Τοπικά

Ανάδειξη δασών με ψηφιακή καταγραφή

Αντιπυρική θωράκιση των δασών της Σκοπέλου με αισθητήρες και κάμερες, μεταξύ άλλων, προβλέπει η εκπόνηση της μελέτης, που έχει ανατεθεί στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Στην προστασία και την ανάδειξη των δασών της Σκοπέλου, μέσω της χρήσης υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων και της συνδρομής των αρμοδίων Αρχών και φορέων, καθώς και των επιστημόνων τους, προχωρεί η Δημοτική Αρχή του νησιού. Στόχος είναι η ανάδειξη του δασικού πλούτου της Σκοπέλου, προκειμένου να δοθούν κίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης. Η εκπόνηση της σχετικής μελέτης έχει ανατεθεί στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με την υπογραφή από πλευράς Δήμου Σκοπέλου να έχει ήδη μπει, ενώ τυπικό να είναι το ζήτημα της υπογραφής του ΑΠΘ, που αναμένεται εντός των ημερών, για την απαιτούμενη προγραμματική σύμβαση.

Στόχος της δράσης της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου είναι η αντιπυρική θωράκιση των δασών του νησιού με αισθητήρες και κάμερες, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα επισκεψιμότητας των δασικών περιοχών σε τουρίστες και μόνιμους κάτοικους, καθώς και η ανανέωση των εκτάσεων με την εκρίζωση των γηρασμένων δέντρων και τη φύτευση νέων, υπό την αυστηρή επίβλεψη του Δασαρχείου.

Πάντως, η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου ανέθεσε τη μελέτη στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από μέρα σε μέρα αναμένεται η υπογραφή από πλευράς ΑΠΘ της απαιτούμενης προγραμματικής σύμβασης, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

«Από πλευράς μας έχουμε υπογράψει και είμαστε καθόλα έτοιμοι για να ξεκινήσει το Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου τη σχετική μελέτη» επισημαίνει ο κ. Γιώργος Μιχελής, δήμαρχος Σκοπέλου.

Από τη στιγμή που το ΑΠΘ βάλει την υπογραφή του, η μελέτη που αφορά στην ανάδειξη και προστασία του δάσους της Σκοπέλου, από την οποία θα προκύψουν διάφορα επιμέρους έργα, τα οποία θα ενταχθούν σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να υλοποιηθούν, αναμένεται να παραδοθεί στο Δήμο Σκοπέλου σε διάστημα έξι μηνών.

Η δράση θα ενταχθεί σε πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προβλέπει την εγκατάσταση, στα χαρακτηριζόμενα από τις αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες ως επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς σημεία, αισθητήρων, πυλώνων τελευταίας τεχνολογίας εφοδιασμένων με κάμερες, συστημάτων γεωγραφικής πλοήγησης και οθονών παρακολούθησης, προκειμένου να παρακολουθούνται στενά τα δάση και γενικότερα οι εκτάσεις.

«Κυρίαρχος στόχος μας» επισημαίνει ο δήμαρχος Σκοπέλου «είναι η πρόληψη. Θέλουμε το δάσος να είναι βιώσιμο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να το γνωρίσουν από κοντά, αλλά δεν το κάνουν διότι φοβούνται ή επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, πρέπει να εξετάσουμε πού θα εγκατασταθούν τα συστήματα, ανάλογα πάντα και από τις κατευθύνσεις που θα πάρουμε από το αρμόδιο υπουργείο ή τον αντίστοιχο φορέα. Σημασία, ωστόσο, έχει ότι το νησί πρέπει να «θωρακιστεί» από πυρκαγιές και θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, έχουμε αναθέσει στο Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ την εκπόνηση σχετικής μελέτης, με την υπογραφή της απαιτούμενης προγραμματικής σύμβασης. Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή προστασία των δασών του νησιού μας από τις πυρκαγιές και θα τον πετύχουμε με τη χρήση υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι αισθητήρες και οι κάμερες» υπογραμμίζει ο κ. Μιχελής.

Για την κάλυψη του κόστους εκπόνησης της μελέτης η Δημοτική Αρχή εξασφάλισε ήδη χορηγία από την Εθνική Τράπεζα, συνολικού ύψους 15.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του ίδιου προγράμματος περιλαμβάνονται και οι δράσεις επισκεψιμότητας και ανανέωσης των δασών της Σκοπέλου. Ο κ. Μιχελής προσθέτει πως με την αναβάθμιση των δομών στα δάση της Σκοπέλου, «θα ενισχυθεί και ο εναλλακτικός τουρισμός, καθώς οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν τις βόλτες τους με τα ποδήλατά τους, να πηγαίνουν εκδρομές κ.ά.».

Για τη δυνατότητα επισκεψιμότητας στα δάση της Σκοπέλου επιδιώκεται να ενταχθούν στη σχετική μελέτη οι προοπτικές διάνοιξης δασικών μονοπατιών και δρόμων, στο πλαίσιο πάντα των όσων ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στους τουρίστες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους να επισκέπτονται τα δάση του νησιού και να πραγματοποιούν περιπάτους στις εκτάσεις τους.

Πάντοτε, βέβαια, σε πρώτο πλάνο είναι η πρόληψη των πυρκαγιών. «Θέλουμε και επιδιώκουμε να διατηρηθεί το δάσος εν ζωή γι’ αυτό και το βλέμμα των αρμόδιων στρέφεται και στην ανανέωση των δασών του νησιού με την εκρίζωση, όπου επιτρέπεται από τη Νομοθεσία και ενδείκνυται από τους ειδικούς επιστήμονες, των γηρασμένων δέντρων και τη φύτευση νέων» καταλήγει ο κ. Μιχελής.

Επίσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχετικού προγράμματος θα υπάρχει πρόβλεψη και για το συστηματικό καθαρισμό των δασών του νησιού, με κυρίαρχο και πρωταρχικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την αντίστοιχη των δασών από το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Πάντως, η καταγραφή και η πολυεπίπεδη χωρική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη φάση, θα αξιοποιηθούν προκειμένου να οριστούν οι άξονες και οι στρατηγικές επέμβασης στην περιοχή για την εξασφάλιση της ισόρροπης, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το