Photo Gallery, Τοπικά

Ανήλικα παιδιά μασούν αποτσίγαρα και καταλήγουν στο Νοσοκομείο

Τα στοιχεία για τις δηλητηριάσεις παρουσιάστηκαν στις εργασίες του συνεδρίου νοσηλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα

Είκοσι παιδιά δηλητηριάστηκαν το 2011 από τη μάσηση ή και την κατάποση αποτσίγαρου και διακομίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα νοσηλευτών και τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στις εργασίες του Συνεδρίου νοσηλευτών που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα.

Η έρευνα σχετιζόταν με την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου και πραγματοποιήθηκε από τις νοσηλεύτριες του ΤΕΠ κ.κ. Κυριακή Γιαννούχου, Αποστολία Πουρναρά, καθώς και την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Α’ Παθολογικής Κλινικής Βόλου κ. Χαρίκλεια Κυπαρίση.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία για όλο το 2011 από το χειρουργικό, παθολογικό και παιδιατρικό τομέα αλλά και το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Μάλιστα έμφαση δόθηκε και στο θέμα των παιδιών, όπου προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τους κινδύνους που διατρέχουν.

Όπως τονίστηκε στην έρευνα, οι δηλητηριάσεις αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών. Βασικοί λόγοι του μεγάλου αριθμού δηλητηριάσεων σ’ όλο τον κόσμο είναι ο τεράστιος αριθμός σκευασμάτων και ουσιών, πολύ συχνά δηλητηριωδών, που κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο στο σπίτι και την εργασία του, καθώς και η μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Εξάλλου, δηλητηρίαση είναι η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός εκτίθεται σε κάποια χημική ουσία που επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του.

Συνολικά το 2011 προσήλθαν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου με συμπτώματα δηλητηρίασης 292 άτομα, εκ των οποίων οι 178 ήταν ενήλικες και τα 114 παιδιά.

Από τους 178 ενήλικες οι 67 ήταν άντρες και οι 111 γυναίκες. Οι 105 ενήλικες εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, ενώ 20 αρνήθηκαν. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί, πως τέσσερις ενήλικες που δηλητηριάστηκαν, εισήχθησαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αναφορικά με την ηλικία ο μεγαλύτερος αριθμός εντοπιζόταν στην ηλικιακή κατηγορία 25-55 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που ανακοινώθηκε, για τα 113 περιστατικά δηλητηριάσεων, τα αίτια σχετίζονται με τα φάρμακα, ενώ για τα 24 με τις χημικές ουσίες. Επίσης 27 περιστατικά σχετίστηκαν με τα είδη οικιακής χρήσης.

Στα παιδιά

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα συμπεράσματα για τις δηλητηριάσεις στα παιδιά. Συνολικά το 2011 μετέβησαν στα ΤΕΠ με συμπτώματα δηλητηρίασης 114 παιδιά εκ των οποίων τα 66 ήταν αγόρια και τα 48 κορίτσια. Επίσης 98 παιδιά εισήχθησαν στο Νοσοκομείο και έξι αρνήθηκαν.

Από τα παιδιά που δηλητηριάστηκαν, τα 69 ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία ενός έως τριών ετών, τα 24 μεταξύ 3-5 ετών και τα 17 από την ηλικία των πέντε ετών και άνω.

Αναφορικά με τις αιτίες τα 46 παιδιά δηλητηριάστηκαν από τα φάρμακα, τα 16 από τα είδη οικιακής χρήσης, τα 28 από χημικές ουσίες, ενώ 20 από μάσηση ή και κατάποση αποτσίγαρου, που σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ως συμπέρασμα της έρευνας τονίστηκε πως κρίνεται επιτακτική η άμεση αντιμετώπιση μιας δηλητηρίασης και η γρήγορη χορήγηση του αντιδότου για την καλύτερη πρόγνωση κάθε περιστατικού, ενώ σε κάθε περίπτωση η πρόληψη και η τήρηση των μέτρων ασφαλείας είναι εξίσου σημαντική.

Χθες συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου του Συνδέσμου Νοσηλευτών με μεγάλη προσέλευση συνέδρων. Πάντως μικρή ήταν η προσέλευση Βολιωτών στο σταντ για τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης για το σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το