Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αλληλοκατηγορίες… σε γαλάζιο φόντο στο Δ.Σ. Βόλου

Απολογισμός έργου διετίας από τη Δημοτική Αρχή

 

Οι «εσωκομματικές διαμάχες» στη Νέα Δημοκρατία κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου παρουσιάστηκε ο… απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής.

«Πρωταγωνιστές», αν και απόντες, ο πρώην δήμαρχος Κ. Μήτρου και ο πρώην αντιδήμαρχος Π. Μαρκάκης, που με βούλευμα έχουν παραπεμφθεί -πριν αρκετούς μήνες – κατηγορούμενοι για τις προγραμματικές συμβάσεις της ΔΕΥΑΜΒ. Η Ζέττα Μακρή και ο Γ. Μουλάς άνοιξαν θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση και κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή, κατά τη διάρκεια του απολογισμού, για πολιτικές συναλλαγές με τους πρώην αιρετούς, προκειμένου να κερδηθεί ο Δήμος από την παράταξη του κ. Σκοτινιώτη.

Στο στόχαστρο της κ. Ζέττας Μακρή βρέθηκε και ο κ. Νάκος, ενώ ο κ. Σκοτινιώτης για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων Μήτρου και Μαρκάκη, δήλωσε πως έχει επέμβει η Δικαιοσύνη για αυτό και δεν ταιριάζει ο πολιτικός κανιβαλισμός.

Ο δήμαρχος στον απολογισμό του έργου της διετίας έδωσε έμφαση στη νέα διοικητική δομή του Δήμου.

«Είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να φανεί, αλλά έχει κατακτηθεί ένα νέο επίπεδο λειτουργίας του Δήμου, ο οποίος έχει ανεβεί κατηγορία. Μιλάμε για ένα Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό».

Ο ίδιος παρουσίασε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοφληθεί χρέη παρελθόντων ετών 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δόθηκε βάση στην κοινωνική πολιτική.

«Οφείλαμε να αναμετρηθούμε με αντιλήψεις που οδήγησαν την αυτοδιοίκηση στην αναξιοπιστία. Στη σημερινή κατάσταση μας οδήγησε η ήττα της πολιτικής και αν δεν υπάρξει αναζωογόνηση, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κατάσταση στη χώρα. Σε αυτή την πολιτική δώσαμε το βάρος μας. Στο Δήμο Βόλου εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο και αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η εφαρμογή του Καλλικράτη αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά το μείζον ζήτημα είναι η αποδυνάμωση και όχι η ενίσχυσή του. Τόνισε ότι στην αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να υπάρχει σοβαρός λόγος και πολιτικός πολιτισμός και φωτογράφισε συμβούλους της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, όταν μίλησε για παρεκτροπές.

«Τον τελευταίο καιρό κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι εκτραχύνονται με την καλλιέργεια ενός θολού τοπίου και έχουν την αυταπάτη ότι θα κερδίσουν πόντους. Κάνουν τεράστιο λάθος γιατί η κοινωνία τούς έχει καταλάβει».

Τα στοιχεία του δημοτικού απολογισμού παρουσίασαν οι αντιδήμαρχοι.

 

«Ο πήχης είναι χαμηλά»

Η κ. Ζέττα Μακρή σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής δήλωσε πως ο πήχης έχει τοποθετηθεί χαμηλά.

«Θα ήθελα να συγκρίνετε το Δήμο Βόλου με άλλους Δήμους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικότερο έργο» είπε αναφερόμενη στο δήμαρχο Βόλου και πρόσθεσε πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ενιαίος δήμος Βόλου κληρονομήθηκαν από στελέχη της παράταξής του που διετέλεσαν στο παρελθόν δήμαρχοι. Σημείωσε ωστόσο πως οι κακές επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής οφείλονται εν μέρει και στην κακή συγκυρία.

Κατήγγειλε πολιτικές συναλλαγές

Η κ. Ζέττα Μακρή συνέχισε χθες το εσωπαραταξιακό θέμα που έχει ανοίξει στη Ν.Δ, η οποία «ξεκαθαρίζει» τους λογαριασμούς της, που μπορεί να άνοιξαν με αποκορύφωμα τις δημοτικές εκλογές, αλλά «έρχονται» από το μακρινό παρελθόν.

Η κ. Ζέττα Μακρή κατηγόρησε ανοιχτά το δήμαρχο ότι «αγκαλιάζει και κουκουλώνει» υποθέσεις, όπως των προγραμματικών συμβάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, που έφτασαν στα δικαστήρια με κατηγορούμενους τον πρώην δήμαρχο κ. Μήτρου και τον αντιδήμαρχο κ. Μαρκάκη, οι οποίοι δεν τη στήριξαν στις δημοτικές εκλογές.

«Οι προεκλογικές συμφωνίες τηρήθηκαν στο ακέραιο είτε με έμμισθες θέσεις, είτε με ηχηρή σιωπή. Στις συμφωνίες στήριξής σας φερθήκατε κύριος» δήλωσε με ειρωνεία, ενώ σήμερα θα καταθέσει επερώτηση και θα ζητεί να πληροφορηθεί με ποια διαδικασία προσλήφθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σύζυγος συνεργάτη του κ. Νάκου, ο οποίος επίσης κατηγορείται από την ίδια πως δεν τη στήριξε στις εκλογές.

Ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο προανήγγειλε την κίνησή της.

Με το «κατηγορητήριο» κατά των κ.κ. Μήτρου-Μαρκάκη, το οποίο «συγκαλύπτει» η Δημοτική Αρχή και δεν ζητεί πίσω τα χρήματα που ζημιώθηκε η ΔΕΥΑΜΒ άρχισε την κριτική του στη Δημοτική Αρχή ο Γ. Μουλάς.

Η Δημοτική Αρχή κατηγορήθηκε για παθητική διεκπεραίωση στην κοινωνική πολιτική, ενώ ο δήμαρχος χαρακτηρίστηκε απόλυτος εκφραστής του μνημονίου. Κατηγορήθηκε για διώξεις και τριβές με το προσωπικό του Δήμου, ενώ καταγγέλθηκε ότι στο έργο κατασκευής του τοιχίου στον Κραυσίδωνα έχει γίνει η απόλυτη ρεμούλα.

Ο Τέλης Δουλόπουλος μίλησε για απραξία της Δημοτικής Αρχής σε όλα τα επίπεδα, και για εγκατάλειψη των Δημοτικών Ενοτήτων, που κατά τη γνώμη του θέλουν απόσχιση και ένταξή τους σε άλλο όμορο δήμο. Η Δημοτική Αρχή καταγγέλθηκε ότι έδωσε ψεύτικες υποσχέσεις στους δημότες και λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους πολίτες. Σκληρή κριτική έγινε για απουσία έργων, για τα υψηλά τέλη, την ποιότητα του νερού, τα αδέσποτα και την καθημερινότητα.

Ο κ. Νάνος άσκησε αρχικά σκληρή κριτική στην εφαρμογή του Καλλικράτη, που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή είναι, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, «αμορτισέρ» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και δημιουργεί κοινωνικά παντοπωλεία, εθελοντικές ομάδες, ιατρεία.

«Οι υποκριτικές κορώνες σας δεν θα περάσουν» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο και δήλωσε ότι κάνει διώξεις εργαζομένων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ενώ θέλει το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος.

Ο κ. Νάνος επικεντρώθηκε στην ομιλία του σχεδόν αποκλειστικά στη μετακίνηση του Θ. Τσαλούχα, μέλους του ΚΚΕ, από τη Νέα Ιωνία στην Πορταριά και κατήγγειλε για αυταρχικότητα το δήμαρχο, ενώ κατηγόρησε και τη μείζονα μειοψηφία, η οποία κατά τη γνώμη του στηρίζει τη Δημοτική Αρχή.

Δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται ικανοποιητικά τη φτώχεια των πολιτών που πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την αντιλαϊκή πολιτική της, σε όλα τα επίπεδα.

Ο Γ. Μολοχίδης χαρακτήρισε τον απολογισμό συγγραφή υπηρεσιακών εγγράφων και υμνολογία της Δημοτικής Αρχής, που εμφανίζεται να κατάφερε ως θαυματοποιός μέσα σε μια αρνητική συγκυρία.

Ειρωνεύτηκε τη Δημοτική Αρχή για το «θαυμαστό έργο της» και εξέφρασε θαυμασμό για το προσωπικό του Δήμου. Ταύτισε όπως και ο κ. Νάνος, τη Δημοτική Αρχή με την τρικομματική κυβέρνηση και την κάλεσε να κατανοήσει την κοινωνία που στενάζει.

Επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης ότι δεν μειώθηκαν, παρά τις εξαγγελίες, τα τέλη της ΔΕΥΑΜΒ και δήλωσε ότι τα «σχέδια» για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι καταγέλαστα, καθώς οι λακκούβες, η έλλειψη φωτισμού, η αερορύπανση αποδεικνύουν το αντίθετο.

Επίσης στήριξε το μέλος του ΚΚΕ, που μετατέθηκε στην Πορταριά.

Ο δήμαρχος

Ο κ. Σκοτινιώτης σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση της κ. Ζέττας Μακρή δήλωσε πως οι εσωκομματικές αντιπαλότητες της παράταξης της Ν.Δ δεν λύνονται με κριτική στο δήμαρχο και τοποθετούμενος στο θέμα της ΔΕΥΑΜΒ ανέφερε πως τηρούνται με ευλάβεια οι διαδικασίες της δικαιοσύνης. Δήλωσε ότι ο πολιτικός κανιβαλισμός δεν ταιριάζει σε κανέναν αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια μέθοδο ακολουθεί απέναντι στους κ.κ. Μήτρου και Μαρκάκη, τμήμα της Ν.Δ. «Υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες και απευθύνομαι σε σας ως έγκριτη νομικό, για να αντιμετωπίζετε τα θέματα με σοβαρότητα. Με είχατε κατηγορήσει κάποτε για «δεσμούς αίματος». Αναζητήστε αυτούς τους δεσμούς στην παράταξή σας» είπε απευθυνόμενος στην κ. Μακρή.

Τοποθέτηση χωρίς εκπλήξεις και συγκεκριμένα ως «κασέτα» χαρακτήρισε την κριτική του κ. Νάνου στη Δημοτική Αρχή, ενώ η κριτική της παράταξης των Δρόμων Συνεργασίας χαρακτηρίστηκε από το δήμαρχο ως δημιουργική.

Διαμαρτυρία

Εργαζόμενοι από την Υπηρεσία Καθαριότητας της Νέας Ιωνίας, πενταμηνίτες και στελέχη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν χθες στο Δημαρχείο, κατά τη διάρκεια συζήτησης του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη μετακίνηση ενός υπαλλήλου στην Πορταριά. Τη διαμαρτυρία εξέφρασε το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων τους ΟΤΑ Διονύσης Φαλαγγάρης, που πρόσκειται στην παράταξη ΠΑΜΕ ΟΤΑ. Ο κ. Διονύσης Φαλαγγάρης έθεσε το θέμα της «πολιτικής και συνδικαλιστικής δίωξης» του Θ. Τσαλούχα και τόνισε ότι τη μετακίνησή του στην Πορταριά δεν την υπαγόρευσαν υπηρεσιακοί λόγοι, αλλά πολιτικοί γιατί «πρωτοστάτησε σε απεργίες». Όπως είπε, ο Δήμος μπορεί να είναι ενιαίος, αλλά σημασία έχει να υπάρχει «μια δυναμική φωνή, στο Βόλο και τη Νέα Ιωνία». Υποστήριξε ότι ένα δημόσιο πρόσωπο σαν τον Θ. Τσαλούχα δεν μπορεί να είναι στην Πορταριά και ζήτησε επίσης από τη Δημοτική Αρχή να μην προχωρήσει στις περικοπές του μισθού από τις απεργίες με κρατήσεις για όλες τις ημέρες των κινητοποιήσεων, αλλά αυτό να γίνει σταδιακά.

«Υπήρξαν κάποιοι που έλαβαν 20 ευρώ. Δεν ζητάμε να μην κρατηθούν τα χρήματα, αλλά να μην κρατηθούν όλα μαζί. Ο Δήμος μάς οφείλει χρήματα από υπερωρίες και ζητάμε να υπάρχει ισότητα σε ό,τι μας χρωστάει και σε ό,τι χρωστάμε» είπε.

Σημειώνεται ότι στη διαμαρτυρία δε συμμετείχε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, που εκτιμά ότι δεν υπάρχει διοικητικό ή νομικό ζήτημα με τη μετακίνηση του συγκεκριμένου υπαλλήλου.

Οι συμπαραστάτες του Θ. Τσαλούχα, όπως ο πρόεδρος του μετάλλου κ. Στεργίου, δήλωσε ότι υπέρ του υπαλλήλου έχουν συγκεντρωθεί 4.650 υπογραφές και απαίτησε να συζητηθεί το θέμα, καθώς κατά την εκτίμησή του αποτελεί μείζον ζήτημα για την πόλη.

«Πολιτική παραμυθία»

Ο δήμαρχος δήλωσε πως πρέπει να τελειώσει το παραμύθι με το συνδικαλιστή Τσαλούχα και εξέφρασε την έκπληξή του γιατί μέσα στο αραιό ακροατήριο αντίκρισε και ανθρώπους που έχουν υποστεί διώξεις στη ζωή τους.

«Το πραγματικό θέμα, είναι η αξίωση του ΠΑΜΕ για ιδιαίτερη μεταχείριση των μελών του. Θεωρούν ότι είναι κάτι διαφορετικό και απαιτούν διευκολύνσεις για να ασκούν τα πολιτικά τους καθήκοντα… Η αξίωση κρύβει την επιχείρηση χειραγώγησης της διοίκησης και συναλλαγής αιρετών και συνδικαλιστών της αυτοδιοίκησης, που γινόταν στο παρελθόν. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να διαταράζουν μόνιμα τη λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου με μεθόδους που πρέπει να κοκκινίζουν».

Δήλωσε πως ο Θ. Τσαλούχας που είναι προϊστάμενος, προσλήφθηκε το 1981 από το «κόκκινο παράθυρο» ως εργάτης καθαριότητας και συμπλήρωσε πως ουδέποτε για μια μετακίνηση υπαλλήλου δεν θα ζητούσε την άδεια του ΠΑΜΕ.

Τόνισε πως ξεχωριστό τμήμα Καθαριότητας στη Νέα Ιωνία δεν υπάρχει, αλλά στο όνομα της ανασύνταξης της Υπηρεσίας έχει ο Θ. Τσαλούχας αξίωση να αναλάβει το ενιαίο τμήμα Καθαριότητας Βόλου – Νέας Ιωνίας, παρότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα.

Ο δήμαρχος δήλωσε πως μια εσωτερική διευθέτηση δεν έχει διοικητική ή οικονομική επίπτωση στον ίδιο.

«Έχω βγάλει 304 αποφάσεις για αναθέσεις καθηκόντων και τοποθετήσεις προϊσταμένων. Ουδείς διαμαρτυρήθηκε ποτέ και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του» είπε θυμίζοντας πως η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν στηρίζουν το Θ. Τσαλούχα.

«Οι τομές που απαιτούνται θα προχωρήσουν στο Δήμο και δεν υπάρχει επιστροφή. Όσοι θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως δυνάμεις της ακινησίας, δικαίωμά τους».

Η κ. Ζέττα Μακρή τόνισε ότι τα διοικητικά δικαστήρια θα κρίνουν την υπόθεση, εάν απευθυνθεί ο υπάλληλος και ο κ. Νάνος επανέλαβε τις καταγγελίες του εναντίον του κ. Σκοτινιώτη που στηρίζει τη λογική της κυβέρνησης «νόμος και τάξη». Ο ίδιος έκανε λόγο για κατρακύλα της Δημοτικής Αρχής που κατασυκοφαντεί συνδικαλιστές.

Πρότεινε μάλιστα να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αναλάβει ο κάθε σύμβουλος ξεχωριστά την ευθύνη, εάν πρόκειται για συνδικαλιστική δίωξη.

«Δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» ήταν το σύνθημα που φώναξαν υπάλληλοι της Καθαριότητας, μετά από παρότρυνση του Κ. Στεργίου, εκπροσώπου του Μετάλλου και αποχώρησαν.

Γερανός για τα παράνομα παρκαρίσματα

Ο Δήμος Βόλου θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την απόκτηση γερανού που θα καλείται από τη Δημοτική Αστυνομία για να μεταφέρει τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να διανείμει ξυστές κάρτες σε σημεία πώλησης όπως περίπτερα, που θα χρησιμοποιούν οι οδηγοί για το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Το σύστημα με τις ξυστές κάρτες θα ισχύσει μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Το ΚΚΕ κατήγγειλε το γεγονός της επέκτασης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης κατά 2.000 θέσεις και εκ μέρους του κ. Ριζόπουλου δήλωσε πως είναι κατά της πληρωμένης στάθμευσης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στοίχημα Europa League: Αγγλική κυριαρχία, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ

Στη σέντρα αυτήν την εβδομάδα στο pamestoixima  η δεύτερη πιο σπουδαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Λογαριασμοί ρεύματος: Πού θα κινηθούν οι τιμές τον Οκτώβριο – Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Σταθεροποίηση ή και μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σχέση με τον…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το μυαλό στον Σβορώνο έχουν στον Ολυμπιακό Βόλου

Ο Ολυμπιακός Βόλου δεν κατάφερε να κάνει νικηφόρα πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, παραχωρώντας…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθη φυγόποινη στον Βόλο

Συνελήφθη χθες (27-09-2024) το απόγευμα στον Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας μία φυγόποινη γυναίκα.…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Μαθητές μυήθηκαν σε αξίες του αθλητισμού – Γιορτή με αθλητικές δραστηριότητες χθες στα σχολεία

Άφησαν τα βιβλία και τις αίθουσες για μια μέρα και βγήκαν στους αύλειους χώρους, τα…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Σέντερ φορ από την Κολομβία θέλει η Νίκη

Επιθετικό από την Κολομβία θέλει να αποκτήσει η Νίκη, προκειμένου να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης.…

28 Σεπτεμβρίου 2024