Κατηγορίες: Πολιτική

Αισιοδοξία για επιμήκυνση του δανείου

Εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου


ΑΘΗΝΑ, 20.

Θετικό για τη χώρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα της κυβέρνησης θα είναι ο επενδυτικός νόμος, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει φωνή σε αυτές τις εξελίξεις. Ακόμη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, αλλά και οι βουλευτές να έχουν ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.
Μιλώντας σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα αυτό το συζήτησε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπίστωσε ότι “όλοι είναι θετικοί” σε αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε επιφυλάξεις για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για το θέμα του ευρωομολόγου. Κατ΄ αρχήν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο βήμα την απόφαση της Ένωσης και το μηχανισμό στήριξης, αλλά υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν είναι «απολύτως σίγουρος, ότι θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη».
Σχετικά με το θέμα του ευρωομολόγου και την άποψη που υποστηρίζεται από πολλούς κοινοτικούς παράγοντες ότι αυτό θα έρθει νομοτελειακά αργά ή γρήγορα, τόνισε ότι δεν είναι τόσο σίγουρος γι΄ αυτό, διότι, όπως ανέφερε, «υπάρχουν αντιστάσεις από κάποιες χώρες οι οποίες θέλουν να μεταθέτουν το πρόβλημα και να μην αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες».
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το θέμα θα είναι το μεγάλο ζήτημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Και πρόσθεσε ότι οι αγορές, αυτό το οποίο έχουν δει, είναι εγγενείς αδυναμίες του ευρώ λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης.
Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης για τους οποίους είπε ότι είναι εκείνοι οι οποίοι βαθμολογούσαν με 3Α τις τράπεζες οι οποίες κατέρρευσαν. Και επισήμανε ως μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι η αξιολόγηση αυτών των οίκων έχει άμεσες συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα, θεωρώντας ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής πολιτικής τόνισε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφενός πόνεσαν και αφετέρου είχαν και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ανάγκη να υπάρξουν ριζικές αλλαγές είναι δεδομένη και αυτό θα συνεχιστεί και το 2011. Οι αλλαγές στο επόμενο έτος, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχουν κατ΄ εξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα είναι πολιτικά πιο θετικές ωστόσο ορισμένες από αυτές θα είναι διαχειριστικά πιο δύσκολες.
Για τις αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε, το βάρος πρέπει να αναλάβουν οι υπουργοί και τα υπουργεία, ενώ στους υπουργούς συνέστησε να έχουν καλύτερη επαφή με τους βουλευτές.
Διευκρίνισε επίσης την φράση του «είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία» λέγοντας ότι αυτό που σημαίνει είναι ότι πρέπει να βλέπουμε με τη ματιά του πολίτη και έξω από τη διοίκηση το κάθε πρόβλημα, χωρίς τα μέλη της κυβέρνησης να γίνονται μέρος του προβλήματος της ίδιας της δημόσιας διοίκησης.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις προτάσεις που έστειλαν χαρακτηρίζοντάς τες πολύ καλές θεωρώντας ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ωρίμανσης της δουλειάς που γίνεται στα υπουργεία.
Επισήμανε ωστόσο ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο το οποίο πρέπει να διαπερνά τη δουλειά της κυβέρνησης για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία και να υπάρξει ο προγραμματισμός που θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα μιας πραγματικότητας που πρέπει να αλλάξει.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κακουργηματικές διώξεις στους 7 συλληφθέντες της οργάνωσης μαστροπείας και απάτης με εικονικά τροχαία

Κακουργηματικές διώξεις άσκησε ο εισαγγελέας στους επτά συλληφθέντες που κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας…

14 Ιουνίου 2024

Μετά τα 43αρια…μπουρίνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας: Πού θα βρέξει

Και μετά τα 43αρια και το κύμα καύσωνα... έρχεται πτώση της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για…

14 Ιουνίου 2024

Δείτε LIVE την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΒΘΣΕ

Για το LIVESTREAMING της  ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΒΘΣΕ πατήστε ΕΔΩ

14 Ιουνίου 2024

Καφεΐνη, κοκαΐνη και αγχολυτικά: Ψάρια με κατάθλιψη κι εθισμένα στα ναρκωτικά

Σε περισσότερο από το 40% των ποταμών σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να «κολυμπούν» φάρμακα, ναρκωτικά…

14 Ιουνίου 2024

Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για διαρροή υγραερίου από όχημα στο δρόμο προς Βελεστίνο

  Κινητοποίηση σήμερα το πρωί της Π.Υ. ΒΙΠΕ μετά από κλήση που δέχθηκε για διαρροή…

14 Ιουνίου 2024

Τροχαίο στην Σκόπελο – Στο Νοσοκομείο ένα άτομο

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα στην Σκόπελο. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής…

14 Ιουνίου 2024