Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας: Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου

  
Ήταν μία κακή νύχτα για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ επεσήμανε ότι στο τραπέζι υπήρχαν η συμφωνία με αυτούς τους όρους ή η άτακτη χρεοκοπία.Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση που τηρήθηκε στη διαπραγμάτευση δεν τιμά τη δημοκρατική Ευρώπη, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμφωνία έχει σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο του «τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου». 

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμφωνία δύσκολη και κακή σε ορισμένα σημεία, ωστόσο όπως εκτίμησε, είναι πλέον ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή, αν και τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις.

Η εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων αναγκών, η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η αναδιάρθρωση του χρέους και το επενδυτικό σχέδιο αποτελούν τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διευκρίνισε πάντως ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, για διασφάλιση των καταθέσεων, για 35 δισ. για επενδύσεις και για δέσμευση για το χρέος, πακέτο το οποίο απομακρύνει τη χώρα από το Grexit, όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι αν και δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις, μειώνεται η αγοραστική αξία των Ελλήνων, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό. Αναφέρθηκε στην κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ επεσήμανε ότι υπήρχε πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

«Δεν είναι προοδευτική πολιτική να στέλνεις κάποιον στη σύνταξη στα 45 ή στα 50 του» εξήγησε και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά

«Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου και θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. 

Όπως ανέφερε, η χώρα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ εξήγησε ότι «το τράβηξε όσο δεν πάει» και ότι δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, ενώ ανέλαβε την ευθύνη για την υπογραφή ενός κακού κειμένου. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκδικητική στάση των εταίρων μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Όταν οι Ευρωπαίοι είδαν ότι μπορούσε να κερδίσει το “ναι”, αποφάσισαν να σταματήσουν τη διαπραγμάτευση, είπε.

«Υπερτίμησα τη δύναμη του δίκιου ενός λαού» παραδέχθηκε και υπογράμμισε ότι οι εταίροι δίνουν το μήνυμα ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, δεν έχει νόημα να γίνονται εκλογές. 

«Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα, είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι στη ζωή και στην πολιτική, πρέπει να παίρνεις ρίσκο. «Και να παραδέχεσαι την ήττα σου, όταν έρχεται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι ρωγμές στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει, ενώ όπως εκτίμησε, η σκληρή λιτότητα σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος.

«Κάποιοι θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν έπεφτε αυτή η κυβέρνηση, σε εσωτερικό και εξωτερικό» είπε και έκανε λόγο για ακραίους συντηρητικούς κύκλους.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να διατηρήσω τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο» ανέφερε. «Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι του καθενός (να αποφασίσει) ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί» πρόσθεσε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία ορθή πολιτική και ότι δεν θα πει ποτέ πως πρόκειται για «success story». Όπως είπε, κλήθηκε να κάνει μία επιλογή με βάση τις εναλλακτικές λύσεις και λειτούργησε με βάση το καλό της χώρας. 

Η χώρα δεν διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι ένα νέο νόμισμα θα είχε δραματική υποτίμηση. Aπό όσους συνάντησα και μίλησα διεθνώς,κανείς δεν μου είπε ότι θα με στηρίξει για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Αναφερόμενος στον κ. Σόιμπλε, ανέφερε ότι η λογική του οδηγούσε σε συναινετική έξοδο από το ευρώ, σχέδιο που όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ήταν γνωστό από τον Μάρτιο. «Το συναινετικό Grexit θα σήμαινε και μνημόνιο και δραχμή» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε κρυφό σχέδιο, ούτε σχέδιο εξόδου από το ευρώ.

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, ζήτησε να υπάρξει μία ανάλυση των επιπτώσεων του Grexit, την οποία, όταν διάβασε, διαπίστωσε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί εναλλακτική.

«Σε έκτακτες, μη φυσιολογικές ευθύνες, καθένας αναμετράται με τις ευθύνες του και την Ιστορία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Πάντως, όπως εξήγησε, στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο διάλογος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόγραμμα – γέφυρα γιατί «κάποιοι το εμποδίζουν».

Ερωτηθείς για τον αν προτίθεται να προσφύγει στις κάλπες, επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, ωστόσο τόνισε ότι το ενδεχόμενο εκλογών θα εξαρτηθεί από τις διεργασίες της συγκυβέρνησης και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία«Πριν προχωρήσω στις απαραίτητες διαδικασίες, πρέπει να διασφαλίσω ότι η επιλογή που έκανα χθες θα οριστικοποιηθεί».

«Έγιναν λάθη, είναι προφανές. Δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ευφυής και ξέρει καλύτερα οικονομικά από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών. Έκανε και λάθη. Κίνητρά του ήταν να υπηρετήσει τη χώρα» είπε αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών. Πάντως διευκρίνισε ότι το να έιναι κάποιος εξαιρετικός οικονομολόγος και άνθρωπος δεν σημαίνει ότι είναι καλός πολιτικός, ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τα περί δόλου του κ. Βαρουφάκη. 

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ακίνητης περιουσίας, εξήγησε ότι δεν θα προέλθουν όλα τα ποσά από αποκρατικοποιήσεις και υπογράμμισε ότι διαπραγματεύτηκε γι’ αυτό μέχρι τέλους, σταματώντας δύο φορές τη συνεδρίαση. «Στο Ταμείο θα περάσουν 25 δισ. ευρώ από την επανάκτηση των δημόσιων μετοχών των τραπεζών και άλλα 25 δισ. από ελληνικά assets, σε βάθος 30ετίας» διευκρίνισε.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε υπεραρκετά τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική κύρωση της συμφωνίας είπε και έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας.

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για τη στήριξη ή όχι των μέτρων από τη Βουλή, ενώ όπως τόνισε, ο Ολλανδός πρωθυπουργός έθεσε θέμα ανάκλησης της απόφασης για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ζήτημα που πάντως δεν τίθεται, γιατί δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. 

«Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτώ την πρόταση Σόιμπλε» υπογράμμισε και στάθηκε και στις φωνές «ουσιαστικής στήριξης» μέσα στη Σύνοδο, αναφερόμενος στη Γαλλία, την Κύπρο, την Αυστρία και την Ιταλία.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον κ. Καμμένο, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, εκτίμησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες αναταράξεις και αλλαγή στρατηγικής. «Αυτό δεν υπάρχει στο τραπέζι, όχι με τη δική μου παρουσία ως Πρωθυπουργού» ξεκαθάρισε. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το