Photo Gallery, Τοπικά

Αδυναμία κάλυψης των εφημεριών στο Κέντρο Υγείας της Σκιάθου

Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα το Νοσοκομείο Βόλου

Πρόβλημα με την κάλυψη των εφημεριών όλες τις ημέρες του μήνα υπάρχει στη Σκιάθο, με αποτέλεσμα ορισμένες ημέρες στο Κέντρο Υγείας να βρίσκονται μόνο οι νοσηλεύτριες ή οι οδηγοί των ασθενοφόρων. Με προσωπικό ασφαλείας αναμένεται να λειτουργήσουν σήμερα οι κλινικές στο Νοσοκομείο Βόλου λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των γιατρών. Αύριο απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μη κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα των εφημεριών στο Κέντρο Υγείας από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να καλούνται οι ίδιοι να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου με επιστολή που απέστειλαν στο διευθυντή του Κέντρου Υγείας, το σωματείο εργαζομένων και τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στο Κέντρο Υγείας εργάζονται τρεις γιατροί με την ειδικότητα της γενικής ιατρικής, οι οποίοι κάνουν από επτά εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι ενεργείς και οι τρεις ετοιμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από επτά εφημερίες οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν. Ουσιαστικά απομένουν δέκα ημέρες για κάθε μήνα που το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει ζήτημα με την κάλυψη των εφημεριών.

Και σε αυτό το σημείο εστιάζουν τον προβληματισμό τους οι εργαζόμενοι, καθώς ενδέχεται να μεταβαίνουν στο Κέντρο Υγείας ασθενείς και να μη βρίσκουν γιατρό παρά το νοσηλευτή ή τον οδηγό ασθενοφόρου που εφημερεύουν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσουν το γιατρό για να μεταβεί στο Κέντρο Υγείας.

Το ζήτημα που έχει προκύψει στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας. Πάντως, η πρόεδρος του σωματείου κ. Νέλη Χονδρογιάννη υπογράμμισε πως η κάλυψη των κενών των γιατρών στα νησιά δεν θα πρέπει να γίνεται με μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της χερσαίας Μαγνησίας.

Η ίδια πρόσθεσε πως το σωματείο θα θέσει το ζήτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Πάντως ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα είναι η λήξη των συμβάσεων εργαζομένων με οκτάμηνη σύμβαση στα Κέντρα Υγείας, όταν μάλιστα θα έχει ξεκινήσει και η τουριστική περίοδος στα νησιά. Σε αυτή την περίπτωση κρίνεται αναγκαία η αναπλήρωση των κενών που θα προκύψουν έστω και με νέους συμβασιούχους.

Απεργία στο Νοσοκομείο

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου, ενώ αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «στο χώρο της Υγείας, μετά τις δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (Νόμοι 3868/2010 και 3918/2011) που ιδιωτικοποιούν ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ (ολοήμερη λειτουργία, ιδιωτικός φορέας διεκπεραίωσης των προμηθειών κ.λπ.) και κυρίως μετά την οριστική υπαγωγή των υπηρεσιών Υγείας στο ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών του Μνημονίου, το μέλλον της δημόσιας περίθαλψης διαγράφεται ζοφερό. Το πάγωμα των προσλήψεων γιατρών-νοσηλευτών, η δραστική μείωση των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων και οι συνακόλουθες ελλείψεις υλικών ζωτικής σημασίας, η αδυναμία πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιούνται και συνεπώς της πλήρους εφημεριακής κάλυψης πολλών κλινικών και τμημάτων της επαρχίας, έχουν οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια το ΕΣΥ σε λειτουργική κατάρρευση. Και αυτό ειδικά στη σημερινή περίοδο της κρίσης θα επιδεινώσει δραματικά τους υγειονομικούς δείκτες στη χώρα και θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή.

Γι’ αυτό και η ΟΕΝΓΕ προχωρεί σε 24ωρη πανελλαδική απεργία με κεντρικά αιτήματα:

1) Τήρηση των ρυθμίσεων της κλαδικής μας συμφωνίας και του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ για το ιατρικό μισθολόγιο, 2) αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους τους εργαζόμενους, 3) όΌχι στις περικοπές και στις συγχωνεύσεις που διαλύουν το ΕΣΥ, 4) δωρεάν δημόσια καθολική περίθαλψη ποιότητας ως κοινωνικό δικαίωμα, 5) ανατροπή Μνημονίου-ΕΕ-ΔΝΤ και της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το