Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αλβανόπουλα μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα

Κάθε Κυριακή πρωί στη Νέα Ιωνία

 

 

 

 

Να μάθουν τη γλώσσα της πατρίδας τους, να αποκτήσουν ένα στοιχείο που θα μπορεί να τους δένει με τον πολιτισμό τους, να μπορούν τελικά όταν πηγαίνουν για διακοπές στην Αλβανία να μιλούν άνετα με τον παππού και τη γιαγιά τους, με τους άλλους συγγενείς τους. Αυτό είναι το όνειρο των παιδιών, μικρών και μεγάλων, που ξεκίνησαν μαθήματα της μητρικής τους γλώσσας, της αλβανικής, στο σχολείο που δημιούργησε ο σύλλογός τους, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στο Βόλο.

 

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

 

Και ξαφνικά, ενώ το σχολείο υπήρχε από το 2005 περίπου, αλλά με λίγους μαθητές, φέτος ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φετινές εγγραφές έφθασαν τις 60 και υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ πέρυσι οι εγγραφές ήταν μόλις 28. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι λειτουργίας του σχολείου εκτιμούν ότι τελικά οι εγγραφές, παρόλο που ξεκίνησαν τα μαθήματα, θα συνεχιστούν, ενώ αναζητούν και μεγαλύτερο χώρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τρία τμήματα που δημιουργήθηκαν.

Κάθε Κυριακή πρωί, η γειτονιά της Νέας Ιωνίας, στη διασταύρωση των οδών Χρήστου Λούλη με Εφέσσου, στο χώρο όπου υπάρχουν τα κτίρια που στέγαζαν τον πρώην ΔΟΚΠΥ του Δήμου Νέας Ιωνίας, γεμίζει φωνές παιδιών. Πάνε σχολείο, όχι πλέον για το βαθμό ή με το άγχος να περάσουν το ένα ή το άλλο μάθημα, αλλά για να μπορέσουν να αποκτήσουν δυνατότητες που θα τα κάνει ικανά, να μπορούν να επικοινωνούν με τους δικούς τους. Σχεδόν όλα αυτά τα μικρά παιδιά αλβανικής καταγωγής γεννήθηκαν στο Βόλο. Γνωρίζουν μόνον ελληνικά και δεν μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επικοινωνήσουν στη μητρική τους γλώσσα ούτε με τους γονείς τους. Πόσο με τους συγγενείς και φίλους όταν πηγαίνουν μία φορά το χρόνο στην πατρίδα τους, για διακοπές.

Στο σχολείο που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια, προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους επτά Αλβανοί δάσκαλοι, που έχουν σπουδάσει στις παιδαγωγικές ακαδημίες της χώρας τους και τα τελευταία χρόνια μένουν και εργάζονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Βόλο.

Μία από τις δασκάλες είναι η Γιολάντα Πρέμπο. Όπως σημειώνει: «τα παιδιά έχουν ξεπεράσει τα 60 φέτος και περιμένουμε και άλλα» και προσθέτει: «Έρχονται εδώ στο σχολείο του συλλόγου, για να μάθουν να γράφουν, να διαβάζουν και να μιλούν αλβανικά. Όλα αυτά τα παιδιά έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και η εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας θα είναι το σημείο που θα μπορεί να τα συνδέει με την πατρίδα τους, με τους δικούς τους, με τον πολιτισμό τους. Πηγαίνουν για διακοπές στην Αλβανία και εκεί ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν στον παππού, στη γιαγιά τους. Να μάθουν να διαβάσουν την ιστορία της χώρας τους». Η ίδια σημειώνει ότι «ήδη δημιουργήσαμε τρία τμήματα και εάν είχαμε μεγαλύτερο χώρο ίσως να κάναμε και άλλο. Επίσης κάνουμε μάθημα μόνον την Κυριακή, όμως χρειάζεται ένας άλλος χώρος που θα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μάθημα και άλλες ημέρες».  

Οι περισσότεροι μαθητές είναι κορίτσια, ενώ τα αγόρια είναι λιγότερα. Ο κ. Νένα Σαντίκ στέλνει στο σχολείο και τα δύο παιδιά του. Την 8χρονη Σιμπόρα και τον 13χρονο Μεργκίμ. Ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα και στο Βόλο το 1992, όμως έξι χρόνια αργότερα μπόρεσε να ξεφύγει από την «παρανομία» στην οποία ζούσε τότε, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Όπως αναφέρει, «ο λόγος που πηγαίνουν τα παιδιά σε αυτό το σχολείο είναι γιατί θα πρέπει να μάθουν και τη μητρική τους γλώσσα» και προσθέτει: «Κάθε καλοκαίρι πηγαίνουμε στην Αλβανία στους δικούς μας και τα παιδιά δεν μπορούν να μιλήσουν με τους συγγενείς, με τους φίλους που έχουν εκεί, με τους παππούδες τους».

Όμως η κ. Γιολάντα Πρέμπο προσθέτει και έναν ακόμη λόγο: «Τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, κάποιοι έχουν στο μυαλό τους κάποια στιγμή να φύγουν από την Ελλάδα και να επιστρέψουν στην Αλβανία. Θα πρέπει όμως και τα παιδιά τους να ετοιμαστούν γι’ αυτό, αλλά δεν ξέρουν αλβανικά και έτσι τα στέλνουν στο σχολείο για να μάθουν και τη γλώσσα της πατρίδας τους, στην οποία μπορεί να επιστρέψουν κάποια στιγμή».  

 

Μαθήματα για μετανάστες

Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών επαναλαμβάνει και φέτος τα δωρεάν μαθήματα ελληνικών και χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, στο Χώρο Κινημάτων- Στέκι Μεταναστών (Ιωλκού 33), θα γίνουν οι εγγραφές και ο καταρτισμός των τμημάτων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου, «θεωρώντας ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί μια από τις πιο άμεσες ανάγκες των μεταναστών και προσφύγων και ένα ουσιαστικό βήμα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ενώ η χρήση υπολογιστών και διαδικτύου ένα απαραίτητο εργαλείο πρόσβασης στην πληροφορία, τα μαθήματα αποτελούν μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και αντιρατσιστικής στάσης» και προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση: «Δάσκαλοι, όπως και πέρσι, θα είναι φιλόλογοι, δάσκαλοι και τελειόφοιτοι φοιτητές των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και καθηγητές Πληροφορικής. Όλοι αυτοί βέβαια θα διδάξουν αφιλοκερδώς. Τα τμήματα θα αρχίσουν να λειτουργούν από τις επόμενες ημέρες και αφού συμπληρωθεί ο αριθμός μαθητών για κάθε τμήμα.

 Όποιος μετανάστης ενδιαφέρεται, αλλά και όποιος εκπαιδευτικός θα ήθελε να συνεισφέρει στην προσπάθειά μας, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για τα μαθήματα ελληνικών στο τηλέφωνο 6936934087 (κ. Όλγα Καζαντζή) και για τα μαθήματα υπολογιστών στο τηλ. 6946686972 (κ. Λεγαντής Γιαννέλος).

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νιγηρία: Μητέρα καμικάζι ανατινάχθηκε μαζί με το μωρό της – 18 νεκροί σε τρομοκρατικές επιθέσεις

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, σε σειρά επιθέσεων βομβιστριών-καμικάζι…

30 Ιουνίου 2024

Κλήση για φωτιά στην Αγχίαλο

Κλήση για φωτιά δέχθηκε πριν λίγο η Πυροσβεστική. Η πυροσβεστική ενημερώθηκε για φωτιά σε ξερά…

30 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Κερατέα: Η στιγμή που αστυνομικοί απομακρύνουν ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. απομάκρυναν ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι τους στην Κερατέα, την ώρα…

30 Ιουνίου 2024

Αποτίμηση σχολικού έτους από το Γυμνάσιο Αργαλαστής

Αποτιμώντας τη σχολική χρονιά που έφτασε στο τέλος της, θα θέλαμε να συνοψίσουμε τις ποικίλες…

30 Ιουνίου 2024

Φωτιά από το μεσημέρι στο Τσιγκέλι Αλμυρού

Φωτιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι σε καλαμιές - βάλτο στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού, έξω απο…

30 Ιουνίου 2024

Π. Σκοτινιώτης: Αποχαιρετισμός στον Βασίλη Κοντορίζο

Ο πρώην Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης αποχαιρετά τον Βασίλη Κοντορίζο κι όπως αναφέρει: Σε λίγες μέρες,…

30 Ιουνίου 2024