Photo Gallery, Τοπικά

Ακριβά τα Δημοτικά Σφαγεία Αλμυρού

Η διοίκηση της Κοινωφελούς προχωρά αυτή την περίοδο στη συγκέντρωση προσφορών, για την υλοποίηση εργολαβιών, που αφορούν στην καταστροφή των υποπροϊόντων των Σφάγειων, την απολύμανση των χώρων και την εφαρμογή του προγράμματος HACCP

Σε αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω στα Δημοτικά Σφαγεία θα προχωρήσει η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αλμυρού, καθώς η κίνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί αισθητά, αφού έμποροι και κτηνοτρόφοι τα θεωρούν από τα πιο ακριβά στην περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο. Παράλληλα, η διοίκηση της Κοινωφελούς προχωρά αυτή την περίοδο στη συγκέντρωση προσφορών, για την υλοποίηση εργολαβιών, που αφορούν στην καταστροφή των υποπροϊόντων των Σφάγειων, την απολύμανση των χώρων και την εφαρμογή του προγράμματος HACCP. «Οι τιμές των Δημοτικών Σφαγείων θα πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να κρατήσουμε στην περιοχή μας τους έμπορους και τους κτηνοτρόφους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Θαν. Σαρρής.

Για τη μείωση των τιμών ο κ. Σαρρής θα έρθει σε συνεννόηση με τους εκδοροσφαγείς του Αλμυρού, ώστε σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς να ληφθεί σχετική απόφαση.

Να αναφερθεί ότι η τιμή που χρεώνουν οι εκδοροσφαγείς του Αλμυρού για να σφάξουν αρνί ή κατσίκι φτάνει τα 4 ευρώ, για γίδια και πρόβατα η τιμή φτάνει τα 8 ευρώ, ενώ για μοσχάρια και αγελάδες η τιμή αγγίζει τα 50 ευρώ και για χοιρινά 10 ευρώ, όταν αντίστοιχα σε ανταγωνιστικά σφαγεία οι τιμές φτάνουν μέχρι 3 ευρώ, 4 έως 8 ευρώ, 27 έως 35 ευρώ και 10 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της προαναφερόμενης διαφοράς στις τιμές, η μείωση των ζώων που σφάχτηκαν στα Σφαγεία του Αλμυρού το 2012 ήταν εντυπωσιακή σε σύγκριση με το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Δημοτικών Σφαγείων Αλμυρού, το 2012 σφάχτηκαν 665 λιγότερα μοσχάρια (1.539 το 2011 και 974 το 2012), 503 λιγότερα πρόβατα (4.312 το 2011 και 3.809 το 2012), 4.321 λιγότερα αμνοερίφια και 345 χοίροι.

Να αναφερθεί ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι τα Δημοτικά Σφαγεία Αλμυρού χρεώνουν και έξοδα ζύγισης. Όπως αναφέρουν, «ανάλογα με τα κιλά που ζυγίζουν τα ζώα, χρεώνονται ένα επιπλέον ποσό για να τα σφάξουν, κάτι που εφαρμόζεται μόνο στα Σφαγεία του Αλμυρού».

Τέλος, ακόμα μία …πρωτοτυπία που εφαρμόζουν τα Σφαγεία του Αλμυρού είναι τα έξοδα ζύγισης. Με αυτά -για όσους δεν γνωρίζουν- επιβαρύνεται ο κτηνοτρόφος και χρεώνεται με ένα ποσό, ανάλογα με τα κιλά που ζυγίζουν τα ζώα που πρόκειται να σφάξει. Το έξοδο αυτό χρεώνεται μόνο από τα Σφαγεία του Αλμυρού.

Όλα τα προαναφερόμενα έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα η κίνηση στα Δημοτικά Σφαγεία Αλμυρού, με τους έμπορους και τους κτηνοτρόφους να προτιμούν εναλλακτικές λύσεις σε γειτονικούς νομούς, όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τους εκδοροσφαγείς του Αλμυρού, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές για να παραμείνουν στην περιοχή οι έμποροι και οι κτηνοτρόφοι. Θα αναπροσαρμόσουμε τις τιμές προς τα κάτω, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των σφάγειων» προσέθεσε ο ίδιος.

Νέες συμβάσεις

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, η Διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης προχωρά αυτή την περίοδο στη συγκέντρωση προσφορών, για την υλοποίηση διαφόρων εργολαβιών στα Δημοτικά Σφαγεία Αλμυρού.

Οι εργολαβίες αφορούν στην καταστροφή των υποπροϊόντων σφαγείων, στην απολύμανση των χώρων, στις χημικές- μικροβιολογικές αναλύσεις του νερού και την εφαρμογή προγράμματος υγειονομικής κατάστασης (HACCP).

Για την υλοποίηση των προαναφερόμενων εργολαβιών, οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, θα απαιτηθεί το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ περίπου.

«Αυτή την περίοδο έχουμε ξεκινήσει τη συγκέντρωση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους εργολάβους» τόνισε ο κ. Σαρρής. Σήμερα, μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα προχωρήσει στην εξατομίκευση των πιστώσεων ανά εργολαβία, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης των προσφορών και ανάδειξης των εργολάβων».

Επίσης, στο σχεδιασμό της Διοίκησης της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι να γίνει το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα η προμήθεια ενός μηχανήματος για το σφάξιμο των χοιρινών, το οποίο κρίνεται απαραίτητο.

«Προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να εκσυγχρονίσουμε τα Δημοτικά Σφαγεία και σε συνδυασμό με τις μειώσεις των τιμών, να καταφέρουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εμπόρων και των κτηνοτρόφων» επισήμανε ο κ. Σαρρής.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το