Κατηγορίες: Τοπικά

Ακόμη και στα ιατρεία μειώθηκε η κίνηση ασθενών μέχρι και 40%

Φ2 Μια βδομάδα πανιατρική απεργία πρότεινε ο Λεωνίδας Μαυρογιάννης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Με μεγάλη συμμετοχή η χθεσινή 24ωρη κινητοποίηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Προβληματισμένοι οι γιατροί της περιοχής στη χθεσινή γενική συνέλευση στο Παρκ

Ετοιμάζονται για πενθήμερη οι γιατροί της Μαγνησίας, όπως αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση

Πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Πάρκ. Κλειστά ήταν χθες τα ιδιωτικά ιατρεία λόγω της πανιατρικής απεργίας ως αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε προχθές. Λόγω της απεργίας προβλήματα δημιουργήθηκαν στην εξυπηρέτηση των πολιτών στο Νοσοκομείο Βόλου και το ΙΚΑ.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Με υψηλή συμμετοχή των γιατρών πραγματοποιήθηκε χθες στη Μαγνησία η πανιατρική απεργία. Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν κλειστά, στο ΙΚΑ απήργησε το 70% των γιατρών, ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό απεργίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία.

Οι γιατροί αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία που κατέθεσε προχθές το Υπουργείο Υγείας.

Χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Παρκ πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση με την παρουσία πλήθους γιατρών. Στη συνέλευση αποφασίστηκε να πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας πενθήμερη απεργία. Μάλιστα σήμερα θα υπάρξει επικοινωνία και με τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο, ώστε η κινητοποίηση αυτή να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα. Πάντως ακόμη και αν δεν γίνει αυτό, ο ιατρικός σύλλογος θα κάνει την πενθήμερη απεργία σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέλευση δεν αποφασίστηκε, ποια εβδομάδα θα απεργήσουν οι γιατροί.

Ο πρόεδρος των γιατρών στο ΙΚΑ κ. Θεοδώρου τόνισε πως η συμμετοχή τους στην απεργία άγγιξε το 70%. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου δεν θίγονται μόνο οι γιατροί, αλλά και οι ασφαλισμένοι.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως το κύριο αίτημα είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας το οποίο όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά ωθεί την Υγεία προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και θέλουν να μπουν και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα με τις προμήθειες. Αντίθετα, αν εφάρμοζε τους σημερινούς νόμους, θα μπορούσε να καταπολεμήσει την απώλεια πλούτου. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας προτείνουμε μια εβδομάδα πανελλήνια πανιατρική απεργία, ενώ στο βαθμό που δεν μας δέχεται ο υπουργός Υγείας για συζήτηση, να παραιτηθούν τα διοικητικά συμβούλια όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης μία πρόταση του συλλόγου είναι να υπάρχει δικαίωμα συνταγογράφησης σε όλους τους γιατρούς και με την εφαρμογή του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κινητοποιήσεις των γιατρών μόλις τώρα ξεκινούν. Στον κλάδο των γιατρών επικρατούν αναστάτωση, αναβρασμός και μεγάλη αβεβαιότητα. Επίσης και οι ασφαλισμένοι θα πληγούν από τον εθνικό οργανισμό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού δεν ξεκαθαρίζει ποιες, πώς και από ποιον θα προσφέρονται οι υπηρεσίες.

Δύσκολη

εποχή

για γιατρούς

Ο αλλεργιολόγος κ. Χρήστος Λεφούσης τόνισε πως στον ιατρικό κλάδο υπάρχουν δυσκολίες στην συνδικαλιστική οργάνωση, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση, γιατί πρώτον, δεν μπορούν να μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς, και δεύτερον, επειδή κάθε ιατρική ειδικότητα έχει ιδιαιτερότητες.

Ο ίδιος άνοιξε το ιδιωτικό του ιατρείο πριν τέσσερα χρόνια. Τον ρωτάμε, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για ένα νέο γιατρό και μας απαντά πως τα χρόνια που περνούν μέχρι να ανοίξει κανείς το ιατρείο του, δεν εξαργυρώνονται.

Ο κ. Λεφούσης τονίζει πως όχι μόνο δεν πληρώνουν στην ώρα τους τα Ταμεία, αλλά στους αλλεργιολόγους έγινε και το εξής: Ακυρώθηκαν όλες οι ιατρικές πράξεις για το 2010 και τελικά τις επανέφεραν με άλλες υπουργικές αποφάσεις. Κανείς δεν ξέρει, τι του ξημερώνει. Παράλληλα η κίνηση στα ιατρεία έχει μειωθεί σε ποσοστό 40%.

Από την πλευρά του ο μικροβιολόγος κ. Γιάννης Κουτανίτης αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου λέγοντας τα εξής: Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που σε πολλά του σημεία δεν διευκρινίζει, κρύβει πάρα πολλές παγίδες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους γιατρούς. Πριν προωθηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, θα προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Η σημερινή εποχή είναι δύσκολη για τους γιατρούς λόγω της μη πληρωμής από τα Ταμεία, αλλά και της πρόθεσης της πολιτείας να περικόψει, όσο μπορεί, τις δαπάνες της Υγείας. Όλα αυτά θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές και θα υπάρξουν απώλειες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Επισκεψη του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στην έκθεση των φωτορεπόρτερ με θεμα τον Daniel

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας επισκέφτηκε στον δεύτερο όροφο…

5 Οκτωβρίου 2024

Πρώτο τζάμπολ για τη Νίκη με αντίπαλο τον Πανσερραϊκό

Πρώτο τζάμπολ για τη Νίκη. Οι «κυανόλευκοι» αναμετρώνται με τον Πανσερραϊκό σήμερα στις 17.00 στο…

5 Οκτωβρίου 2024

Μεγάλο ενδιαφέρον εθελοντών για προσφορά στη Στέγη Μητέρας και Παιδιού Δήμου Αλμυρού

Η πόρτα της Στέγης Μητέρας και Παιδιού του Δήμου Αλμυρού άνοιξε προχθές διάπλατα για όσες…

5 Οκτωβρίου 2024

Διήμερες εκδηλώσεις του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, με αφορμή τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του…

5 Οκτωβρίου 2024

Τα παιχνίδια Αγία Άννα-Ρήγας και ΓΣΑ-Πύρασος ξεχωρίζουν στην Α’ ΕΠΣΘ

Σε Διμήνι και Αλμυρό στρέφεται το ενδιαφέρον των φίλων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αφού εκεί θα…

5 Οκτωβρίου 2024

Μήνυμα της Ζέττας Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μ. Μακρή για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: "Στην παγκόσμια ημέρα…

5 Οκτωβρίου 2024