Photo Gallery, Τοπικά

Ανάστατοι οι κάτοικοι στο «Κολωνάκι»

 

Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες ορισμένων καταστηματαρχών

Αποφασισμένοι να κινηθούν ακόμη και νομικά σε βάρος όσων με πράξεις τους ή παραλείψεις επιτρέψουν τη συνέχιση της ανομίας ορισμένων καταστηματαρχών στο κέντρο του Βόλου «Κολωνάκι», φέρονται συμπολίτες που κατοικούν στα οικοδομικά τετράγωνα που περικλείονται από τις οδούς Ογλ – Δημητριάδος – Γκλαβάνη – 28ης Οκτωβρίου.

Ήδη οι Αστυνομικές Αρχές υπέβαλαν το 2012 οκτώ μηνύσεις για υπέρβαση του ορίου ηχοστάθμης, έξι μηνύσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, τρεις μηνύσεις για υπέρβαση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, τρεις μηνύσεις για τροποποίηση των όρων λειτουργίας καταστήματος και μία αυτόφωρη βεβαίωση παράβασης της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν την περσινή χρονιά από το Δήμο Βόλου, δύο σφραγίσεις καταστημάτων για χρονικό διάστημα δέκα ημερών.

Οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης με ορισμένους καταστηματάρχες, προσέφυγαν στη Δημοτική Αρχή, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, την Αστυνομική Διεύθυνση και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθούν και δικαστικά σε βάρος όσων επιχειρήσουν να συμβάλουν στη συνέχιση του καθεστώτος αυθαιρεσίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως διαμήνυσαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συνέπειες που θα επισύρει ενδεχόμενη ανανέωση αδειών δίχως την τήρηση του πλαισίου νομιμότητας και πως οι υπόλογοι υπάλληλοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος.

Σε σχετικό υπόμνημά τους και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, ένοικοι και ιδιοκτήτες του ομίλου πολυκατοικιών της περιοχής διά της πληρεξούσιας δικηγόρο τους, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, «ότι η εν λόγω περιοχή και ειδικώς το οικοδομικό τετράγωνο Κονταράτου – Κουμουνδούρου – Ερμού – Ογλ είναι πυκνοδομημένη αστική περιοχή κατοικίας, με αναπτυγμένο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, στα δε ισόγεια των πολυκατοικιών έχουν στεγαστεί κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ – καφετερίες), τα οποία αναπτύσσουν στους υπαίθριους χώρους επί των πεζοδρόμων και των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας τραπεζοκαθίσματα, σε τέτοια έκταση και τέτοια πυκνότητα που εμποδίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών. Η παράνομη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους και η εγκατάσταση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου (σόμπες υγραερίου) επιτρέπει τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού θαμώνων και η ανάγκη εξυπηρέτησής τους από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προς ίδιο οικονομικό όφελος, συνιστά λόγο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών με ανοικτές θύρες το μεγαλύτερο διάστημα του έτους (ολόκληρη τη σεζόν από άνοιξη μέχρι Χριστούγεννα). Οι θύρες αυτές είναι πτυσσόμενες και ανοίγουν όλες τις προσόψεις των καταστημάτων, που κατ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν ως ανοικτά καταστήματα, ενιαίου εσωτερικού και εξωτερικού χώρου εστίασης.

Παρόλο που οι άδειες λειτουργίας των μουσικών οργάνων χορηγούνται στα ανάλογα καταστήματα μόνο για τις ώρες εκτός κοινής ησυχίας και μέχρι ώρα 22.00′ (χειμερινή περίοδος – 01.10. έως 31.03) ή ώρα 23.00′ (θερινή περίοδος 01.04 έως 30.09), και μόνον κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται σε αυστηρώς κλειστά καταστήματα η επέκταση της άδειας μέχρι ώρα 03.00′, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, και εφόσον δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων, ο νόμος δεν τηρείται.

Τα εν λόγω καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους που εκτείνεται και στους υπαίθριους χώρους ανεβάζουν την ένταση της μουσικής από το πρωί μέχρι τις 03.00 τη νύχτα σε τέτοιο ύψος που είναι αδύνατο όχι να κοιμηθούμε, αλλά και απλώς να κατοικήσουμε στα σπίτια μας. Η αυξημένη ένταση της μουσικής προκαλεί ένταση των ομιλιών των θαμώνων και δημιουργείται ανεξέλεγκτη ηχορύπανση όλες τις ώρες της ημέρας και εντονότατα τις νυκτερινές ώρες.

Είναι για μας απαγορευμένη η χρήση των εξωστών των κατοικιών μας και είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε χειμώνα – καλοκαίρι με κλειστά παράθυρα.

Η υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο από τη συνεχή ηχορύπανση. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους πεζόδρομους στους οποίους είναι οι είσοδοι – έξοδοι των σπιτιών μας γιατί είναι κατειλημμένοι με τραπεζοκαθίσματα. Η αστυνόμευση εκ μέρους των αρμοδίων αστυνομικών και υγειονομικών οργάνων, πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας, δεν είναι επαρκής και ως εκ τούτου μη αποτελεσματική. Κανείς από τους καταστηματάρχες δεν τιμωρείται παραδειγματικά και έτσι κανείς δεν συμμορφώνεται.

Ζητούμε:

– Να προστατεύσετε την κοινή ησυχία, την υγεία και την ηρεμία όλων των κατοίκων της περιοχής, καθώς και το δικαίωμα όλων των κατοίκων να κάνουν ακώλυτη και ελεύθερη χρήση του δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας του κέντρου της πόλης μας.

– Να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αυστηρή τήρηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων της περιοχής, με ένταση των ελέγχων και επιβολή κυρώσεων προς συμμόρφωση στις υφιστάμενες άδειες λειτουργίας και ειδικώς τις άδειες λειτουργίας μουσικών οργάνων, καθώς και για

– την ελευθέρωση των πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που περιβάλλουν τις κατοικίες μας από κάθε παράνομη κατάληψη.

– Να μη χορηγηθούν νέες και να ανακληθούν, άλλως να μην ανανεωθούν, άδειες παρατάσεως λειτουργίας μουσικών οργάνων στα υπ’ όψιν καταστήματα της περιοχής μας πέραν των ωρών 22.00 για τη χειμερινή περίοδο και 23.00 για τη θερινή περίοδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το