Photo Gallery, Τοπικά

Ακόμη μία παρέμβαση της Αρχαιολογίας στην Κάρλα

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, έγινε γνωστό, ότι εκτός των γνωστών προβλημάτων, ανέκυψε και νέο με την Αρχαιολογία, στην τάφρο μεταφοράς νερού από τον Πηνειό

 

Όλα τάχε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Ο λόγος για τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού της λίμνης Κάρλας και της ενίσχυσης της ύδρευσης της μείζονος περιοχής Βόλου, τα οποία έχουν διακοπεί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του αιτήματος του ανάδοχου για διάλυση της εργολαβίας. Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΕ Μαγνησίας, έγινε γνωστό, ότι εκτός των παραπάνω προβλημάτων, ανέκυψε και νέο με την Αρχαιολογία, στην τάφρο μεταφοράς νερού από τον Πηνειό.

Μετά το τέλος της σύσκεψης μεταξύ μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έγινε γνωστό, ότι προχθές η Αρχαιολογική Υπηρεσία έκανε παρέμβαση και ζήτησε τη διακοπή οποιασδήποτε εργασίας στην τάφρο μεταφοράς νερού από τον ποταμό Πηνειό, λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης πάντως είναι, όπως το παρουσίασε ο κ. Γεώργιος Κουντούρης, γενικός διευθυντής Υδραυλικών Έργων, ότι στην εργολαβία ύδρευσης γίνεται προσπάθεια αποζημίωσης του ανάδοχου (πρωτόκολλα θετικών ζημιών), που αν τα αποδεχθεί, θα συνεχιστεί η εργολαβία. Το ίδιο γίνεται και με την άλλη εργολαβία της άρδευσης. Διαφορετικά, σε τρεις μήνες θα επαναδημοπρατηθούν τα έργα. Η πολιτική δέσμευση είναι να προχωρήσουν τα έργα, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται, υπάρχουν.

Όπως αναφέρθηκε ωστόσο, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως με τις απαλλοτριώσεις, καθώς και με το ζήτημα του αναδασμού εκτάσεων για τη Β’ φάση του έργου της άρδευσης. Επίσης, υπάρχει το ζήτημα της αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης για τις αποζημιώσεις, που επρόκειτο να γίνει τον Ιανουάριο και  αναβλήθηκε για το Μάιο.

Ο κ. Κουντούρης τόνισε πως είναι τεχνικά αντιμετωπίσιμα όλα τα προβλήματα. Για το αντλιοστάσιο που κάηκε, υπεγράφη η έγκριση για το ποσό των 910.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί, ενώ υπεγράφη και σύμβαση για μόνιμη συντήρηση και φύλαξη.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας ζήτησε από το υπουργείο να θέσει προθεσμία τριών μηνών, ώστε αν δεν έρθει σε συμφωνία με τον εργολάβο, που καθυστερεί λόγω της μη χρηματοδότησης και των προβλημάτων από την άρνηση των κατοίκων και έχει υποβάλει αίτημα διάλυσης της εργολαβίας, να γίνει επαναδημοπράτηση του έργου. Ωστόσο, αυτό θα σημάνει νέα καθυστέρηση του έργου για εννιά μήνες.

«Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα, καθώς υπάρχει ακόμη το περιθώριο για να μην απενταχθεί το έργο, διότι είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο. Πρέπει να πείσουμε την κοινωνία, ότι το έργο πρέπει να γίνει και ότι δεν πρέπει ορισμένα μικροσυμφέροντα ολίγων να σταματούν το έργο. Κάποια συμφέροντα που πωλούν το νερό της άρδευσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σ. Αναγνώστου.

Σήμερα στην Κάρλα δεν υπάρχουν εργοτάξια στα έργα της ύδρευσης και της άρδευσης, υπάρχουν όμως στην εργολαβία «σκούπα», που περιλαμβάνει την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, όπως το μουσείο φυσικής ιστορίας, το κέντρο πληροφόρησης κ.λπ.

«Μεγάλο πρόβλημα είναι οι δύο εργολαβίες ύδρευσης και άρδευσης του πολύπαθου έργου της Κάρλας, που είναι σταματημένες. Λάβαμε σήμερα τη δέσμευση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, ότι το αργότερο σε τρεις μήνες, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον ανάδοχο να συνεχίσει τα έργα, γιατί σήμερα ο ανάδοχος έχει υποβάλει αίτηση ματαίωσης, πως τα έργα θα επαναδημοπρατηθούν. Υπάρχει το θέμα της υλοποίησης του έργου της ύδρευσης. Δεν πρέπει το έργο αυτό να σταματήσει και να κινδυνεύει η χώρα να επιστρέψει στην κοινότητα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με την απένταξή του. Πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς και η ηγεσία του τόπου να σκύψει στο πρόβλημα και να μην καθυστερήσουν τα έργα. Υπάρχει η δέσμευση πως το έργο της άρδευσης προχωράει, ότι τα χρήματα υπάρχουν, άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην αφήνουν να προχωρήσει και το έργο της ύδρευσης. Βγαίνει και η εργολαβία συντήρησης, που είναι αρκετά μεγάλη, 910.000 ευρώ προϋπολογισμός, αλλά χάθηκε αυτός ο χειμώνας από το να μπουν νερά στη λίμνη. Επίσης, μας ενημέρωσαν πως το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο αναλαμβάνει πολλές αρμοδιότητες η Περιφέρεια, είναι έτοιμο προς δημοσίευση και πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία του φορέα και της Περιφέρειας, όσον αφορά στο να αναλάβουν τη χρήση των συγκεκριμένων έργων. Υπάρχει το μουσείο, το κέντρο πληροφόρησης, που ενώ έχουν τελειώσει κι ενώ κινδυνεύουν να υποστούν ζημιές, δεν χρησιμοποιούνται. Νομίζω πως αν κινηθούμε όλοι συντεταγμένα κι εννοώ βέβαια την Περιφέρεια, που είναι ο υπ’ αριθμόν ένας αρμόδιος του έργου, θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ώστε να γλιτώσουμε και την απένταξη του έργου και ουσιαστικά να γίνει αυτό το έργο περιβαλλοντικό. Διότι, στην κατάσταση που είναι σήμερα, από περιβαλλοντική αναβάθμιση, κινδυνεύει να μας οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Αναγνώστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Γ. Καλτσογιάννης, από πλευράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων οι κ.κ. Γεώργιος Κουντούρης, γενικός διευθυντής Υδραυλικών Εργων, Σταύρος Ποτουρίδης, διευθυντής της Δ7, Μιχάλης Δερμιτζάκης, μηχανικός Δ7, Αθανασίος Δεματάς, μηχανικός Δ7 και η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Ξένια Καρατζά.

Ακόμη, συμμετείχαν οι τεχνικοί σύμβουλοι του έργου κ.κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θεόδωρος Μελάχρης και Αλβέρτος Κοέν και η πρόεδρος του φορέα διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου.

Από την πλευρά του ΤΕΕ Μαγνησίας συμμετείχαν οι κ.κ. Σωκράτης Αναγνώστου, πρόεδρος, Νάνσυ Καπούλα, αντιπρόεδρος, Βίκυ Μήτρου, γενική γραμματέας, Γιώργος Γαργάλας, Νίκος Καραγιάννης και Κώστας Φλαμπούρης, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το