Οικονομία

Αλλαγή στάσης των επενδυτών και αύξηση των spreads


Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα, μετά τη θεαματική υποχώρηση που σημείωσε χθες, εξέλιξη που το πρακτορείο Ρόιτερ αποδίδει στην αλλαγή στάσης των επενδυτών από την κρίση στην Ιαπωνία.
Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) αυξήθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στις 980 μονάδες βάσης (9,8 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ χθες είχε υποχωρήσει κατά περίπου 85 μονάδες βάσης.
“Πρόκειται για μία γενική αποστροφή κινδύνου (σ.σ.: από τους επενδυτές). Το κόστος ασφάλισης για την Ελλάδα και την Πορτογαλία μειώθηκε αρκετά χθες”, δήλωσε αναλυτής της εταιρίας Markit.
Άνοδο σημειώνει σήμερα και το spread των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το οποίο κινείται περί τις 940 μονάδες βάσης, μετά τη σημαντική υποχώρηση που σημείωσε χθες.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε χθες ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία δίνεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά “δεν θα λύσει τις ανησυχίες της αγοράς για τη φερεγγυότητα ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης”.
Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι ο κίνδυνος πυρηνικής διαρροής στην Ιαπωνία έχει αυξήσει την ανησυχία των επενδυτών ότι οι καταστροφές από το σεισμό θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη, με συνέπεια να αυξηθεί η ζήτηση για τα λεγόμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε σήμερα έως και 13,7 μονάδες βάσης που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η τιμή των διετών γερμανικών ομολόγων σημείωσε το μεγαλύτερο κέρδος εδώ και 16 μήνες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, ενώ η Κεντρική Τράπεζας της χώρας ανακοίνωσε ότι διατέθηκαν σήμερα σε δημοπρασία έντοκα γραμμάτια 12μηνης και 18μηνης διάρκειας, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ το μέγιστο ποσό δανεισμού ήταν 6 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το