Κατηγορίες: Πολιτική

Ακριβό μου… Δημόσιο

Πληρώνει πλέον των 80 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για ενοίκια, ενώ δεν ξέρει τι έχει από ακίνητα

Ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ το κονδύλι που χρειάζεται σε ετήσια βάση το Δημόσιο για να καλύψει τα ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, αλλά και εκείνων που είναι γνωστά αλλά ανεκμετάλλευτα.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε ο υπουργός Οικονομικών, στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Ψυχάρη, μετά από σχετική ερώτηση του τελευταίου, το Δημόσιο καταβάλλει 6,8 εκατ. ευρώ το μήνα για τη μίσθωση 2.353 ακινήτων, ενώ το κόστος φτάνει τα 81,8 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό το κόστος ήταν ακόμη υψηλότερο πριν το 2011 και έφτανε τα 8,9 εκατ. ευρώ και τα 106,8 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ η μείωση οφείλεται στην προώθηση της συναινετικής μείωσης.

“Με απογοήτευση διαπιστώνω ότι το ελληνικό Κράτος εξακολουθεί να πληρώνει κοντά στα 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε ενοίκια. Τη στιγμή που ζητάμε θυσίες από τον ελληνικό λαό, θα έπρεπε να περιορίσουμε αυτό το κόστος. Όταν μάλιστα υπάρχουν και κτίρια που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και δεν χρησιμοποιούνται”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Ψυχάρης.

Το 20% μάλιστα των ενοικίων που καταβάλει το δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του αφορά σε δομές του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καταβάλει κάθε χρόνο 24 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για την μίσθωση 835 ακινήτων. 549 από αυτά τα ακίνητα στεγάζουν υπηρεσίες ασφαλιστικών ταμείων, 31 φορείς πρόνοιας, 96 υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, 72 του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, 86 του υπουργείου εκ των οποίων 83 υπηρεσίες του ΣΕΠΕ. Στόχος του Υπουργείου είναι να περιορίσει κατά 30% τις σχετικές δαπάνες.

“Στην πολιτική στέγασής του, το κράτος λειτουργούσε με λογική σπατάλης και δημοσιονομικής ανευθυνότητας στο υπουργείο Εργασίας, μόνο, η δαπάνη για ενοίκια έφτανε στο 1/3 των συνολικών κρατικών δαπανών. Γι αυτό το λόγο έχουμε ήδη αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως οι μεταστεγάσεις υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια”, δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.

Στη λίστα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ξεχωρίζουν τα μισθώματα που καταβάλλονται για τη στέγαση του ΑΣΕΠ όπου για 3 εγκαταστάσεις το ενοίκιο φτάνει τις 120.000 ευρώ το μήνα, για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων 21.573 ευρώ, για τις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας 28.155 ευρώ, για τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων 33.531 ευρώ, ενώ για δύο εγκαταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 54.654 ευρώ το μήνα.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών, με την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των μισθωμάτων, το συνολικό ποσό εξοικονόμησης μέχρι στιγμής εκτιμάται σε 3.922.020,38 μηνιαίως.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι…

20 Σεπτεμβρίου 2024

«Συμμαχία για τον Βόλο»: Πώς μετατράπηκε το Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου σε Συνεδριακό και κέντρο διασκέδασης;

Αναλυτική ενημέρωση για το κόστος και την άδεια μετατροπής του Εκθεσιακού Κέντρου του Δήμου Βόλου…

20 Σεπτεμβρίου 2024

«Ήταν ένα τέρας» – Με τον Έπσταϊν συγκρίνουν τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ οι γυναίκες που καταγγέλλουν πως τις βίασε

Οργή και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες που ήρθαν στο φως σχετικά με τον εκλιπόντα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Η Lidl Ελλάς συνεχίζει να στηρίζει τους καταναλωτές με αφοσίωση και συνέπεια, επεκτείνοντας τις πρωτοβουλίες μείωσης τιμών

Με μόνιμες μειώσεις τιμών και ψαλίδι στον πληθωρισμό, η Lidl Ελλάς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Επιταγή ακρίβειας με τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων και πληρωμή χωρίς αίτηση

Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας στους συνταξιούχους μέσω…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Diddy: Υπό επιτήρηση στη φυλακή – Υπάρχουν φόβοι για αυτοκτονικές τάσεις

Ο Sean «Diddy» Combs φέρεται να έχει τεθεί σε επιτήρηση, αφού του αρνήθηκαν την καταβολή…

20 Σεπτεμβρίου 2024