Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Αδυνατούν να πληρώσουν ΦΠΑ

Πέντε ώς δέκα επαγγελματίες σπεύδουν καθημερινά στη Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) για ρύθμιση

Μία στις πέντε επιχειρήσεις αδυνατεί, λόγω της κρίσης, να αποδώσει ΦΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και το ποσοστό αυτό συμφωνεί απόλυτα και με το τι ισχύει στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Βόλου (Α’-Β’). Αυτό υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, που διενεργεί τους ελέγχους ΦΠΑ για όλο το Νομό.

Το ποσοστό των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που δεν υποβάλουν ΦΠΑ είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία των εφοριακών του Βόλου, καθώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καθημερινά επισκέπτονται τη Δ.Ο.Υ. Βόλου για να ρυθμίσουν το ΦΠΑ 5-10 επαγγελματίες, σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ.

«Δηλώσεις ΦΠΑ υποβάλουν, όσοι είναι πιστωτικοί. Το ποσοστό όσων δεν υποβάλουν είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνει από την έναρξη της κρίσης και μετά. Επαγγελματίες όπως οι καταστηματάρχες με καφετέριες, εστιατόρια, όσοι δηλαδή εισπράττουν μετρητοίς, υποβάλουν, ενώ προβλήματα εμφανίζουν επιχειρήσεις, όπως εργοληπτικές», σημειώνει το στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Και πώς να μπορούν να καταβάλουν ΦΠΑ, όταν αυτός φθάνει το 23%…

Οι ελεγκτές της Εφορίας, όταν μια επιχείρηση καθυστερήσει, ενημερώνουν, αφού προηγουμένως λάβουν και τη σχετική διαπίστωση από τη ΓΓΠΣ  για τη μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων διαπιστώνει άμεσα πόσοι και ποιοι δεν υπέβαλαν δήλωση και στη συνέχεια αρχίζουν οι ειδοποιήσεις, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε με επιστολές ή με τηλεφωνήματα. Ακόμη και μετά τις οχλήσεις των ελεγκτών όμως, υποβάλλονται λιγότερες από μία στις δέκα δηλώσεις…

«Όταν δεν υποβληθεί δήλωση ΦΠΑ, γίνεται έλεγχος και κατόπιν καταλογισμός του, ενώ μπαίνουν και οι προσαυξήσεις 3,5% κάθε μήνα, που μπορούν να φθάσουν μέχρι και το 120%. Ο φορολογούμενος πληρώνει το 20% του σύνολου της οφειλής (ΦΠΑ και προσαυξήσεις) και μπορεί κατόπιν να κάνει ρύθμιση», προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου.

Ακόμα και όταν γίνονται έλεγχοι στο ΦΠΑ, ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα βεβαιωμένα έσοδα καταλήγει στο ταμείο του Δημοσίου, ενώ από την άλλη πλευρά οι εισπράξεις επί ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα νέα χρέη που δημιουργούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, το Δημόσιο εισπράττει δύο ευρώ φόρους για κάθε δέκα ευρώ που βεβαιώνονται.

Οι φορολογικές

δηλώσεις

Από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας ανακοινώνονται τα εξής: Με το πρόσφατο φορολογικό νόμο 4110/23-1-13, έγιναν οι παρακάτω (μεταξύ πολλών άλλων) αλλαγές, οι οποίες όμως έχουν άμεση ισχύ και θα εφαρμοστούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες, για τα εισοδήματα του 2012. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ψηφισθέντα:

* Όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του, οφείλει να υποβάλει φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο.

* Οι φορολογική δήλωση πλέον υποβάλλεται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου, ανεξάρτητα από πού προέρχονται τα εισοδήματα. Παύει δηλαδή η διαφοροποίηση της περιόδου υποβολής ανάλογα με το αν είναι κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος ή αγρότης κλπ.

* Στις φορολογικές δηλώσεις υποχρεούμεθα πλέον να δηλώσουμε κάθε εισόδημά μας. Άρα, στις φετινές δηλώσεις μας θα πρέπει να αναγράψουμε και τους τόκους αλλά και κάθε άλλο εισόδημα, π.χ. από το εξωτερικό, το επίδομα ανεργίας, την αποζημίωση απόλυσης, το τεκμαρτό ενοίκιο χωραφιού προς συγγενή μας, τα ελαιόδεντρα κ.λπ.

* Το τέλος επιτηδεύματος που καταβάλλουν μόνο οι επαγγελματίες για το 2012 γίνεται στην περιοχή μας 650 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και 800 ευρώ για τις εταιρείες.

* Επειδή το υπουργείο δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει το αρχείο του Ε9 με τα ακίνητα από τις δηλώσεις που υποβάλλονταν από το 1997 και μετά, θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι μόνοι τους να κάνουν έλεγχο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου και να συμπληρώσουν σωστά τα χωράφια τους, έως 30/6/2013. Αυτό, γιατί παρατηρήθηκε το φαινόμενο, φορολογούμενος που έχει χωράφια στο Μικρό Περιβολάκι, το υπουργείο να του τα εμφανίζει στο Μικρό του Λαύκου.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Aθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Αθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος από την Πάτρα από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν εις βάρος του,…

13 Ιουνίου 2024