Photo Gallery, Τοπικά

Αναζητούνται λύσεις για τα αδέσποτα

Από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα στειρώθηκαν περισσότερα από 600 ζώα, τοποθετήθηκε μηχανισμός τσιπ σε περισσότερα από 1.000 και δόθηκαν για υιοθεσία 350 κουτάβια και ενήλικα ζώα

 

Αρνητική ήταν η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημα του Δήμου Βόλου να διερευνηθεί η δυνατότητα αδειοδότησης για τη δημιουργία χώρου μακροχρόνιας φιλοξενίας ζώων, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τα καταφύγια αδέσποτων.

«Κατανοούμε την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και αντιλαμβανόμαστε απολύτως το μέγεθος του προβλήματος, που παραλάβαμε, αλλά θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε, ότι ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε για τον έλεγχο και τον περιορισμό του, μέσα στο πλαίσιο όμως που ορίζει αυστηρά ο νόμος» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Απ. Παντσάς, με αφορμή περιστατικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Όπως εξηγεί, πρόσφατα ο Δήμος Βόλου επιχείρησε να προωθήσει τη δημιουργία χώρου μακροχρόνιας φιλοξενίας ζώων, ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέρριψε την πρόταση, παραπέμποντας στην ισχύουσα νομοθεσία και με την υπόμνηση ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί άδεια για τη δημιουργία ανάλογου χώρου. Σύμφωνα, εξάλλου, και με τις διαπιστώσεις αρμόδιων στελεχών του Δήμου Βόλου, που διερεύνησαν το θέμα, σε ορισμένες πόλεις υπάρχουν ανάλογοι χώροι, η διαχείριση των οποίων όμως δεν γίνεται από τους Δήμους και σαφώς η λειτουργία τους δεν υπακούει στη λογική της ισχύουσας νομοθεσίας».

«Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων», επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, «αποτελεί σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα της πόλης, καθώς στο παρελθόν διογκώθηκε από τη χαλαρή αντιμετώπισή του και στη συνέχεια αντιμετωπίστηκε με αποσπασματικά και πρόσκαιρα μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ξοδευτούν πάρα πολλά χρήματα (σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής υπηρεσίας περί τις 700.000 ευρώ για τη δεκαετία 2000-2010), χωρίς να γίνει τίποτε απολύτως για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή του. Έτσι τα ζώα, αστείρωτα στην πλειονότητά τους, αναπαράγονταν ανενόχλητα, όταν τα χρήματα ξοδεύονταν για απλές μετακινήσεις τους εκτός Βόλου, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γινόταν, να κρυφτεί απλώς το πρόβλημα!».

Σύμφωνα με τον κ. Παντσά, όταν το 2011 ανέλαβε καθήκοντα η παρούσα Δημοτική Αρχή, υπήρχαν στη Δημοτική Ενότητα Βόλου περί τα 1.200 αδέσποτα ζώα. Όπως προκύπτει, εξάλλου, από στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2010 είχε πραγματοποιηθεί μια μόνο στείρωση, τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην Δήμος Βόλου πλήρωνε ειδικό συνεργάτη για την αντιμετώπιση των αδέσποτων.

«Ως νέα Δημοτική Αρχή με βάση το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην περιοχή των Γλαφυρών, που «κληρονομήσαμε» από τον πρώην Δήμο Ν. Ιωνίας, οργανώσαμε την περισυλλογή, τη φύλαξη, τη στείρωση και τη θεραπεία των αδέσποτων ζώων, παρά τις απολύτως αντίξοες συνθήκες τόσο σε οικονομικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αφού με την κατάργηση των συμβασιούχων ήταν δύσκολο να συνεχιστεί η λειτουργία του καταφυγίου, καλύπτοντας μάλιστα πολλαπλάσια περιοχή και έναν πολλαπλάσιο αριθμό ζώων. Με τη βοήθεια, την πολύ καλή δουλειά και την υπομονή των εργαζομένων στο καταφύγιο, καταφέραμε να δρομολογήσουμε μακροπρόθεσμες επιλογές, που θα επιτρέψουν να περιοριστεί το πρόβλημα» τονίζει ο κ. Παντσάς, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος.

Σύμφωνα με αυτά, από τις αρχές του 2011 μέχρι σήμερα στειρώθηκαν περισσότερα από 600 ζώα, τοποθετήθηκε μηχανισμός τσιπ σε περισσότερα από 1.000 και δόθηκαν για υιοθεσία 350 κουτάβια και ενήλικα ζώα. «Οι παραπάνω αριθμοί», υπογραμμίζει ο ίδιος, «αποδεικνύουν τη σοβαρή, αλλά και με προοπτική, δουλειά που γίνεται σήμερα στο Δήμο Βόλου. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η επιβάρυνση του Δήμου ήταν ελάχιστη, αφού χάρη στη νοικοκυρεμένη διαχείριση της υπηρεσίας, καταφέραμε και εκταμιεύσαμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 75% όλων των δαπανών του 2011 για τα αδέσποτα».

Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώνουν στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας, το πρόβλημα συντηρείται, εξαιτίας κυρίως της συμπεριφοράς μερίδας συμπολιτών, που έχουν ζώα, αλλά δυσκολεύονται να τα συντηρήσουν, αφού αφενός μεν το κόστος φύλαξης είναι μεγάλο, αφετέρου οι αυλές και οι κοινόχρηστοι χώροι ανεπαρκείς. Έτσι, τα ελευθερώνουν και αυτά αναπαράγονται, σχηματίζοντας αγέλες, που επιτίθενται σε αμέριμνους περιπατητές.

Τούτων δεδομένων, ο Δήμος Βόλου αναζητεί συνεχώς λύσεις και προβαίνει σε δράσεις που στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος. Με τη συνεργασία και τη βοήθεια των Φιλοζωικών Συλλόγων «Κόσμος και Φύση» και «Φιλοζωική Ομάδα Βόλου», καθώς και με το «Γραφείο Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου», η αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, ενημερώνει, μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, σχεδόν καθημερινά, τους δημότες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το νόμο 4039/2012. Οι Φιλοζωικές Οργανώσεις και η αντιδημαρχία, παρά τα πενιχρά οικονομικά τους, εκδίδουν ακόμη και έντυπα, στα οποία, πέρα από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων, σύμφωνα με το νόμο, αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες. Επίσης, έχει κάνει εκκλήσεις σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής, για την υιοθεσία των μεγάλων ζώων φύλαξης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το