Photo Gallery, Τοπικά

Αμετάβλητα παραμένουν τα τέλη καθαριότητας

Πολυπληθή και αναποτελεσματική χαρακτήρισε την Υπηρεσία Καθαριότητας ο Δήμαρχος Βόλου

Η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Βόλου στον τομέα της Καθαριότητας, η οποία απασχολεί περίπου 300 άτομα και το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό, ήταν η αιχμή της κριτικής που δέχτηκε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή.

Το θέμα της αποτελεσματικότητας των εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες δεν θίχτηκε σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων – παρά ακροθιγώς από τους κ.κ. Δερβένη και Παντσά – αλλά η κριτική των αντιπολιτεύσεων επικεντρώθηκε στο «πάγωμα» και όχι στη μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο να καλυφθούν οι μισθοί.

Ο κ. Σκοτινιώτης στην τοποθέτησή του στο αίτημα των αντιπολιτεύσεων για μείωση των τελών απάντησε πως εάν ακολουθούσε την τακτική τους στο επίπεδο της παροχολογίας, ο Δήμος θα έπρεπε να λάβει τα δάνεια της Αγγλίας και δήλωσε πως η Δημοτική Αρχή έχει κληρονομήσει σοβαρά προβλήματα στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την καθαριότητα που κληρονόμησε διεφθαρμένες πρακτικές με πλασματικές υπερωρίες. Προσκρούετε όμως όλοι στη λογική των συνδικαλιστικών παρατάξεων, που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Μια φορά καλέσαμε το διευθυντή της Υπηρεσίας Καθαριότητας – σήμερα – να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση για το θέμα που μας αφορά και είναι η καθαριότητα, αλλά κουράστηκε όμως και έφυγε…» είπε ο δήμαρχος απευθυνόμενος στις παρατάξεις και όταν δικαιολόγησε τον υπηρεσιακό παράγοντα ο Γ. Μουλάς, ο κ. Σκοτινιώτης τον αποκάλεσε «εργατοπατέρα» που δεν μπορεί να κάνει δημόσιες σχέσεις με το προσωπικό.

Στη διαμάχη μεταξύ Σκοτινιώτη – Μουλά ενεπλάκησαν Γ. Μολοχίδης και Α. Νάνος.

«Η διατήρηση των ανταποδοτικών τελών στα ήδη μειωμένα, σε σχέση με το 2010, επίπεδα του 2012 είναι ήδη μία ασφυκτική επιλογή για τις υποχρεώσεις, τις ανάγκες του Δήμου, αλλά και τις διαφαινόμενες εξελίξεις, απόρροια του οικονομικού αδιεξόδου που βιώνουν οι πολίτες και όχι ψυχρή εκτίμηση των δεδομένων, βάσει των οποίων η ορθολογική και ασφαλής επιλογή θα ήταν η αύξηση των ανταποδοτικών τελών» τόνισε η αντιδήμαρχος κ. Νατάσσα Οικονόμου.

Αν, στο 2013, διαφανεί ότι οι στόχοι δεν προσεγγίζονται σε επικίνδυνο βαθμό θα είναι  αναγκαία η επανεκτίμηση της κατάστασης – τροποποίηση του σχεδιασμού για τη συγκράτηση των δαπανών, καθώς και περικοπή στις μη ανελαστικές δαπάνες

Ένα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα ανταποδοτικά είναι ότι λόγω της κρίσης η μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων αγγίζει το 19%, ενώ τα ανακυκλούμενα υλικά που συγκεντρώνονται στους κάδους παρουσιάζουν αύξηση 7%. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ στον ενιαίο Δήμο Βόλου απασχολούνται 234 άτομα – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου – με μισθολογικό κόστος 4,7 εκατομμύρια ευρώ, η εικόνα της καθαριότητας είναι αποκαρδιωτική.

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας ο Γιώργος Μουλάς έθεσε θέμα αποτελεσματικότητας του έργου της Καθαριότητας και της Υπηρεσίας Πρασίνου. Σημείωσε ότι η καθαριότητα έχει εξελιχθεί σε υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα στην πόλη , ενώ κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο κ. Τσαμπάζη ότι «κρύβεται».

Το χαρακτήρισε αντιδήμαρχο «εξωφυλλαρούχο» που δεν απολογείται για το έργο του, αλλά ανέλαβε να παρουσιάσει μόνο τα οικονομικά στοιχεία η Νατάσσα Οικονόμου.

«Είναι δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και ενώ βλέπουμε δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, συμβάλει και η τοπική αυτοδιοίκηση στην αύξηση του κόστους ζωής» είπε και πρότεινε περιορισμό ακόμα και των ανελαστικών δαπανών.

Ζήτησε μείωση τελών, χωρίς να καταθέσει πρόταση για το ύψος, ενώ με τη σειρά του το ΚΚΕ πρότεινε μείωση της τάξης του 50%.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Νίκου τόνισε ότι οι δημότες πιέζονται, ενώ κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για αναλγησία και πρότεινε να πληρώσουν τέλη οι επιχειρήσεις και όχι τα μαγαζάκια ή  οι άνεργοι που από τη φτώχεια οδηγούνται στα ναρκωτικά…

«Το πάγωμα των ανταποδοτικών, μας άφησε παγωμένους» ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μολοχίδη, που δήλωσε ότι ο κόσμος πεινάει και τα τέλη πρέπει να μειωθούν κατά 20%.

Πρότεινε να μετατεθούν υπάλληλοι από τα γραφεία στην Καθαριότητα και εκτίμησε ότι δεν αποτελεί δικαιολογία για την απουσία φωτισμού από ολόκληρες γειτονιές, οι κλοπές των καλωδίων από συμμορίες.

Ο κ. Δερβένης σημείωσε εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ότι η αντιπολίτευση δεν πρότεινε τρόπους μείωσης των τελών, γιατί δεν έχει προτάσεις να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση.

«Ποτέ δεν είδαμε και τους συνδικαλιστές που μόνο απαιτούν υπερωρίες και επιδόματα, να απαιτούν περικοπή δαπανών στις υπηρεσίες τους. Ποτέ δεν είδαμε από την αντιπολίτευση να συνδέει το ύψος των δαπανών με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Και δεν το κάνει γιατί αυτό έχει πολιτικό κόστος», είπε.

«Μέσα σε αυτήν την κρίση παίζεις κατενάτσιο, αλλά πρέπει να μας απασχολήσει η παραγωγικότητα της Υπηρεσίας Καθαριότητας», ήταν η τοποθέτηση του κ. Παντσά.

Ο κ. Νάνος δήλωσε πως η Δημοτική Αρχή θέλει να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη – ενώ η  δική του όχι – για να έρθει ο ιδιώτης και να βρει μια έτοιμη κατάσταση.

Ο κ. Τσαμπάζης που διαχειρίζεται μια πολυπληθή Διεύθυνση δεν μίλησε για την παραγωγικότητα της Υπηρεσίας της οποίας οι εργαζόμενοι απασχολούνται καθημερινά τέσσερις ώρες, με εργολαβικό τρόπο, σύμφωνα με δήλωση δική του, αλλά και των ίδιων των εκπροσώπων τους, ωστόσο τόνισε ότι άμεσα θα καταθέσει απολογισμό δράσης και νέο σχεδιασμό.

Οι αντιπολιτεύσεις καταψήφισαν, εκτός από τα ανταποδοτικά και τα τέλη  τραπεζοκαθισμάτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το