Photo Gallery, Τοπικά

Ανάπτυξη ογκολογικού τμήματος, ΜΑΦ και αυτόνομου ΤΕΠ ζητούν οι γιατροί

Κίνδυνος να μείνει το Νοσοκομείο το 2015 με 35 γιατρούς, αν δεν γίνουν προσλήψεις


Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στον υπουργό Υγείας για τα ζητήματα στο «Αχιλλοπούλειο»

Με 35 άτομα ιατρικό προσωπικό θα κινδυνεύσει να μείνει το Νοσοκομείο Βόλου το 2015, εφόσον δεν αναπληρωθούν με προσλήψεις οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών που την επόμενη πενταετία θα ανέλθουν στο 65% επί του αριθμού του σημερινού αριθμού γιατρών, σύμφωνα με την τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Το «στοπ» στις προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, η μη ανάπτυξη του αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών, αλλά και το ενδεχόμενο συγχώνευσης κλινικών είναι τα σημεία που αναδεικνύει η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας μετά τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας για συγχωνεύσεις Νοσοκομείων. Παράλληλα υπογραμμίζει πως αβέβαιο παραμένει προς το παρόν τι θα γίνει με τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην προχθεσινή σύσκεψη της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις υπηρεσίες υγείας, τόνισε πως το υπουργείο Υγείας ζητεί από την Υγειονομική Περιφέρεια στο τέλος του μήνα να καταθέσει τις προτάσεις για τις αλλαγές, οι οποίες θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου. Επομένως, οι όποιες αποφάσεις, είναι προειλημμένες από το υπουργείο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέσσερα είναι τα σημεία που βγαίνουν ως συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και οι οποίες είναι αρνητικές. Πρώτον, για τα επόμενα πέντε χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ούτε βέβαια θα αναπληρωθούν οι συνταξιοδοτήσεις. Αυτό θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του προσωπικού. Δεύτερον, λόγω της μη πρόσληψης προσωπικού δεν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη κάποιων μονάδων στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως το αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών, αλλά και η μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ). Τρίτον, δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και η συγχώνευση κλινικών. Τέταρτον, στη σύσκεψη ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας τόνισε πως για τα Κέντρα Υγείας θα εκπονηθεί άλλο σχέδιο. Δηλαδή δεν θα έχει η ύπαιθρος τη λεγόμενη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Και τι θα γίνουν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας;

Μάλιστα ο κ. Μοσχοτζόπουλος πρόσθεσε πως από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας δεν κάνει για την επόμενη πενταετία καθόλου προσλήψεις, το νοσοκομείο σε πέντε χρόνια θα μείνει με 35 γιατρούς. Καθώς από τους 102 που εργάζονται αυτή τη στιγμή, τα 2/3 θα έχουν συνταξιοδοτηθεί. Το επόμενο βήμα θα είναι να καταργηθούν τμήματα και κλινικές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών δεν θα καταθέσει κάποιες προτάσεις, όπως αποφάσισε άλλωστε και η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί μεταξύ υγειονομικών περιφερειών και υπουργείου.

Συμπλήρωσε δε ότι η τοπική ένωση καλύπτεται από τις προτάσεις που κατέθεσε στην περιφέρεια ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και βασικά ζητούνται τρία πράγματα: Πρώτον, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις που υπάρχουν σε προσωπικό, δεύτερον, να αναπτυχθεί το Νοσοκομείο σε τμήματα, όπως το ογκολογικό και το χημειοθεραπευτικό, που θα απαιτηθούν λόγω της εξέλιξης της επιστήμης και των ασθενειών και τρίτον, να μην καταργηθεί καμία κλίνη από το «Αχιλλοπούλειο».

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, αλλά και άλλους αρμόδιους φορείς ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας τονίζει πως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο, αλλά και τα Κέντρα Υγείας που προοδευτικά επιδεινώνονται με τραγικές συνέπειες στην παροχή σωστής περίθαλψης προς τους πολίτες. Στην επιστολή τονίζεται το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και των μετακινήσεων γιατρών από τη Μαγνησία για να εφημερεύσουν στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Παράλληλα κάνει λόγο για «τεράστιες και αδιανόητες ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού και ιδίως χειρουργικών υλικών που καθιστούν τριτοκοσμικές και προσβλητικές τις συνθήκες περίθαλψης των ασθενών και εργασίας των γιατρών, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία προσπαθούν σε τόσο εξευτελιστικές συνθήκες να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που έχει η περίθαλψη ενός πάσχοντα συνανθρώπου μας».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η διοίκηση του Νοσοκομείου επαίρεται για την εξοικονόμηση χρηματικών ποσών από «διάφορες σπατάλες» και εισπράττει παράτυπα χρήματα από ασθενείς προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία και στο ΤΕΠ. Μοναδικός σκοπός απ’ ό,τι φαίνεται αυτής της πρακτικής του διοικητή, είναι να μην εμφανίσει χρηματικό έλλειμμα το Νοσοκομείο Βόλου, σαν καλή επιχείρηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και υγείας δεν πρέπει να έχει ως κύριο κριτήριο την οικονομική διάσταση του θέματος».

Επίσης στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος αναφέρεται και στον κίνδυνο διακοπής της διεξαγωγής των χημειοθεραπειών, επειδή δεν προβλέπεται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου τέτοιο τμήμα.

«Επίσης να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου για λόγους οικονομίας επέβαλε στους ασθενείς να προμηθεύονται τα φάρμακα της θεραπείας τους από ιδιωτικά φαρμακεία μέσω των ταμείων τους και όχι από το φαρμακείο του νοσοκομείου από το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών θα επιβαρύνονταν το κόστος των ακριβών αυτών φαρμάκων με μειωμένη κατά 30% τιμή, διότι τόση είναι η νοσοκομειακή τιμή σε σχέση με αυτή των ιδιωτικών φαρμακείων. Θεωρούμε αδιανόητη, ανεπίτρεπτη και απάνθρωπη τη διακοπή λειτουργίας του τμήματος Χημειοθεραπειών του Νοσοκομείου Βόλου για τον αστείο και γραφειοκρατικό λόγο της μη πρόβλεψης λειτουργίας του στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει πως «για θέματα υγείας οι αποφάσεις και οι πολιτικές μας δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις συνθήκες του Μνημονίου και τα απάνθρωπα ιδεολογήματα που προτάσσουν την οικονομία πάνω από όλους και όλα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το