Κόσμος, Πρώτο Θέμα (old)

Αναζητώνται κίνητρα και δράστες

Απαντήσεις για το τυφλό χτύπημα στη Βοστώνη αναζητούν οι ΗΠΑ
Απαντήσεις για το τυφλό χτύπημα στη Βοστώνη αναζητούν οι ΗΠΑ

Στην αναζήτηση των δραστών και των κινήτρων του φονικού χτυπήματος στο Μαραθώνιο της Βοστώνης έχουν επιδοθεί οι αμερικανικές Αρχές, οι οποίες κινούνται προσεκτικά χωρίς να αποκλείουν ενδεχόμενα αλλά και χωρίς για την ώρα να μιλούν για τρομοκρατική επίθεση, εγχώριας ή αλλοδαπής προέλευσης.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ τους ένα αγόρι οκτώ ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους και 176 είναι οι τραυματίες, οι 17 από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριές κακώσεις ή ακρωτηριασμένοι.

Οκτώ παιδιά είναι τραυματισμένα, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση είναι η μητέρα και η αδελφή του αγοριού που σκοτώθηκε.

Μέσα στις δύο βόμβες, που ήταν τοποθετημένες χαμηλά στο έδαφος, φαίνεται ότι υπήρχαν μεταλλικά θραύσματα, επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από τους γιατρούς, πράγμα που εξηγεί το εύρος των τραυματισμών και το είδος των τραυμάτων.

Οι περισσότεροι του ενός μηχανισμοί και ο χρόνος των επιθέσεων, σε μια στιγμή όπου τερμάτιζαν οι ερασιτέχνες δρομείς υπό τις επευφημίες συγγενών και φίλων, καταδεικνύουν επίθεση σχεδιασμένη για το μέγιστο δυνατό αριθμό θυμάτων. Αλλά χωρίς να έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, οι εικασίες για τους δράστες παραμένουν για την ώρα πολλές.

Βόμβες μέσα στο πλήθος

Οι δύο βόμβες εξερράγησαν με διαφορά μερικών δευτερολέπτων σε απόσταση 90 μέτρων η μία από την άλλη σε σημείο κοντά στο τέλος του μαραθωνίου, στην οδό Μπόιλστον.

Πληροφορίες που την Τρίτη διαψεύστηκαν κατηγορηματικά μιλούσαν αρχικά για περισσότερους μηχανισμούς: «οι βόμβες ήταν δύο και μόνο δύο», ειπώθηκε σχετικά, όλες οι άλλες περιπτώσεις ερευνήθηκαν και φάνηκε ότι δεν ήταν εκρηκτικά.

Επιπλέον, μερικά χιλιόμετρα από το σημείο της επίθεσης και λίγη ώρα έπειτα από αυτή, ξέσπασε φωτιά στη Βιβλιοθήκη JFK από εμπρηστικό μηχανισμό, χωρίς να είναι εξαρχής γνωστό αν αυτό το περιστατικό συνδέεται με το φονικό χτύπημα.
Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το FBI και οι τοπικές Αρχές επισήμαναν ότι αρκετά οικοδομικά τετράγωνα θα παραμείνουν κλειστά για ημέρες καθώς πρόκειται για τόπους εγκλήματος.

Διαβεβαίωσαν επίσης ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχουν νέες απειλές μετά το χτύπημα της Δευτέρας.

Το FBI, που αναζητά πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις στιγμές των δύο εκρήξεων (υπάρχει άφθονο υλικό με δεδομένο το μεγάλο αριθμό των θεατών και των δημοσιογράφων), έχει ένταλμα να ερευνήσει κατοικία σε συνοικία στο κέντρο της Βοστώνης. Για την ώρα δεν είναι γνωστό τι έχει προκύψει από αυτήν την έρευνα, ενώ δεν σχολιάστηκε αν κρατείται κάποιο άτομο.
Ο Μπαράκ Ομπάμα σε μήνυμά του μετά τις επιθέσεις τη Δευτέρα δεν χρησιμοποίησε καθόλου τις λέξεις «τρομοκρατία» και «τρόμος», αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι Αρχές αντιμετωπίζουν την επίθεση σαν τρομοκρατική.

Όπως φαίνεται δεν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας –αν και αυτό δεν έχει αποκλειστεί πλήρως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το