Photo Gallery, Τοπικά

Αθωώθηκε ομόφωνα ο δικηγόρος Ν. Εμμανουηλίδης

Ο βολιώτης δικηγόρος Ν. Εμμανουηλίδης κρίθηκε παμψηφεί αθώος για τα αδικήματα που είχε κηρυχθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό και του είχε επιβληθεί φυλάκιση 28 μηνών με αναστολή

 

Ολοκληρώθηκε χθες η δίκη των κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, σε δεύτερο βαθμό, που τελικά κατέληξε σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση για τους δικηγόρους κ.κ. Σ. Κεχαγιόγλου και Ν. Εμμανουηλίδη. Αθώος για τα περισσότερα αδικήματα κρίθηκε και ο Ιάκωβος Γιοσάκης. Καταδικάστηκε όμως για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή. Ο κ. Γιοσάκης θα αποφυλακιστεί, ενώ ήδη έχει καταθέσει αίτηση καταβολής αποζημίωσής του από το Δημόσιο για το διάστημα των τριών ετών που έμεινε στη φυλακή. Με την αίτησή του ζητά την καταβολή 29 ευρώ την ημέρα για τα διάστημα που παρέμεινε στην φυλακή.

Η δίκη για το παραδικαστικό κύκλωμα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας είχε αρχίσει στις 18 Ιανουαρίου και τελείωσε χθες με την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ειδικότερα όσον αφορά στο βολιώτη δικηγόρο Ν. Εμμανουηλίδη το δικαστήριο – μετά και τη σχετική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας – τον έκρινε παμψηφεί αθώο για τα αδικήματα που είχε κηρυχθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό και του είχε επιβληθεί φυλάκιση 28 μηνών με αναστολή. Η έφεση εκδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας τον κήρυξε ομόφωνα αθώο. Σημειώνεται ότι ο βολιώτης δικηγόρος είχε παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κατηγορούμενος για πέντε αδικήματα.

Οι δικαστές απάλλαξαν τον Ιάκωβο Γιοσάκη από κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες, για τις οποίες σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών και τον έκριναν ένοχο μόνο για το πλημμεληματικού βαθμού αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή την πρώην δικαστή Παναγιώτα Τσέβη.

Αντίθετα, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον δικηγόρο Σάκη Κεχαγιόγλου, που σε πρώτο βαθμό του είχε επιβληθεί κάθειρξη έξι ετών.

Υπενθυμίζεται ότι οι έρευνες για τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος στη Δικαιοσύνη, που σύμφωνα με καταγγελίες εξέδιδε έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις, είχαν ξεκινήσει το 2004. Οι δίκες είχαν αρχίσει από το 2009 και τους τελευταίους μήνες διεξάγονταν σε δεύτερο βαθμό. Η εκδίκαση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας διήρκησε τρεισήμισι μήνες.

Ειδικά, για το βολιώτη δικηγόρο κ. Ν. Εμμανουηλίδη αναφέρεται ότι μετά την άσκηση ποινικής διώξεως σε βάρος του για τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ήτοι παθητική δωροδοκία δικαστή) και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και τα πλημμελήματα της ενεργητικής δωροδοκίας δικαστή, της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση εγγράφου, της συγκρότησης συμμορίας και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δημοσιεύτηκε το 2007 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που απεφάνθη ομόφωνα, αφ’ ενός μεν να μη γίνει δημόσια κατηγορία εναντίον του για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για τα πλημμελήματα της ενεργητικής δωροδοκίας δικαστή, καθώς και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Το ίδιο βούλευμα τον παρέπεμπε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή από παθητική δωροδοκία δικαστή και τα πλημμελήματα της ενεργητικής δωροδοκίας δικαστή, της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, της συγκρότησης συμμορίας και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Η δίκη για τις κατηγορίες αυτές διεξήχθη από τις 30/3/2009 έως και την 17/11/2010 ενώπιον του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Το δικαστήριο αθώωσε τον κ. Εμμανουηλίδη για επτά συνολικά κατηγορίες και τον κήρυξη ένοχο -κατά πλειοψηφία – της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος δικαστή. Το δικαστήριο του είχε επιβάλλει φυλάκισης 28 μηνών με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά. Κατά της καταδικαστικής απόφασης προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που χθες τον αθώωσε ομόφωνα εξαφανίζοντας την προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Τ. Κ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το