Πολιτισμός

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ «Το να γίνω συγγραφέας είναι όνειρο ζωής»

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Τα τέσσερα χάλκινα άλογα του Λυσίππου κοσμούσαν για αιώνες την αφετηρία των ιπποδρομιών στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, όπου μεταφέρθηκαν από τη Χίο το 390 μ.Χ. από τον Θεοδώσιο Α’. Το ταξίδι τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το 1204, στην πρώτη άλωση της Πόλης, από τους Σταυροφόρους, τα άλογα «κάλπασαν» ξανά, με προορισμό τη Βενετία. Με το πέρας των αιώνων ακολούθησε μια μικρή στάση από τη Γαλλία στα χρόνια του Ναπολέοντα, από το 1814 όμως τα άλογα αυτά βρίσκονται εκ νέου στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, προστάτη της Βενετίας. Προσωποποιημένο, ένα από τα άλογα μας διηγείται τα τραγικά γεγονότα που «βίωσε» κατά την άλωση από τους Σταυροφόρους, στο βραβευμένο διήγημα της δεκαεπτάχρονης Αλεξάνδρας Ελευθερίου. Το διήγημα της Αλεξάνδρας, με τίτλο «Το τέταρτο χάλκινο άλογο», μαθήτριας της Β’ τάξης του 8ου Λυκείου Βόλου, διακρίθηκε φέτος με την πρώτη θέση στον 5ο πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό Λογοτεχνίας, που διοργανώνει ο Μορφωτικός Όμιλος Πετρούπολης. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν με ποιήματα και διηγήματα των οποίων το θέμα είναι ελεύθερο. Με αφορμή την διάκριση της ταλαντούχας νεαρής πραγματοποιήσαμε μία σύντομη συζήτηση μαζί της.

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΙΑΤΡΟΥ

 

Ποια ήταν η έμπνευσή σου για το συγκεκριμένο διήγημα;

Στην ουσία το διήγημα ξεκίνησε από μία απλή άσκηση σχετικά με τα γνωστά τέσσερα χάλκινα άλογα την οποία μας προέτρεψε να κάνουμε η καθηγήτριά μας στην Ιστορία. Η ιδέα για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό προέκυψε μετά. Ουσιαστικά, έπρεπε να γράψουμε μία παράγραφο, όπου ένα από τα άλογα θα περιέγραφε την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ. Από εκεί κι έπειτα η έμπνευση ήρθε αυθόρμητα και κατάλαβα πως δεν θα χωρούσε σε μία μόνο παράγραφο.

Τι σημαίνει για σένα η πρώτη θέση στο διαγωνισμό;

Θα έλεγα, πως πέρα από την όλη ευχαρίστηση, η πρώτη θέση αποτελεί μία αληθινή πρόκληση και το βάρος μιας προσωπικής ευθύνης που με κάνει να νιώθω ότι τώρα απλά οφείλω να γίνω πολύ καλύτερη!

Τι όνειρα έχεις για το μέλλον; Σκοπεύεις να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη συγγραφή;

Φυσικά και επιθυμώ να συνεχίσω να γράφω. Το να γίνω μία αξιόλογη συγγραφέας ήταν πάντα ένα όνειρο ζωής για μένα.

Τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που χάρισε στο διήγημά σου την πρώτη θέση;

Ίσως το γεγονός ότι, όταν το έγραφα δεν ήξερα τίποτα για τον διαγωνισμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το