και μία 50χρονη από την ΣΚόπελο. Με μέριμνα…

7 Οκτωβρίου 2024