Photo Gallery, Τοπικά

Αλλαγή «σελίδας» στην Αγριά σε νερό και αποχέτευση

Δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής των διακλαδώσεων του δικτύου αποχέτευσης της Αγριάς και της αντικατάστασης 7.000 μέτρων δικτύου ύδρευσης, με προϋπολογισμό 1.490.000,00 €

 

Δημοπρατήθηκε χθες το έργο της κατασκευής των διακλαδώσεων του δικτύου αποχέτευσης της Αγριάς και της αντικατάστασης 7.000 μέτρων δικτύου ύδρευσης, με προϋπολογισμό 1.490.000,00 €. Με το συγκεκριμένο έργο, πέραν της επίλυσης του αντικειμένου των συνδέσεων των οικιών με το δίκτυο αποχέτευσης, αίρονται τα προβλήματα της ασυνήθιστα υψηλής πυκνότητας βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης και εξασφαλίζονται σημαντικά καλύτερες συνθήκες απρόσκοπτης υδροδότησης των καταναλωτών και οικονομίας στην παραγωγή πόσιμου νερού.

Χθες, επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε στην έγκριση της μελέτης του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς, Δήμου Βόλου β’ φάση», προϋπολογισμού 1.950.000 €, πλέον ΦΠΑ., ώστε να προχωρήσει η κατάθεση πρότασης για ένταξή του στο ΕΠΠΕΡΑΑ, με το οποίο ολοκληρώνεται πλήρως η κάλυψη του οικισμού με δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Σε νέα εποχή εισέρχεται η περιοχή της Αγριάς όσον αφορά στο συνολικό κύκλο του νερού και της αποχέτευσης, από την παραγωγή και διανομή του νερού, μέχρι τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία του λύματος. Η δρομολόγηση εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ κορυφαίων έργων και παρεμβάσεων στους τομείς της ύδρευσης και αποχέτευσης, συνιστούν μείζον γεγονός για μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή όπως η Αγριά, αφού δίνουν οριστική λύση σε σοβαρά προβλήματα που ταλαιπώρησαν στο παρελθόν τούς κάτοικους και στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου, όπως σημείωσε ο δήμαρχος κ. Σκοτινιώτης.

Η Δημοτική Αρχή προώθησε την υλοποίηση δυο έργων που δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων στην περιοχή της Αγριάς, το «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων» και τη «Σύνδεση του Δικτύου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ», συνολικού προϋπολογισμού 13,2 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ. Παράλληλα, δρομολογήθηκε η μελέτη του έργου που αφορά στη β΄ φάση του «Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων, έτσι ώστε να επιτευχθεί θωράκιση του Παγασητικού στην ακτογραμμή από το Σουτραλί μέχρι τον Άναυρο.

Όσον αφορά στον τομέα της ύδρευσης, προωθήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της περιοχής, όπως η αντικατάσταση 7.000 μέτρων δικτύου ύδρευσης, η ενοποίηση των δυο δεξαμενών – η μία εκ των οποίων είχε τεθεί σε αχρηστία τα τελευταία χρόνια – και η ζωνοποίηση του δικτύου του οικισμού, έτσι ώστε να πάψουν οι αρρυθμίες στο σύστημα υδροδότησης και να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, υπογράμμισε ότι τα παραπάνω έργα αποτελούν τομή στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης για την περιοχή της Αγριάς, καθώς συνιστούν κορυφαία και ολοκληρωμένη παρέμβαση χωρίς προηγούμενο, που θα λύσει οξύτατα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής Αγριάς. Ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν μένουν στα λόγια και τις διεκδικήσεις, αλλά εργαζόμενοι με σχέδιο και αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό τους, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν, μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα, τη χρηματοδότηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργων που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, δίνουν τόνωση στην τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας, τόσο προσωρινές κατά τη φάση εκτέλεσης, όσο και μόνιμες κατά τη λειτουργία τους.

Τα έργα

Πιο αναλυτικά, με μελέτες που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΜΒ, εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ τα έργα:

-Το υποέργο «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου», με προϋπολογισμό 8.920.000 €, πλέον ΦΠΑ, δημοπρατήθηκε 20/11/2012. Η υπογραφή της σύμβασης μετά τους αναγκαίους προσυμβατικούς ελέγχους από την διαχειριστική αρχή του προγράμματος και το ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται τον Μάιο του 2013.

-Το υποέργο «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Αγριάς Δ. Βόλου με ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ», με προϋπολογισμό 4.300.000 €, πλέον ΦΠΑ, δημοπρατήθηκε 10/01/2012. Η υπογραφή της σύμβασης μετά τους αναγκαίους προσυμβατικούς ελέγχους από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος, αναμένεται τον Ιούνιο του 2013.

Με την κατασκευή των παραπάνω έργων, για τα δύο πρώτα των οποίων η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, αφενός μεν η Αγριά απαλλάσσεται από το περιβαλλοντικό πρόβλημα της διάθεσης των αστικών λυμάτων, αφετέρου μπαίνει φρένο στην υποβάθμιση του παραλιακού της μετώπου, ως συνέπεια της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αστικών λυμάτων και δημιουργούνται συνθήκες απρόσκοπτης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

Ενοποίηση των δεξαμενών στην Αγριά

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές δράσεις με κύριο σκοπό τη δημιουργία συνθηκών διανομής νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στην Αγριά, επαρκούς ποσότητας και καλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, μετά την αντικατάσταση του σύνολου των αντλητικών συγκροτημάτων, που πραγματοποιήθηκε σε δυσμενείς και επείγουσες συνθήκες κατά τη θερινή περίοδο του 2012, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε χθες στην έγκριση της μελέτης και δημοπράτησης του έργου «Ενοποίηση δεξαμενών Αγριάς», προϋπολογισμού 150.000 € (πλέον ΦΠΑ), εξ ιδίων πόρων. Με την υλοποίηση του έργου αυτού, το υδραγωγείο της Αγριάς αποκτά όγκο δεξαμενών κεφαλής 700 κυβικών μέτρων, έναντι 100 κυβικών μέτρων που διαθέτει σήμερα, και επομένως ικανοποιητικές δυνατότητες διαχείρισης κάθε βλάβης, είτε στο δίκτυο διανομής, είτε στην παραγωγή νερού. Παράλληλα, με το έργο αυτό εξασφαλίζεται ο αυτόματος έλεγχος και η αυτόματη λειτουργία του υδραγωγείου της Αγριάς από το Κέντρο Ελέγχου της ΔΕΥΑΜΒ.

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ έτους 2013, εξάλλου, προβλέπεται και η ζωνοποίηση του δικτύου του οικισμού, δράση η οποία πέραν των σημαντικών δυνατοτήτων που δημιουργεί για την καταστολή των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, σε πρώτη φάση θα αποδώσει ικανοποιητική και ορθή πίεση στο εσωτερικό δίκτυο κάθε καταναλωτή.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το