Αθλητισμός

Αναγκασμένος να περιμένει ο Ολυμπιακός Β.

 

Από το αποτέλεσμα του σημερινού παιχνιδιού της Εθνικής μας ομάδας με την Γερμανία θα εξαρτηθεί αν θα συνεδριάσει ή όχι την ερχόμενη εβδομάδα το Δ.Σ. της ΕΠΟ, το οποίο και θα αποφασίσει για την επιστροφή του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν η Εθνική μας προκριθεί θα υπάρξει νέα καθυστέρηση, όσον αφορά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Η γενική συνέλευση της Σούπερ Λιγκ θα πραγματοποιηθεί – πιθανότατα – μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και το κυρίαρχο θέμα θα είναι η ελάφρυνση των ποινών για τις ομάδες εκείνες που δεν πήραν αδειοδότηση από την ΕΠΟ.

Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου του Εργοτέλη, κ. Απόστολου Παπουτσάκη, για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας και την παραμονή των Εργοτέλη, Παναιτωλικού και Δόξα Δράμας, αναμένεται να πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΠΟ ενημέρωσε τη Σούπερ Λιγκ ότι δεν συμφωνεί και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι ευλογίες της Ομοσπονδίας για πρωτάθλημα 19 ομάδων με την παραμονή των παραπάνω ΠΑΕ, το ζήτημα δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Θυμίζουμε, πως Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα έχουν ζητήσει από τη Σούπερ Λιγκ να παραστούν στη γενική συνέλευση της Λίγκας, προκειμένου να αιτηθούν να αυξηθούν οι ομάδες στο νέο πρωτάθλημα, προκειμένου να αγωνιστούν στη μεγάλη κατηγορία τη νέα χρονιά, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Λίγκα δεν προτίθεται να πάρει θέση και θα παραπέμψει τις δύο ομάδες στην ΕΠΟ.

Η Ομοσπονδία θα κληθεί να αποφασίσει – αρχικά – για την κατηγορία που θα τοποθετήσει τους Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα και στη συνέχεια το θέμα θα απασχολήσει τη Σούπερ Λιγκ (εφόσον βέβαια η ΕΠΟ αποφανθεί για την επιστροφή των δύο ομάδων στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία).

Οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού Βόλου συνεχίζουν τις επαφές με την ΕΠΟ και παράγοντες της Λίγκας, προκειμένου να πετύχουν το στόχο της επιστροφής της ομάδας στη Σούπερ Λιγκ, ενώ ετοιμάζονται να ζητήσουν επίσημα τη στήριξη και τη συνδρομή των πολιτικών φορέων της Μαγνησίας.

Το θέμα είναι πολιτικό και εφόσον υπάρξει πολιτική στήριξη και πολιτική βούληση, ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στην κατηγορία που αγωνιζόταν, πριν την άδικη απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού το περασμένο καλοκαίρι.

Ανάλογες κινήσεις γίνονται και από πλευράς Καβάλας, με τους βουλευτές του νομού να δηλώνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς την ομάδα. Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, οι διοικούντες του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, με την ελπίδα ότι αυτή η μεγάλη περιπέτεια θα τελειώσει άμεσα, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, μια και θα πρέπει οι δύο ομάδες να «χτιστούν» από την αρχή.

Ηθικό, αλλά και

νόμιμο για τον

Ολυμπιακό η επιστροφή

στη Σούπερ Λιγκ

Πάντως, το καταστατικό της ΕΠΟ επιβάλλει την αποκατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου στη Σούπερ Λιγκ. Η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ της 10ης Αυγούστου (παραμονή του Ολυμπιακού Β. στη Σούπερ Λιγκ με -10 βαθμούς) είναι ακόμη και σήμερα σε ισχύ, διότι είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν έχει αντικατασταθεί από καμία άλλη αντίθετη απόφαση από κάποια αρμόδια δικαιοδοτική αρχή.

Από τη στιγμή που η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενέκρινε την μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, η ΕΠΟ δεν δύναται πλέον να καθυστερεί να εφαρμόσει και η ίδια μία τελεσίδικη και οριστική απόφαση του ανωτάτου πειθαρχικού της οργάνου.

Παραλήπτες της οριστικής και αμετάκλητης αυτής απόφασης είναι, εκτός της ομάδας του Βόλου, η Σούπερ Λιγκ, αλλά και τα εκτελεστικά όργανα της ΕΠΟ.

Επειδή πρόκειται για εφαρμογή μίας τελεσίδικης αποφάσεως ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου, εναπόκειται τελικώς στην ΕΠΟ, ως υπερκείμενη αρχή του ποδοσφαίρου, να έρθει σε συνεννόηση με τη Σούπερ Λιγκ, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου.

Η αποκατάσταση της ομάδας του Βόλου σε άλλη αγωνιστική κατηγορία εκτός Σούπερ Λιγκ σημαίνει κατ΄αρχήν ότι οι αθλητικές δικαστικές αποφάσεις, και μάλιστα τελεσίδικες, δεν γίνονται πάντα σεβαστές ή εφαρμόζονται κατά το δοκούν από τις Ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ. Θα σημαίνει ουσιαστικά ότι η ΕΠΟ δεν έχει τη δύναμη να εφαρμόσει ότι επιτάσσουν οι κανονισμοί της, αλλά ιδίως θα καταδείξει ότι η ΕΠΟ δεν είναι πάντα σε θέση να εφαρμόσει δικές της τελεσίδικες αποφάσεις.

Η ηγεσία της ΕΠΟ είχε το θάρρος να αναγνωρίσει δημοσίως ότι ο αγώνας που διεξάγει μήνες τώρα ο Ολυμπιακός Βόλου είναι δίκαιος και ότι η πόλη του Βόλου υπέστη πράγματι μεγάλη ζημία. Τόσο η ομάδα και όσο και η πόλη του Βόλου αναμένουν από την ΕΠΟ να προχωρήσει στην αποκατάσταση της ομάδας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Δεν είναι μόνο ηθικό το ζήτημα για τον Ολυμπιακό Βόλου, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος. Η νομιμότητα επιβάλλει την επιστροφή της βολιώτικης ΠΑΕ στη Σούπερ Λιγκ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το