Τοπικά

Αλμυρός: «Ναι» στην επένδυση στις Νηες υπό προϋποθέσεις

ΝΗΕΣ

Ευρεία συζήτηση για το θέμα της επένδυσης στις Νηες έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, όπου κυριάρχησε η άποψη υπέρ της υλοποίησής της, χωρίς να λείψουν και οι φωνές περί του αντιθέτου. «Είμαστε υπέρ της επένδυσης με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί μια σειρά όρων που αφορούν Στην προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος. Θετικός στην υλοποίηση της επένδυσης εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Βούλγαρης τονίζοντας πως «η περιοχή πρέπει να αναπτυχθεί».

«Η Δημοτική Αρχή Αλμυρού είναι θετική υπό προϋποθέσεις στην επένδυση που πρόκειται να υλοποιηθεί στις Νηες της Δημοτικής Κοινότητας Σούρπης. Θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την τήρηση της νομιμότητας, της χωροταξικότητας και της διαρκούς ανάπτυξης ως κληρονομιά στις επόμενες γενεές.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις, οι οποίες είναι συμβατές με το τουριστικό μας προϊόν, σέβονται την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον και δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών. Βλέπουμε τις επενδύσεις πάντοτε με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με τήρηση των ανωτέρω αρχών.

Η επένδυση μπορεί να λειτουργήσει σε αρμονία με το τοπικό περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές, κοινωνικές και αισθητικές ανάγκες και να διατηρήσει και να ενισχύσει την πολιτιστική ακεραιότητα, τις οικολογικές διαδικασίες έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να καρπωθεί όλα τα οφέλη και να μην αποτελέσει θύμα τουριστικής ανάπτυξης.

Οι οικονομικές, οι κοινωνικές, οι πολιτισμικές και οι περιβαλλοντικές ωφέλειες της τοπικής κοινωνίας από την επένδυση, καθώς και οι ωφέλειες για τους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν μια υγιή και ζωντανή φύση, ποιότητα περιβάλλοντος, μια εύρωστη κοινωνία με ακμάζουσα και αυθεντική τοπική κουλτούρα και παραδόσεις» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγ. Χατζηκυριάκος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρηθούν για την υλοποίηση της επένδυσης. Μεταξύ αυτών το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η εκπαιδευτική και επαγγελματική εξειδίκευση των κατοίκων της περιοχής με στόχο την απασχόλησή τους στην ξενοδοχειακή μονάδα, η δημόσια πρόσβαση σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, συνεργασία της επιχείρησης με τους τοπικούς φορείς, διερεύνηση επιλογής με στόχο την αποφυγή της μονάδας αφαλάτωσης, περιβαλλοντικός έλεγχος ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρεία όχι μόνο να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, αλλά και να αναγνωρίζει προβλήματα, να λαμβάνει μέτρα, να αξιολογεί την περιβαλλοντική απόδοση, ώστε να αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της και κατ’ επέκταση την ανταγωνιστικότητα της περιοχής, σεβασμός, προστασία και ανάδειξη του παρακείμενου υγροβιότοπου, πιστοποίηση και οικολογική σήμανση και παρακολούθηση δεικτών για αειφορικό τουρισμό.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χρ. Βούλγαρης τάχθηκε και αυτός υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η παράταξή μας είναι σαφώς υπέρ της επένδυσης της ξενοδοχειακής μονάδας στις Νηες. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι σωστή και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε, στην Ελλάδα υπάρχουν Νόμοι και το Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτά τα ζητήματα. Το βασικό είναι ότι ο τρόπος χρειάζεται την ανάπτυξη. Η περιοχή της Σούρπης είναι πάμπτωχη και ο κόσμος έχει ανάγκη το ημερομίσθιο. Η επένδυση θα γίνει εστία ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και θα δώσει την ευκαιρία να ανθίσουν και άλλοι τομείς».

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλμυρού

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων επαρχίας Αλμυρού, τα οποία συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι και συζήτησαν για το θέμα της επένδυσης στις Νηες.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Παν. Μπούντης, «σε μια τέτοια επένδυση είμαστε θετικοί στην υλοποίησή της, ωστόσο θα πρέπει και οι επενδυτές να δεσμευτούν για την τήρηση μια σειράς όρων». Αναφερόμενος σε αυτούς, τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και λειτουργία της επένδυσης στις Νηες από ανθρώπους της περιοχής, η ξενοδοχειακή μονάδα να τροφοδοτείται από επιχειρήσεις της περιοχής και με παραγόμενα τοπικά προϊόντα για να τονωθεί η τοπική οικονομία, να διασφαλιστεί η πρόσβαση για όλους στην παραλία, η μορφή λειτουργίας της επένδυσης να δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν τουριστικά και άλλες περιοχές του Δήμου Αλμυρού».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το