Photo Gallery, Κόσμος

Αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ-Τουρκία

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις των δύο χωρών-Καταγγελίες τουριστών για εκφοβισμό


 


Βαθαίνει όλο και περισσότερο το ρήγμα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις με αμφότερες τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να καταγγέλλουν ότι πολίτες τους παρενοχλήθηκαν και υπέστησαν εκφοβισμό στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και του Τελ Αβίβ τη Δευτέρα. Η κρίση στις διμερείς σχέσεις έχει χτυπήσει «κόκκινο» εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το Μάιο του 2010.
Οι πρώτες καταγγελίες ήλθαν από την Τουρκία με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι Τούρκοι επιβάτες σε πτήση της Turkish Airlines δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο Τελ Αβίβ πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη.
Ένας άνδρας δήλωσε ότι τον εξανάγκασαν να απαγγείλει μία προσευχή από το Κοράνι. Άλλοι ανέφεραν ότι τους έκαναν ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους -οι ισραηλινοί κανόνες ασφαλείας είναι πολύ αυστηροί, γεγονός που προκαλεί συχνά παράπονα από τους ξένους ταξιδιώτες.
Λίγο αργότερα δεκάδες Ισραηλινοί επιβάτες πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης κατήγγειλαν ότι τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις τουρκικές Αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ».
«Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους» ανέφεραν εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.
«Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν. Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι.
Ερωτηθέντες από ισραηλινούς ραδιοσταθμούς, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες, χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.
Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία μιας σειράς αντιποίνων έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιδρομή Τούρκων κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara (9 νεκροί) στις 31 Μαΐου 2010.
Το οχηματαγωγό ήταν μέλος του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τον πρώην στρατηγικό σύμμαχό της.
Η Τουρκία ήταν για καιρό ένας από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούσαν οι Ισραηλινοί (περισσότεροι από 500.000 την επισκέφθηκαν το 2008). Όμως ο αριθμός αυτός βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή πτώση λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

 

Έξι υποβρύχια αγοράζει

η Τουρκία από τη Γερμανία

 

Έξι υποβρύχια τύπου 214 πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία από τη Γερμανία, βάσει δημοσιεύματος της εφημερίδας Millyet. Η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει την κατασκευή των υποβρυχίων σε τουρκικά ναυπηγεία με τη συμμετοχή των εταιρειών Aselsan, Tubitak και Havelsan στην παραγωγή, επικαλούμενη και τα προβλήματα που ανέκυψαν με τα συγκεκριμένα υποβρύχια σε Ελλάδα και Νότιο Κορέα.
Στόχος είναι η παραλαβή των νέων υποβρυχίων κλάσης 214 να γίνει έως το 2015.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το