Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ακίνητα «φιλέτα» στη Μαγνησία βγαίνουν «στο σφυρί»

Οικόπεδο στα Καλά Νερά και τρία διατηρητέα κτίρια στη Μακρινίτσα και τις Μηλιές Πηλίου περιλαμβάνονται στα ακίνητα που προγραμματίζει να «βγάλει στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ τον επόμενο μήνα
Οικόπεδο στα Καλά Νερά και τρία διατηρητέα κτίρια στη Μακρινίτσα και τις Μηλιές Πηλίου περιλαμβάνονται στα ακίνητα που προγραμματίζει να «βγάλει στο σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ τον επόμενο μήνα

Οικόπεδο στα Καλά Νερά και τρία διατηρητέα κτίρια στη Μακρινίτσα και τις Μηλιές Πηλίου περιλαμβάνονται στα ακίνητα που προγραμματίζει να «βγάλει στο σφυρί» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το ΤΑΙΠΕΔ, στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι νέες ηλεκτρονικές δημοπρασίες, με την πώληση επτά ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καλαμάτα και στόχο συνολικά έσοδα τουλάχιστον 8.250.000 ευρώ.
Πρόκειται για τρία διατηρητέα κτίρια σε Μακρινίτσα και Μηλιές Πηλίου και ένα οικόπεδο στα Καλά Νερά, που περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νέο γύρο των προς αξιοποίηση ακινήτων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Η τύχη τους θα εξαρτηθεί από την έρευνα αγοράς και την αποτίμηση που θα διενεργήσει ο σύμβουλος, που θα επιλέξει το Ταμείο μέσω του διαγωνισμού που προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα. Από την έκθεση του ίδιου συμβούλου εξαρτάται και το μοντέλο αξιοποίησης, όποιων εκ των ακινήτων θεωρηθούν ελκυστικά: Είτε θα παραχωρηθούν μέσω πολυετών συμβάσεων, είτε θα πωληθούν μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Στα ακίνητα περιλαμβάνονται και μεγάλες εκτάσεις, όπως οικόπεδο 41 στρεμμάτων στην περιοχή Καλά Νερά του Πηλίου. Στον ίδιο κατάλογο έχουν ενταχθεί και τρία διατηρητέα κτίρια σε Μακρινίτσα και Μηλιές.
Πρόκειται για δύο Αρχοντικά στη Μακρινίτσα (το ένα είναι του Μουσλή), εμβαδού 453 τ.μ. και 738 τ.μ. αντίστοιχα, καθώς και το κτήμα και Αρχοντικό Ευαγγελινάκη στις Μηλιές Πηλίου, εμβαδού 510 τ.μ.
Πρόκειται για ακίνητα που ανήκαν στην εταιρία ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα).
Στις αρχές του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθούν οι νέες ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΤΑΙΠΕΔ μέσω του ιστότοπου www.e-PublicRealEstate.gr, με την πώληση των ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Καλαμάτα και στόχο συνολικά έσοδα τουλάχιστον 8.250.000 ευρώ.
Στις 6 Μαρτίου πωλείται μεταξύ άλλων και οικόπεδο 1.250 τ.μ. με ερειπωμένη αποθήκη στον Βόλο (τιμή εκκίνησης 350.000 ευρώ).

Ακίνητα «φιλέτα»
Σημειώνεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει και η τεράστια σχολάζουσα περιουσία της πρώην ΕΤΑ στη Μαγνησία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
-Στην ακτή του Βόλου λουτρικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 17.985 τ.μ. και αιγιαλός μήκους 530 μέτρων (σύνολο 28.585 τ.μ.).
-Δασική έκταση 12.468 τ.μ. στην περιοχή Δρακοντόσχισμα Σκοπέλου.
-Έκταση 9.300 τ.μ. στη Δράκεια.
-Έκταση 152.578 τ.μ. και αιγιαλός μήκους 550 μ. στα Καλά Νερά-Κάτω Γατζέα (συνολική έκταση 163.578 τ.μ.).
-Έκταση με αιγιαλό στις Κουκουναριές Σκιάθου 448.995 τ.μ.
-Δασική έκταση 35.000 τ.μ. στην Ξινόβρυση Πηλίου.
-Εδαφική έκταση 663 τ.μ. με τουριστικό περίπτερο στη Σκόπελο.
-Αρχοντικό Σισιλιάνου στη Μακρινίτσα με περιβάλλουσα έκταση 231 τ.μ.
-Ξενία Σκιάθου, εμβαδού 2.542 τ.μ (το κτίσμα) εγκαταλειμμένο, στις Κουκουναριές, με εδαφική έκταση, συνολικού εμβαδού 64.490 τ.μ. Είχε κατασκευαστεί το 1963, ωστόσο εγκαταλείφθηκε.
-Ξενία Τσαγκαράδας με εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 14.476 τ.μ. Είχε ανεγερθεί το 1955.
-Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς με έκταση συνολικού εμβαδού 20.536 τ.μ.
Σημειώνεται ότι τα Ξενία Βόλου, συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ. και Πορταριάς, συνολικού εμβαδού 11.749 τ.μ., έχουν εκχωρηθεί στο Δήμο Βόλου και έχουν εκμισθωθεί απ’ αυτόν σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που τα λειτουργούν.
Για το Ξενία Σκιάθου πρόσφατα το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τη βελτιωμένη προσφορά, κατά 30%, της εταιρείας ΤΕ.ΝΑ (Τεχνική Ναθαηλίδη) ύψους 2,628 εκατ. ευρώ, για την αξιοποίηση του ακινήτου.
Το Ξενία Σκιάθου, παραμένει ανενεργό και εγκαταλελειμμένο από το 2000, ενώ έχει χαρακτηριστεί μερικώς διατηρητέο, βάσει της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και του ιστορικού του ενδιαφέροντος. Η αξιοποίηση θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού αναμένεται να υλοποιηθεί επένδυση, που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού της Σκιάθου, καθώς και στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.
Πρόκειται για εκχώρηση-απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας του ξενοδοχείου για 99 χρόνια. Αναφορικά με το Ξενία Τσαγκαράδας, η προκήρυξη αφορά οικόπεδο συνολικής έκτασης 14.676 τ.μ., με κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.600 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή – Τσαγκαράδα, στο Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.
Παράλληλα προχωρεί στη Β’ φάση του ο διαγωνισμός για τα περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Σκιάθου και της Κ. Ελλάδας (Ν. Αγχίαλος).
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου βρίσκεται στην περιφέρεια Θεσσαλίας, περίπου σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη του Βόλου και 1 χιλιομέτρου από την ακτή. Το επίπεδο της επιβατικής κίνησης δείχνει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Ποσοστό 68% της ετήσιας κίνησης εξυπηρετείται κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, ενώ το μερίδιο των διεθνών αφίξεων το 2011 ανήλθε σε 98%. Για το αεροδρόμιο Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» αναφέρεται ότι απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού. Τα επίπεδα επιβατικής κίνησης εμφανίζουν μικρή μεταβολή κατά την περασμένη δεκαετία. Η εποχικότητα είναι σχετικά υψηλή με ποσοστό 88%, ενώ το μερίδιο διεθνών αφίξεων το 2011 ανήλθε στο 92%. Οι αερομεταφορείς διεθνών ναυλωμένων πτήσεων εξυπηρετούν ποσοστό 78% της συνολικής επιβατικής κίνησης με σημαντικότερες χώρες προέλευσης το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και τη Νορβηγία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το