Οικονομία

Αλλάζει πρόσωπο η φτώχεια στη χώρα μας

Ο ΟΑΕΔ διευρύνει τα προγράμματα για να περιορίσει το ρυθμό αύξησης της

ανεργίας


ΑΘΗΝΑ, 22.

Σε «χώρα των χαμένων ονείρων» των νέων γενεών αναδεικνύεται η Ελλάδα, με βάση και τα πριν το Μνημόνιο δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η οποία συντάχθηκε από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη και ομάδα επιφανών Ελλήνων οικονομολόγων, στη χώρα μας η φτώχεια «αλλάζει πρόσωπο», αποκαλύπτοντας μια εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.

Με βάση τα διαθέσιμα  στοιχεία, το πρόβλημα της φτώχειας στη χώρα μας εντάθηκε ιδιαίτερα το 2008, όταν το 20% του πληθυσμού (πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα) ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ περίπου οι μισοί ζούσαν με εισόδημα μικρότερο και από το 75% του ορίου αυτού.

Αντίθετα με ό,τι ίσχυε όμως σε άλλους καιρούς, δεν είναι πια ο ηλικιωμένος αγρότης ή ο χαμηλοσυνταξιούχος η … «τυπική φιγούρα» του φτωχού στη χώρα μας.

Αντιθέτως, οι συντάκτες  της έρευνας διαπιστώνουν πως τα τελευταία χρόνια η φτώχεια φαίνεται να μετατοπίζεται, από την ομάδα των ηλικιωμένων, προς την ομάδα των νεωτέρων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους.

Σε αυτό, λέει η έρευνα, έχουν συμβάλει η ανεργία και οι ελαστικές μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, εργασία «φασόν» κ.λπ.).

Παρότι δηλαδή αποτελούν «φθηνό» εργατικό προσωπικό, η πρόσβασή τους στην αγορά είναι δύσκολη, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν «παράγει» εδώ και χρόνια αξιόλογες θέσεις εργασίας, ενώ ο μισθός «ψαλιδίζεται» και από υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, για να στηριχθεί ένα αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπου κάθε δύο εργαζόμενοι, εργάζονται και εισφέρουν για να συντηρείται ένας συνταξιούχος.

Το χειρότερο όμως: Αυτός ο ιδιωτικός τομέας δεν προσφέρει θέσεις για να απορροφηθούν προσοντούχοι νέοι. Έτσι η φτώχεια μετατοπίζεται πλέον, από τους λιγότερους εκπαιδευμένους, προς τις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Στρατιές άνεργων νέων με απολυτήρια λυκείου ή, κυρίως, με πτυχία που δεν έχουν αξία και απήχηση στην αγορά, μένουν εκτός ή συμβιβάζονται με βιοποριστικές  εργασίες χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές (κυρίως πωλητές, υπάλληλοι γραφείου, μεσίτες ασφαλιστικών και τραπεζικών εργασιών).

Αντιθέτως, μοιάζει  να «λάμπουν» μάστορες και τεχνίτες (βαφείς, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οικιακές βοηθοί, baby-sitters) που ο σύγχρονος τρόπος ζωής κατέστησε απαραίτητους και ακριβοπληρωμένους (σε σχέση με το εισόδημα του 20% των ελλήνων που κινούνται κοντά στα όρια της φτώχειας).

Απολογισμός ΟΑΕΔ

για θέσεις εργασίας

Σημαντική είναι η παρέμβαση του ΟΑΕΔ στην αγορά εργασίας με τα προγράμματα διατήρησης, αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας, όπως και με την επανακατάρτιση εργαζομένων και την επαγγελματική εκπαίδευση νέων.

Αναλυτικά μέχρι σήμερα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν αποδώσει τα εξής:

1. Τη διατήρηση σχεδόν 247.000 θέσεων εργασίας, μέσω του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών.

2. Την ένταξη 52.000 ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας (πρόγραμμα επιδότησης θέσεων απασχόλησης) ή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας (πρόγραμμα επιδότησης νέων επαγγελματιών).

3. Τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό με τη διατήρηση 52.000 θέσεων εργασίας.

4. Μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΛΑΕΚ χρηματοδοτείται η κατάρτιση 50.000 εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις και 60.000 εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις.

5. Στα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής επιχειρήσεων 50 και άνω απασχολουμένων για την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων έχουν υποβληθεί 603 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης και απευθύνονται σε 15.000 έως 20.000 εργαζόμενους.

6. Στον τομέα της αρχικής επαγγελματικής εκπαίδευσης νέων, σήμερα φοιτούν 11.457 σπουδαστές σε 54 σχολές Μαθητείας και 2.563 σπουδαστές σε 31 ΙΕΚ.

Διεύρυνση προγραμμάτων

Τη διεύρυνση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, με τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και τη δημιουργία νέων προανήγγειλε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι με τα 17 προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχει επιτευχθεί περιορισμός του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, ενώ επικαλούμενος στοιχεία του ΟΑΕΔ (της 21/12/2010), τόνισε ότι με τις δράσεις αυτές δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία. Παράλληλα, πρόσθεσε, μέχρι χθες έγιναν 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας.

Το πρόβλημα της ανεργίας και η λύση του προϋποθέτει να αντιμετωπισθεί η κρίση και να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, ανέφερε εν συνεχεία, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι στις αρχές του χρόνου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία.

Αναφορικά με την προαναγγελία του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να πληρώνουν όλοι λιγότερα, και όχι τα 2/3 να επιβαρύνονται με μεγαλύτερες εισφορές. Η μείωση θα γίνει σε βάθος τριετίας και θα ανέρχεται μέχρι και 25%. Σε μία χώρα που η αδήλωτη εργασία ανέρχεται στο 25% και η συνολική εισφοροδιαφυγή αγγίζει το 30%, δηλαδή πάνω από 9 δισ. ευρώ το χρόνο, συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης, είμαστε υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε σύγχρονο μέσο για την καταπολέμησή της και να δημιουργήσουμε νέα ασφαλιστική συνείδηση για να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε τα έσοδα των Ταμείων.

Το υπουργείο Εργασίας επισήμανε επίσης, υπολογίζει αύξηση εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων κατά 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό θα προέλθουν από την είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών αλλά και άλλες δράσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση τον Ιανουάριο του 2011 του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΠΕ. Όπως εξήγησε, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατρέπεται από μία δυσκίνητη και σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατική υπηρεσία, σε ένα σύγχρονο σώμα με επιθεωρητές εκπαιδευμένους, με ομάδα που βρίσκεται καθημερινά σε ετοιμότητα για άμεση εξέταση των καταγγελιών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το