Κατηγορίες: Πολιτική

Ανένδοτος ΣΥΡΙΖΑ για τα χρυσωρυχεία

Τσίπρας: Για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων απομυζούν τον πλούτο της χώρας

Η ανάπτυξη δεν περνάει μέσα από μνημόνια, ούτε ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες), ούτε καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας στην Αλεξανδρούπολη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις θέσεις του κόμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επί πολλά χρόνια δεν ακολουθήθηκε σωστό αναπτυξιακό μοντέλο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λειτουργεί προς χάριν της διαπλοκής στο θέμα της επένδυσης των χρυσωρυχείων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα στην ζωή και στην οικολογική διατήρηση του τόπου τους.

Χαρακτήρισε «κούφιο» το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού για την αδειοδότηση των χρυσωρυχείων, αναφέροντας ότι η Θράκη είναι τόπος με ιδιαίτερες αναπτυξιακές ικανότητες, που πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας με οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και στροφή στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξωφρενικό το ποσοστό ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στην εστίαση, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εφαρμογή ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος για να τονίσει πως το τρίπτυχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στην ναυτιλία, στον τουρισμό και στις εξαγωγές.

Ειδικότερα στη σθεναρή αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις επενδύσεις των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Έβρου, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, παρουσιάζοντας το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι «το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα και την έριξε στα βράχια», για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων -για να θυμηθώ μια έκφραση που κάποτε είχε ενοχλήσει πολλούς-, αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τριτοκοσμική, όπου έρχονται και με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θέλουν να απομυζήσουν το πλούτο της χώρας, το φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας».

Εστιάζοντας στο θέμα των δυο επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η ιστορία του χρυσού και στη Χαλκιδική και στη Θράκη, αποτελεί «διαχρονική υπόθεση διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και τώρα της συνεργασίας της ντόπιας διαπλοκής με την ξένη διαπλοκή» και κατηγόρησε τους επενδυτές πως «με αντίτιμο κάποιες ελάχιστες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, έρχονται να καταστρέψουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μια ολόκληρης περιοχής».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα και στους αγώνες των τοπικών φορέων κατά της επένδυσης, υπογραμμίζοντας πως «χάρη λοιπόν σ’ αυτή την ενότητα και στο ισχυρό μήνυμα που εκπέμψατε, που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποί σας που ήρθαν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, αυτό το τελεσίγραφο που έδωσε ο πρωθυπουργός πριν 15 μέρες, ότι σε δέκα μέρες θα έχει τελειώσει η υπόθεση του χρυσού στη Θράκη, ήταν ένα κούφιο τελεσίγραφο».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους τοπικούς φορείς να μην εφησυχάζουν για την επένδυση, ενώ, απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, τόνισε: «Τους διαμηνύουμε, μην τολμήσετε να το ξανασκεφτείτε».

Για το συνέδριο

Διαφωνία μεταξύ εσωκομματικής πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας και ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδριου του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από την συνεδρίαση του γραμματείας του κόμματος, το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης (στην οποία συζητήθηκαν μία σειρά θέματα, από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και τις διαφαινόμενες ανατροπές στην Ευρώπη, έως τα περιστατικά στις Σκουριές και την πολιτική επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ), τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι κκ. Π. Λαφαζάνης και Αντ. Νταβανέλλος έθεσαν ευθέως ζήτημα αλλαγής χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με παριστάμενους στην συνεδρίαση, η Αριστερή Πλατφόρμα τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της μετάθεσης του χρόνου του συνεδρίου προς το τέλος του έτους και ενδεχομένως και πέραν αυτού του χρόνου.

Η άποψη αυτή, πιθανότατα συνδυάζεται και με την δεδομένη διαφοροποίηση της Πλατφόρμας στα ζητήματα των συνεργασιών, τα οποία επίσης τέθηκαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στελέχη της πλειοψηφίας εκτιμούν από την πλευρά τους ότι η τακτική της Πλατφόρμας εν τέλει δείχνει να μην συμβαδίζει με το υπάρχον μομέντουμ της ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται να προτάσσει το θέμα της «στεγανοποίησης» της πιθανολογούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εντός της Αριστεράς, δηλαδή στο πλαίσιο μίας συνεργασίας με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες αριστερές δυνάμεις εν γένει.

Πέραν αυτού, διαφαίνεται πάντως ότι η Αριστερή Πλατφόρμα προτιμά μία μακρά πολιτική ζύμωση και πιθανώς θέλει να αποφύγει την επίσημη καταγραφή συσχετισμών σε ένα συνέδριο, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένη, σε ποσοστό 75-25, υπέρ της πλειοψηφίας που τάσσεται στο πλευρό του κ. Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, τοποθετήθηκε και τάχθηκε υπέρ των χρονοδιαγραμμάτων που οδηγούν στην διεξαγωγή συνεδρίου περί τα τέλη Ιουνίου, ενώ στο ζήτμα των συνεργασιών αναφέρθηκε επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει το Σαββατοκύριακο και πιο συγκεκριμένα, ότι στόχος είναι ο σχηματισμός μία αριστερής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την σύμπραξη και συνεργασία, εφόσον αυτό απαιτηθεί, με ένα ευρύτερο αντιμνημονιακό μέτωπο και πρόσωπα που πιθανώς δεν είναι ενταγμένα σε κομματικά σχήματα αυτήν την στιγμή.

Share

Πρόσφατα άρθρα

O Μαρκ Ζάκερμπεργκ μετέτρεψε μια Porsche Cayenne Turbo GT… σε μίνι βαν για χάρη της γυναίκας του

Η σύζυγος του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Πρισίλα Τσαν, εξέφρασε την επιθυμία της να αποκτήσει ένα μίνι βαν και…

8 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερα χρόνια από την απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση

Τέσσερα χρόνια έχουν πλέον περάσει από την ιστορική απόφαση που έκρινε την Χρυσή Αυγή εγκληματική…

7 Οκτωβρίου 2024

Δημόσιο σχολείο ετοιμάζεται να επαναφέρει τη χρήση στολής στους μαθητές

Ανάστατο είναι δημοτικό σχολείο στην Αττική καθώς οι γονείς έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα μετά…

7 Οκτωβρίου 2024

Φαίη Μπακογιώργου: «Ζητιάνευε στα φανάρια» – Βίαιη μεταγωγή της σπιτονοικοκυράς διέταξε το δικαστήριο

«Περιμένω τη δικαιοσύνη, έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και σήμερα μου το απέδειξε», δηλώνει ο πατέρας…

7 Οκτωβρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο»

«Η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον…

7 Οκτωβρίου 2024

Μητσοτάκης: Υπέρ των πολιτών οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις

«Οι στοχευμένες αποκρατικοποιήσεις λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των δημόσιων οικονομικών, αλλά κάνουν και τη…

7 Οκτωβρίου 2024