Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αναδιατάξεις στα φοιτητικά «κάστρα»

Η μεγάλη κυριαρχία της πρώην ΠΑΣΠ και νυν ΑΦΡ απειλείται πλέον, αφού από τα δώδεκα Τμήματα, σε πέντε πήρε την πρώτη θέση, ενώ παλιότερα επικρατούσε με άνεση σε πολύ περισσότερα Τμήματα
Η μεγάλη κυριαρχία της πρώην ΠΑΣΠ και νυν ΑΦΡ απειλείται πλέον, αφού από τα δώδεκα Τμήματα, σε πέντε πήρε την πρώτη θέση, ενώ παλιότερα επικρατούσε με άνεση σε πολύ περισσότερα Τμήματα

 

Πιο πολύ μοιράστηκε φέτος η «πίτα» με τα Τμήματα στα οποία οι φοιτητικές παρατάξεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέκτησαν την πρωτιά. Η μεγάλη κυριαρχία της πρώην ΠΑΣΠ και νυν ΑΦΡ απειλείται πλέον, αφού από τα δώδεκα Τμήματα, σε πέντε πήρε την πρώτη θέση, ενώ παλιότερα επικρατούσε με άνεση σε πολύ περισσότερα Τμήματα.

Το σίγουρο είναι ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα επιφύλασσαν εκπλήξεις, όπως η απώλεια του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης για το ΑΦΡ, αφού την πρώτη θέση έλαβε η ΠΚΣ, αλλά και παράλληλα και η απώλεια του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ από την ΑΡΕΝ, όπου την πρώτη θέση έλαβε η ΔΑΠ.

Ανατροπή ήταν και η μεγάλη πτώση της ΑΡΕΝ, όπου έχασε το 35% της περυσινής της εκλογικής δύναμης, χωρίς να έχει καμία πρωτιά σε κανένα Τμήμα.

Συγχρόνως η αύξηση της συμμετοχής των φοιτητών, έστω και κατά 70 άτομα, δημιουργεί ελπίδες ότι θα αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αγωνιστικά και μαζικά τα θέματα που τους αφορούν άμεσα.

Όσον αφορά στην αύξηση των δυνάμεων σε ψήφους, το ΑΦΡ αύξησε από πέρυσι την εκλογική του δύναμη σε έξι Τμήματα, η ΔΑΠ σε οκτώ Τμήματα, η ΠΚΣ σε επτά, η ΕΑΑΚ σε τρία, ενώ η ΑΡΕΝ σε δύο.

«Πράσινο» το ΙΑΚΑ

Πώς διαμορφώθηκαν όμως τα «κάστρα» των φοιτητικών παρατάξεων;

Το ΑΦΡ βγήκε πρώτη δύναμη σε πέντε Τμήματα, ενώ πέρυσι ήταν σε έξι. Τα Τμήματα αυτά είναι τα εξής: Οικονομικό, ΙΑΚΑ, Πολιτικών Μηχανικών, Χωροταξίας και Ιχθυολογίας. Στα τρία πρώτα όμως Τμήματα η κυριαρχία του ήταν καταλυτική. Ενδεικτικά στους Πολιτικούς Μηχανικούς απέσπασε το 48% των ψήφων, στο Οικονομικό το 58% και στο ΙΑΚΑ το εντυπωσιακό 70%. Στα άλλα δύο Τμήματα είχε πολύ μικρότερη διαφορά από τις παρατάξεις που βγήκαν δεύτερες. Επίσης το ΑΦΡ είχε τη μεγαλύτερη αύξηση ψήφων του στο Οικονομικό, ποσοστό 17,1%.

Αύξησαν πρωτιές

Η ΔΑΠ βγήκε πρώτη δύναμη σε τρία Τμήματα από δύο που ήταν πέρυσι. Έτσι στα Τμήματα Μηχανολόγων (42% ψήφων επί συνόλου), Ειδικής Αγωγής (51,3%) και Μηχανικών Η/Υ (30%) κέρδισε την πρωτιά. Στα δύο πρώτα δημιουργεί πλέον παράδοση, ενώ φέτος επικράτησε και στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, όπου πέρυσι αναδείχθηκε πρώτη η ΑΡΕΝ. Πάντως η ΔΑΠ είχε τη μεγαλύτερη αύξηση ψήφων σε δύο Τμήματα που δεν βγήκε πρώτη, Ιχθυολογίας (9%) και Νηπιαγωγών (8%).

Η ΠΚΣ αναδείχθηκε, όσον αφορά στα Τμήματα του Βόλου, πρώτη δύναμη στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης για ακόμη μια φορά, αλλά και στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης για πρώτη φορά φέτος κάνοντας την έκπληξη, αφού ήταν παραδοσιακό κάστρο του ΑΦΡ. Μάλιστα στο Προσχολικής Εκπαίδευσης βγήκε πρώτη, αν και έχασε από πέρυσι σε ψήφους δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα κέρδισε την πρώτη θέση και στο ΤΕΦΑΑ. Πάντως πολύ καλή παρουσία είχε στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, όπου βγήκε δεύτερη με ποσοστό 33,8%, αλλά και στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής, όπου επίσης πήρε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23,6%. Η παράταξη αύξησε τις ψήφους που έλαβε σε επτά Τμήματα.

Επιμένει με Αρχιτεκτονική

Η ΕΑΑΚ που ανήκει στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, πήρε και φέτος μία πρωτιά, στην Αρχιτεκτονική, όπου είναι το μόνιμο «κάστρο» της, ενώ πολύ καλά τα πήγε στη Χωροταξία και στους Μηχανολόγους, όπου έλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,5% και 22% αντίστοιχα. Η παράταξη είχε ψηφοδέλτιο σε λίγες σχολές, ωστόσο σε γενικές γραμμές τα πήγε καλύτερα από πέρυσι. Πάντως στην Αρχιτεκτονική, όπου κυριάρχησε, είδε τα εκλογικά της ποσοστά να μειώνονται από πέρυσι κατά 6%.

Ανεξάρτητοι

Οι πάλαι ποτέ παντοδύναμες παρατάξεις των Ανεξάρτητων διασώθηκαν φέτος στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, όπου έλαβαν τη δεύτερη θέση αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 21%. Στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, όπου έλαβαν πέρυσι την πρώτη θέση, φέτος αναδείχθηκαν τρίτοι, χάνοντας 29 ποσοστιαίες μονάδες.

Ανακοίνωση ΠΚΣ

Σε ανακοίνωση της ΠΚΣ τονίζονται τα εξής: «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί εργάτες».

Με κεντρικό σύνθημα το παραπάνω οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κάλεσαν τους φοιτητές να αναδείξουν αγωνιστές στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, να ψηφίσουν για ζωντανούς συλλόγους – οργανωτές της πάλης τους.

Το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ που στήριξαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ καταγράφει άνοδο στην πόλη του Βόλου και συνολικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στους συλλόγους Δασκάλων, Νηπιαγωγών, ΤΕΦΑΑ και δεύτερη δύναμη στους συλλόγους Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και ΠΤ Ειδικής Αγωγής.

Οι εκατοντάδες φοιτητές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ είναι η κρίσιμη μάζα που μέσα στις σχολές μπορούν να δυναμώσουν τις προσπάθειες για την αγωνιστική ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων, της ισχυροποίησης του ΜΑΣ.

Για να αλλάξει αποφασιστικά ο συσχετισμός που σήμερα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα μέτρα που πτωχεύουν εμάς και τις οικογένειές μας και γίνεται βαρίδι στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Για να πάρουν ακόμη πιο μαχητική απάντηση οι δυνάμεις που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την απάθεια, όσοι επιδιώκουν τον εκφυλισμό και τη διάλυση των φοιτητικών οργάνων. Από την κυβέρνηση και τις παρατάξεις που την στηρίζουν, αλλά και αυτών που επιδιώκουν την «κυβερνώσα αριστερά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το