Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ακίνητα στα αζήτητα

 

Χάθηκαν οι πλειοδότες στους πλειστηριασμούς του Βόλου
Χάθηκαν οι πλειοδότες στους πλειστηριασμούς του Βόλου

Όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι άκαρποι εδώ και τρία χρόνια στη Μαγνησία. Ούτε ένα ακίνητο δεν πουλήθηκε με τη διαδικασία του πλειστηριασμού, αφού δεν υπήρξε ούτε ένας ενδιαφερόμενος. Το στοιχείο είναι κυριολεκτικό. Παρά τη «βροχή» των αποφάσεων διαταγής πληρωμής και δημοσίευσης πλειστηριασμών, ούτε ένα πλειστηριαζόμενο ακίνητο δεν πουλήθηκε. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά διοικητικού υπαλλήλου του Ειρηνοδικείου Βόλου «τζάμπα ανοίγουμε την αίθουσα των πλειστηριασμών τα απογεύματα της Τετάρτης. Δεν πατάει ψυχή…».

Η αναφορά δικαστικών επιμελητών ότι εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πουληθεί ούτε ένα ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό αποκαλυπτική της εικόνας που υπάρχει και της βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Οι πλειστηριασμοί κινούνται σε ποσοστό 99% από τις τράπεζες. Ακολουθούν το ΙΚΑ και η Εφορία. Στρέφονται δε κατά οφειλετών άνω των 200.000 ευρώ. Άλλωστε για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ έχουν «παγώσει» οι πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος του 2013.

Για το διάστημα των τριών τελευταίων ετών, όπως προκύπτει από στοιχεία των δικαστικών επιμελητών του Βόλου, έγιναν 150-200 δημοσιεύσεις πλειστηριασμών. Όλοι απέβησαν άκαρποι. Στη διαδικασία των πλειστηριασμών, κάθε Τετάρτη στο Δικαστικό Μέγαρο, δεν εμφανίζεται κανείς.

Όπως σημειώνει δικαστικός επιμελητής του Βόλου, μέχρι και επτά φορές έχει εκτεθεί σε πλειστηριασμό ακίνητο, η τιμή του έχει μειωθεί κατά πολύ, ωστόσο και πάλι δεν έχει εμφανιστεί ενδιαφερόμενος. Ως βασική αιτία, όπως αναφέρουν και συμβολαιογράφοι, είναι η πολύ υψηλή φορολογία και τα χαράτσια που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Έτσι και αν κάποιος διαθέτει χρήματα, δεν τα επενδύει πλέον σε ακίνητα.

Σε γενικές γραμμές οι τιμές πρώτης προσφοράς -όπως αρχίζει ένας πλειστηριασμός- κρίνονται αρκετά υψηλές έως απαγορευτικές. Όταν το ίδιο ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό αρκετές φορές (από την τρίτη ή τέταρτη και μετά) η πρώτη τιμή μειώνεται εντυπωσιακά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πλειστηριασμός ακινήτου με πρώτη προσφορά δύο εκατομμύρια, που στη συνέχεια έφτασε στις 500.000 ευρώ. Και πάλι όμως δεν εμφανίστηκε ενδιαφερόμενος αγοραστής.

«Από το 2009 έως και τώρα δεν έχει πουληθεί ακίνητο σε πλειστηριασμό, αν και υπάρχουν κάποιες ευκαιρίες» σημειώνει δικαστικός επιμελητής με αρκετή εμπειρία και πολλά προγράμματα πλειστηριασμού.

«Ούτε όμως και τράπεζα δεν εμφανίστηκε να υπερθεματίσει σε πλειστηριασμό ακινήτων» προσθέτει συμβολαιογράφος, «κάτι που συνέβαινε συχνά στο παρελθόν».

Οι πλειστηριασμοί αφορούν σε μεγάλης αξίας ακίνητα. Είχαν τεθεί ως εγγύηση για τη λήψη δανείων, που τελικά δεν αποπληρώθηκαν. Αρκετά ακίνητα – που βγαίνουν σε πλειστηριασμό- είναι τα ίδια για τα οποία ελήφθησαν τα δάνεια. Οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και τώρα οι τράπεζες τα «βγάζουν στο σφυρί».

Πολλά από τα ακίνητα αποτελούσαν εγγύηση για τη λήψη επαγγελματικών δανείων, που τελικά δεν αποπληρώνονται. Οι τράπεζες διέκοψαν τη χορήγηση και έβγαλαν σε πλειστηριασμό το προς εγγύηση ακίνητο/α.

 

Ακίνητο αξίας 1 εκατ.

για χρέος 67.000

 

Συμβολαιογράφοι αναφέρουν πως πολλά είναι τον τελευταίο χρόνο τα συμβόλαια ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στον Αλμυρό. Πολλά ακίνητα ανήκουν σε αγρότες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τραπεζικά δάνεια. Χαρακτηριστική περίπτωση ακινήτου στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, αντικειμενικής αξίας ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ να εκτίθεται σε πλειστηριασμό για χρέος 67.000, με τιμή πρώτης προσφοράς 250.000 ευρώ.

Συμβολαιογράφος του Βόλου σημειώνει δε πως οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις εμπορικές. «Κανείς δεν θέλει να επενδύσει πλέον σε ακίνητα. Υπάρχουν ευκαιρίες. Για ανθρώπους με χρήματα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακίνητα αξίας μπορεί να αποκτηθούν στο 25% της αντικειμενικής τους αξίας» αναφέρει. Τονίζεται πως όσοι αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς τα διαθέτουν στη συνέχεια προς ενοικίαση. Τούτο όμως δεν συμβαίνει σήμερα. Όλο και περισσότερα ακίνητα δεν ενοικιάζονται και το ενδιαφέρον επενδυτών ακινήτων είναι ανύπαρκτο.

Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα, είναι τα ακίνητα που εκτέθηκαν σε πλειστηριασμό μετά από αίτημα ιδιωτών. Δηλαδή λόγω ύπαρξης οφειλής ιδιώτη προς ιδιώτη. Και στην περίπτωση αυτή δεν εμφανίστηκε κατά τη διαδικασία ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Όπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι, ιδιώτες που αξιώνουν χρήματα λόγω οφειλής από άλλον ιδιώτη δεν προχωρούν σε πλειστηριασμό ακινήτου του οφειλέτη επειδή τα δικαστικά έξοδα είναι πολλά.

Οι πλειστηριασμοί για ποσά κάτω των 200.000 ευρώ παραμένουν και το 2013 «παγωμένοι». Επίσης για τη χρονιά που διανύουμε δεν πλειστηριάζονται ακίνητα οφειλετών που είναι πρώτη κατοικία. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει προστασία του καταναλωτή – δανειολήπτη στο πλαίσιο του Νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί είναι για ανεξόφλητα επαγγελματικά δάνεια. Η τακτική των τραπεζών έχει φανεί. Προσφεύγουν εναντίον των οφειλετών με έκδοση διαταγής πληρωμής και ακολουθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν κανείς από τους μεγαλοοφειλέτες δεν ανταποκρίνεται στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Δηλώνουν αδυναμία πληρωμής και αφήνουν τη διαδικασία να εξελιχθεί…

Οι μεγαλοφειλέτες τραπεζών, λόγω δανείων, έχουν αντιληφθεί ότι τα ακίνητά τους που βγαίνουν σε πλειστηριασμό θα βρίσκονται για χρόνια σε εκκρεμότητα, αφού κανείς δεν θα τα «κτυπήσει», όσο χρόνο διαρκεί η κρίση…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το