Photo Gallery, Τοπικά

Ανάπλαση επτά πλατειών του Δήμου Βόλου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη και περιφερειακών συμβούλων

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας εντάχθηκε η αστική ανάπλαση επτά πλατειών του Δήμου Βόλου, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν και 500 θέσεις εργασίας. Οι παρεμβάσεις που θα έχουν έντονα φιλοπεριβαλλοντικά χαρακτηριστικά, μέσα και από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις πλατείες στη Ν. Ιωνία, μία πλατεία στην Αγία Παρασκευή και μία πλατεία στο Καραγάτς. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης για τις πέντε αυτές πλατείες ανέρχεται στο 1.460.000 ευρώ. Μαζί με την πλατεία στο Νέο Δέλτα της Νέας Ιωνίας, που εντάχθηκε προχθές, αλλά και την πλατεία Πανεπιστημίου που κατατίθεται σήμερα προς ένταξη, το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού και για τις επτά πλατείες φτάνει τα 2.760.000 ευρώ.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρουσία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας, η αντιδήμαρχος Βόλου κ. Νατάσσα Οικονόμου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, Φίλιππος Χήρας, Αργύρης Μποντός και Δωροθέα Κολινδρίνη και ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας.

«Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης ελεύθερων χώρων και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου Βόλου εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ πλατείες σε χώρους που χρειάζονται άμεσης παρέμβασης» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως  «πρόκειται για πολύ σημαντικά έργα, τα οποία ενισχύουν την τοπική οικονομία, δημιουργούν θέσεις εργασίας – αναμένεται να απασχοληθούν γύρω στα 500 άτομα σε αυτά – ενώ η περιβαλλοντική τους αξία είναι εξίσου σημαντική αφού πρόκειται για έργα ουσιαστικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων».

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρόκειται για έργα απολύτως ώριμα, που σημαίνει ότι μπορούν άμεσα να προχωρήσουν στη φάση της υλοποίησης.

«Με συνεργασία, συνέργεια και συνοχή φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα, ώστε γρήγορα να γίνονται ώριμα τα έργα, γρήγορα να τα εντάσσουμε και να δημιουργούν θέσεις εργασίας. Συνεχίζουμε σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που και οι πόροι από το ΕΣΠΑ. αλλά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περιορισμένοι» είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να αξιοποιηθεί η μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που υπάρχει στη χώρα και η οποία είναι το ΕΣΠΑ, τόσο το τομεακό, όσο και το περιφερειακό ΕΣΠΑ. Αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στις δυνάμεις του Δήμου, ενώ έχουμε βρει ουσιαστικό συμπαραστάτη την Περιφέρεια».

Και πρόσθεσε: Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούμε τη δράση που αφορά για τις αναπλάσεις σε οικιστικές περιοχές. Επιλέξιμες σε αυτή τη δράση είναι μόνο οι περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Βόλου και Νέας Ιωνίας. Βέβαια έχουμε ώριμες μελέτες για αναπλάσεις πλατειών και σε άλλες δημοτικές ενότητες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μια σημαντική παρέμβαση σε υποβαθμισμένες περιοχές την ανάπλαση των πλατειών που προωθείται. «Και δεν είναι πολυτέλεια τέτοιου είδους έργα. Γιατί κάθε επένδυση στην ποιότητα ζωής, είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή. Θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας πιο ανθρώπινη, πιο φιλική για τους πολίτες της», κατέληξε.

Πλατεία στο Νέο Δέλτα

Η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή Νέο Δέλτα (Ο.Τ. Γ686) της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, εκτάσεως περίπου 6.200,00 τ.μ., ορίζεται από τις οδούς Αρ. Ασπιώτη, Ηλία Βενέζη και Ι. Δαμασκηνού, περιοχή πυκνοδομημένη και υποβαθμισμένη. Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά στη διαμόρφωση χώρων πράσινου, παιδικής χαράς, αθλοπαιδιών και αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή, καθώς οργανώνονται και θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

Στο χώρο της παιδικής χαράς κατασκευάζεται κιόσκι (ξύλινη κατασκευή) με δίριχτη στέγη, στη νότια πλευρά της οποίας τοποθετούνται πλάκες φωτοβολταϊκών πάνελ 15.00 τ.μ., περίπου, καθώς και πάνω στο μεταλλικό χωροδικτύωμα επιφάνειας 35.00 τ.μ. (υπό μορφή σωλήνων), η ηλεκτρική ενέργεια των οποίων θα διασφαλίζει το κόστος λειτουργίας (μέσω ΔΕΗ) του παραπάνω έργου.

Η διαμόρφωση του παραπάνω έργου θα συμβάλλει, επίσης, στη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του αστικού περιβάλλοντος, καθώς προτείνεται η χρήση ψυχρών υλικών.

Πλατείες Αγ. Παρασκευής και Καραγάτς

Στην Αγία Παρασκευή θα εκτελεστούν εργασίες που απαιτούνται για την ανάπλαση του χώρου του πάρκου που βρίσκεται ανατολικά της οδού Μπέλες, μεταξύ των οδών Πεντέλης και Χίου, έκτασης 1.824,77τ.μ. Πρόκειται για ένα χώρο, ο οποίος σήμερα είναι εντελώς αδιαμόρφωτος. Η προτεινόμενη σχεδιαστική λύση συνδυάστηκε με τον περιβάλλοντα κτισμένο χώρο. Οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής με κύριο χαρακτηριστικό το χώρο πρασίνου. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι κυρίως αντίστοιχα του ύφους της περιοχής, δημιουργώντας έτσι συνέχεια αυτής.

Στη συνοικία Καραγάτς, στη συμβολή των οδών Μαβίδη και Νέζερ, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας περιμετρικός διάδρομος, καθώς και κεντρικός χώρος καθιστικών. Δεν απαιτούνται πολλές χωματουργικές εργασίες, καθώς η επιφάνεια επέμβασης είναι ομαλή.

Πλατεία Αρχαίου Ολυμπιονίκη Μελαγκόμα

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στη Νέα Ιωνία στη διασταύρωση των οδών Μυτιλήνης και Μανόλη Ανδρόνικου, έναντι εργοστασίου Βαμβακουργίας και περιλαμβάνει τρία οικοδομικά τετράγωνα και μία μικρή τριγωνική νησίδα. Στη θέση αυτή λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα  λαϊκή αγορά. Στον χώρο υπάρχουν δύο κτίσματα, τα οποία θα κατεδαφιστούν. Η διαμόρφωση, περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, παιδική χαρά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω σε πέργκολα. Το πεζοδρόμιο διαμορφώνεται με πλάτος 3,00 μ., ώστε να χρησιμοποιείται για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η διαμόρφωση συμπληρώνεται με παγκάκια κτιστά ή ξύλινα. Οι χτιστές κατασκευές δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 μ., ενώ η πέργκολα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, θα είναι μεταλλική  ύψους 2,50 μ. Η εκσκαφή, δεν θα ξεπερνά το βάθος των 0,50μ από την επιφάνεια του εδάφους. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι: Τσιμεντόπλακες, συμπαγή τούβλα επιστρώσεων και μάρμαρο για τις επιστρώσεις πεζοδρομίων και διαδρόμων και, εμφανές σκυρόδεμα, πέτρα, τούβλο, μέταλλο και ξύλο.

Πλατεία Πανεπιστημίου

Η διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, επιφάνειας 3.000,00 τ.μ., μεταξύ των  οδών Ερμού, Δημητριάδος, Παύλου Μελά και Μακεδονομάχων, έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, περιπάτου, ανάπαυσης, συνάθροισης κοινού. Από τις βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά (όπως πλάκες Πηλίου, βότσαλα, επεξεργασμένο σκυρόδεμα). Ο συνδυασμός των διαφορετικών χρήσεων οδηγεί και στο συνδυασμό των διαφόρων υλικών της τελικής επιφάνειας, έχοντας σαν βασική προϋπόθεση, τη διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της επιφάνειας της πλατείας. Η ανάγκη για προστασία από το θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος, οδηγούν στη δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μη δίνει την εικόνα του απρόσιτου, αλλά παράλληλα να κρύβει και ανεπιθύμητες θέες γειτονικών κτιρίων. Σε σημεία ανάπαυσης και χώρους στάσης θα τοποθετηθούν δέντρα σκιάς, ενώ στους χώρους γύρω από τα καθιστικά θα τοποθετηθούν αρωματικά φυτά ή φυτά με ανθοφορία. Επίσης, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα (στα οποία θα υπάρχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή του ρεύματος), καθίσματα και διάφορες κρήνες.


Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το