Photo Gallery, Πολιτισμός

Αναβιώνουν «Μπούλες» και «Φανοί»

Στοιχεία των παραδοσιακών δρώμενων της μακεδονικής αποκριάς θα αναβιώσουν αύριο Τετάρτη στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής
Στοιχεία των παραδοσιακών δρώμενων της μακεδονικής αποκριάς θα αναβιώσουν αύριο Τετάρτη στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής

Με τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων της Νάουσας και του Λαογραφικού Όμιλου Κοζάνης το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και ο Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου αναβιώνουν στοιχεία των παραδοσιακών δρώμενων της μακεδονικής αποκριάς αύριο Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Ζουρνάδες και νταούλια από τη Νάουσα με την ορχήστρα του Νίκου Ψαθά, χάλκινα από την ορχήστρα «Παύλος Μελάς» της Σιάτιστας θα υμνήσουν την ελληνική Αποκριά μέσα από τα πιο χαρακτηριστικά μακεδονίτικα έθιμα, τους «Φανούς» της Κοζάνης και τις «Μπούλες» της Νάουσας.

Οι Μπούλες

Οι Μπούλες είναι παλαιότατο αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας Ημαθίας που του έχει δοθεί πολύ πετυχημένα ο ορισμός χορευτικό δρώμενο, γιατί η δράση των ανθρώπων που συμμετέχουν στην τέλεσή του είναι δράση χορευτική και χωρίς αυτήν η τέλεση του εθίμου είναι αδύνατη. Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και πιθανότατα έχει σχέση με τελετές φυλετικής μύησης όπως η τελετή ενηλικίωσης κατά την οποία ο νέος, ντυμένος με γυναικεία ρούχα και οδηγούμενος από ανύπανδρους άντρες της φυλής, θα μυηθεί με τη σειρά του στα μυστικά της, θα αποβάλλει τη γυναικεία ενδυμασία και θα μεταμορφωθεί σε άνδρα. Οι τελεστές ήταν και είναι πάντα νέοι άνδρες. Ο αριθμός τους τα παλαιότερα χρόνια φαίνεται να ήταν από έξι μέχρι δώδεκα, ενώ σήμερα μπορεί να συμμετέχουν και περισσότεροι. Στο μπουλούκι, από πολύ παλιά, έπαιρναν μέρος και μικρά αγόρια.

Ο Φανός

Η αρχή από τούτο το έθιμο βρίσκεται σε αρχαία ειδωλολατρικά έθιμα, όπως στα Κρόνια, τα Διονύσια και τα Λουπερκάλια. Πολλοί συγχέουν το Φανό με τον Καρνάβαλο και το καρναβάλι, αλλά δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ τους. Ο Φανός είναι κάτι τελείως πρωτότυπο και ιδιότυπο. Η ιδιομορφία και η αίγλη του κορυφώνεται την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς, όταν ανάβουν οι Φανοί στις γειτονιές και τριγύρω τραγουδούν και χορεύουν οι χορευτές. Έτσι δείχνει μια εικόνα που θυμίζει πολύ ανάλογες πολεμικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας και σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να ισχυριζόμαστε αδίσταχτα ότι ο σημερινός χορός του Φανού είναι η συνέχεια του Πυρρίχιου χορού των Αρχαίων Ελλήνων. Ο Φανός ανάβει κατά τις 8 το βράδυ της μεγάλης Αποκριάς κι αμέσως ξεκινάει το τραγούδι και ο χορός γύρω του. Κάθε γειτονιά πασχίζει να παρουσιάσει τον καλύτερο και πιο φανταχτερό Φανό, με τους πιο καλλίφωνους τραγουδιστάδες και τους πιο νόστιμους μεζέδες. Τα τραγούδια διαδέχονται το ένα το άλλο, άλλοτε γρήγορα και πολυφωνικά και άλλοτε βαριά και μονότονα σε χρόνο αργό και συρτό. Το γλέντι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες. Όταν σβήνουν το Φανό, πολλοί μαζεύουν στάχτη και τη σκορπούν στο βιο (χωράφια, αμπέλια, καλλιέργειες) για να αυγατίσει η σοδειά.

Εισιτήρια προπωλούνται στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79) ώρες 10:00 -14:00 και στο Κέντρο Νεότητας Δίαυλος (Τοπάλη 14) τις ώρες 10:00 – 21:00. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 5 €.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το