Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ακριβότερο το φυσικό αέριο μετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας εκφράζει προβληματισμό για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του αερίου και σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης

 

 

Προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

 

 

 

 

Υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος προς τους αρμόδιους υπουργούς και της ΕΠΑ Θεσσαλίας

 

 

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των απλών καταναλωτών προκαλεί η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως σχεδόν όλες στις δύο Βιομηχανικές Περιοχές του Βόλου, υπολογίζουν ότι το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί τουλάχιστον 15%, που σημαίνει ότι θα αναγκαστούν να το μετακυλήσουν στην τελική τιμή των προϊόντων τους και κατ’ αυτόν τον τρόπο να υστερήσουν σε ανταγωνιστικότητα.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

dimopoulos@e-thessalia.gr

 

Πολλοί καταναλωτές αρχίζουν και προβληματίζονται για το ότι μεταπήδησαν από την καύση πετρελαίου στην καύση φυσικού αερίου για θέρμανση, αν και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας, συνεχίζεται η ζήτηση και η σύναψη νέων συμβολαίων παροχών σε μεγάλους αριθμούς.

Σχετικές διαμαρτυρίες απέστειλαν στα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Ανάπτυξης τόσο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος, όσο και η ίδια η Επιχείρηση Αερίου (ΕΠΑ) Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η επιβολή του ειδικού φόρου θα καταστεί καταστροφική για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, αφού θα ωθήσει πολλούς από αυτούς στην επιστροφή στο μαζούτ και το πετρέλαιο.

Μάλιστα η ΕΠΑ Θεσσαλίας επισημαίνει πως «αν δεν γίνει η σχετική φορολογική προσαρμογή στο κόστος του μαζούτ, οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, καταδεικνύουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι (συγκριτικά με το μαζούτ), κατά 5% ακριβότερη».

Παράλληλα η ΕΠΑ Θεσσαλίας εκφράζει προβληματισμό για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του αερίου και σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, και ζητεί τουλάχιστον, να μην ανέλθει στο 1,5 ευρώ/Gigajoule, αλλά στο 0,3 ευρώ/Gigajoule.

Ήδη η τιμή του φυσικού αερίου έχει πάρει την ανιούσα, ακολουθώντας την τιμή του πετρελαίου και από 0,045 ευρώ η κιλοβατώρα για τον Απρίλιο, ανέβηκε στα 0,049 το Μάιο και στα 0,0495 τον Ιούνιο (κατηγορία Τ2 για αυτόνομη θέρμανση).

 

 

Οι βιομηχανίες

 

Επιπτώσεις σημαντικές στο κόστος παραγωγής θα έχει τυχόν αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε μεγάλες παραγωγικές μονάδες της περιοχής, όπως π.χ. η Χαλυβουργία Θεσσαλίας, που καταναλώνει 35 κυβικά μέτρα αερίου ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος. Πέρυσι η Χαλυβουργία είχε παράγει 280.000 τόνους περίπου προϊόντα, με το αντίστοιχο κόστος, τα οποίο αναμένεται να αυξηθεί με την επιβολή του ΕΦΚ.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα γίνει δυσκολότερη, εφόσον ισχύσει η επιβολή ΕΦΚ στο αέριο. Δεν έχουμε κάνει απολύσεις, αλλά δεν αντικαθίστανται όσοι συνταξιοδοτούνται», δήλωσε στέλεχος μεγάλης βιομηχανικής μονάδας στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου.

Σε υπόμνημα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος προς τον ΥΠΕΚΑ, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με αυτή του πετρελαίου και η ραγδαία αύξηση της τιμής του τελευταίου έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να μην είναι πλέον ανταγωνιστική. Τονίζουμε, ότι η επιλογή του φυσικού αερίου ως καυσίμου στην Βιομηχανία έγινε όχι μόνον για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγω της ελεγχόμενης τιμής του. Ο κανόνας αυτός έχει πλέον διαρραγεί, δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, κατά το πρώτο δίμηνο του 2011, υπήρξαν αυξημένες σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2009, σε ποσοστό 20%.  Πρόδηλο είναι ότι η μεγάλη, αυτή, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έχει επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων,  σε μία εποχή, που η Βιομηχανία έχει εξαντλήσει  κάθε περιθώριο περιορισμού των κέντρων κόστους. Η περαιτέρω αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει σοβαρά την ήδη βαλλόμενη ανταγωνιστικότητά της, με αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια διατήρησης των αγορών του εξωτερικού. Πιστεύουμε ότι η επιδείνωση της κατάστασης, και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία, επιβάλλουν την επανεξέταση του ζητήματος της τιμολογιακής πολιτικής που ασκείται έναντί της, με γνώμονα τη στήριξη των παραγωγικών μονάδων στη κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε.   Για το λόγο αυτό και επειδή είμαστε βέβαιοι για τις ειλικρινείς σας προθέσεις, παρακαλούμε για τη προσωπική σας παρέμβαση, για την αποσόβηση του ενδεχομένου επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο και τη διερεύνηση της δυνατότητας άμεσης μείωσης της τιμής του Φυσικού Αερίου που θα επιτρέψει τη διακοπή της αποκλίνουσας πορείας της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας έναντι των ανταγωνιστών της».

 

Τι λέει η ΕΠΑ Θεσσαλίας

Την σταδιακή αύξηση των τιμών φυσικού αερίου το πρώτο πεντάμηνο φέτος παραδέχεται και η ΕΠΑ Θεσσαλίας, η οποία επισημαίνει ωστόσο, ότι παρ’ όλα αυτά οι ρυθμοί  αύξησης της ζήτησης αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και μάλιστα κατά τον τρέχοντα μήνα σημειώνεται ρεκόρ αύξησης σύναψης συμβολαίων  στη Θεσσαλία, που έφθασαν τα 1200. Από αυτά το 98% αφορούν συνδέσεις αυτόνομης θέρμανσης.  Ο διευθυντής του εμπορικού τμήματος της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λ. Μπακούρας δήλωσε στη «Θ» ότι «το 4% των 44.000 πελατών μας καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και σε 100 περίπου από αυτούς η Εταιρία προχωρεί σε διακοπή της παροχής, ύστερα από τη διαδικασία ειδοποίησης που έχει ακολουθήσει, χρησιμοποιώντας γερανό για την αποσύνδεση από το δίκτυο, καθώς δεν είναι μόνον λόγοι οικονομικοί, αλλά και ασφαλείας που γίνεται αυτό». Ο κ. Μπακούρας δεν ήταν ωστόσο χθες σε θέση να προσδιορίσει ποια θα είναι η επιβάρυνση, από την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σοκ στη Φινλανδία: Ακροδεξιός μαχαίρωσε και τραυμάτισε 12χρονο

Ένας άνδρας με ακροδεξιές πεποιθήσεις θεωρείται ότι είναι αυτός που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε…

15 Ιουνίου 2024

Μαθητές που έπαιζαν μπουγέλο δέχτηκαν επίθεση από αδέσποτα σκυλιά

Άσχημη κατάληξη είχε το παιχνίδι μαθητών του δημοτικού Κάτω Καστριτσίου στο πάρκο του Πανεπιστημίου Πατρών.…

14 Ιουνίου 2024

Θάσος: Εντοπίστηκε ανθρώπινο κρανίο σε παραλία

Ένα μακάβριο εύρημα εντόπισε δύτης το μεσημέρι της Παρασκευής (14/6), σε παραλία της Θάσου. Ειδικότερα,…

14 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανώτατη πηγή – «Θα τηρηθεί το καταστατικό, κάλπες το 2025»

Πληροφορίες για επίσπευση των διαδικασιών για εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ με τις κάλπες να στήνονται…

14 Ιουνίου 2024

Eurostat: Αύξηση κατά 0,9 μονάδες του ποσοστού απασχόλησης στην Ελλάδα το α’ τρίμηνο

Tο ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών, αυξήθηκε κατά 0,9% στο…

14 Ιουνίου 2024

Euro 2024: Σκωτσέζος οπαδός σήκωσε το κιλτ του σε ζωντανή μετάδοση

Ξεκίνησε η φρενίτιδα του Euro 2024 με τη γηπεδούχο Γερμανία να υποδέχεται τη Σκωτία. Οι…

14 Ιουνίου 2024