Κατηγορίες: Τοπικά

Αθλητικές εμπειρίες με τους «Μάγνητες Τυφλούς»

Φόρεσαν μάσκες και έπαιξαν ποδόσφαιρο με τα άτομα που έχουν αναπηρία όρασης. Οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας γνώρισαν βιωματικά τον τρόπο άθλησης των «Μάγνητων Τυφλών» στο πλαίσιο μιας γενικότερης πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το σχολείο για την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Χθες νωρίς το μεσημέρι μέλη της αθλητικής ομάδας «Πειρατές» του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί», που δραστηριοποιούνται στο άθλημα του «Goalball», βρέθηκαν στο 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας και παρουσίασαν στους μαθητές τον τρόπο διεξαγωγής του αθλήματος.

Για τους μαθητές ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που γνώρισαν ένα νέο άθλημα, ενώ εντυπωσιασμένοι, συμμετείχαν και οι ίδιοι στο παιχνίδι, φορώντας μάσκες και παίζοντας τα μέλη των «πειρατών».

Ο αντιπρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου Στέλιος Λαγάρας σημείωσε ότι «αυτό που ζήσαμε στο σχολείο ήταν κάτι βιωματικό που μας έβαλε στη θέση αυτών των ανθρώπων. Μέσα από αθλητικές δραστηριότητες, που είναι προσαρμοσμένες στις δυνατότητές τους, βλέπουμε την αντίληψη του χώρου που έχουν. Το κυριότερο είναι πως ευαισθητοποιηθήκαμε ακόμη περισσότερο για τα ζητήματα που έχουν οι συμπολίτες με αναπηρία όρασης και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε, καθώς κινούμαστε στο δημόσιο χώρο».

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Βάσσα Παρασκευά υπογράμμισε πως «σε συνέχεια της εκδήλωσης του σχολείου μας με θέμα «Είμαστε όλοι διαφορετικοί-Είμαστε όλοι ίσοι» πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη επίσκεψη της ομάδας «GOALBALL-Α.Σ.Α.Μ. ΠΕΙΡΑΤΕΣ» από τους «Μάγνητες Τυφλούς». Οι μαθητές μας φορώντας μάσκες συμμετείχαν στην ομάδα με ενδιαφέρον και περισσή συγκίνηση επί δύο ώρες, αφού προηγουμένως η προπονήτρια της ομάδας, κ. Ακατερίνη Γιαγκουνίδου, εξήγησε τους όρους του σχετικά άγνωστου παραολυμπιακού αθλήματος. Την ομάδα συνόδευσε ο πρόεδρος του Σωματείου «Μάγνητες Τυφλοί», κ. Λάμπρος Παρασκευάς.  Θα ήθελα να σημειώσω την εντυπωσιακή προσοχή και υπακοή όλων των μαθητών μας (συμμετεχόντων και μη) σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του αθλήματος, αλλά και τις εκφράσεις ενθουσιασμού με τη λήξη του. Επισημαίνουμε την υποστήριξη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Ν. Μαγνησίας, που ενισχύει την προσπάθεια όλων μας σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού και ευαισθητοποίησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Λάμπρος Παρασκευάς τόνισε πως «τα παιδιά κατανοούν ακόμη πιο εύκολα, αρκεί να τμιλήσεις στη γλώσσα τους και να τα πλησιάσεις μέσα από τις διαδρομές που έχουν δημιουργήσει αυτά στην κατανόηση του κόσμου και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Εμείς κάνουμε ένα γενικότερο άνοιγμα στα σχολεία με εκδηλώσεις, προκειμένου να αποθυμοποιήσουμε όλα τα περίεργα γύρω από την αναπηρία, τη διαφορετικότητα. Ο μόνος τρόπος για την κατανόηση του διαφορετικού από τα παιδιά, και όχι μόνο, είναι η παρουσίαση και η ανάδειξη της αναπηρίας. Η ανταπόκριση των μαθητών γενικά είναι εντυπωσιακή. Και είναι η μεγάλη μας ελπίδα».

Σημειώνεται πως εδώ και χρόνια ο σύλλογος έχει αναλάβει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη γραφή braille.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη: Συζήτησαν για το Κυπριακό μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο με 158 «ναι» στη Βουλή

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια το φορολογικό νομοσχέδιο. Υπέρ…

7 Δεκεμβρίου 2023

Γεραπετρίτης: «Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας» – Τι είπε για την υπόκλιση στον Τούρκο πρόεδρο

«Χρέος μας να δίνουμε λύσεις και να μην παράγουμε κρίσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός…

7 Δεκεμβρίου 2023

Ισραηλινά ΜΜΕ: Δεκάδες μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό – Βίντεο τους δείχνουν γυμνούς με δεμένα χέρια

Στον ισραηλινό στρατό παραδόθηκαν πολλοί μαχητές της Χαμάς που βρίσκονταν κοντά στην Τζαμπάλια στη βόρεια…

7 Δεκεμβρίου 2023

ΕΟΔΥ: Άυξηση στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα – 44 θάνατοι και 54 διασωληνωμένοι – Δύο τα σοβαρά κρούσματα γρίπης

Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα του SARS-CoV-2, στην κοινότητα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης αύξηση…

7 Δεκεμβρίου 2023

Μικρής έκτασης φωτιά σε διαμέρισμα στον Βόλο

Λαχτάρησαν οι ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Καραϊσκάκη στον Βόλο, λίγο πριν τις 8 σήμερα το…

7 Δεκεμβρίου 2023