Photo Gallery, Οικονομία, Τοπικά

Αδυναμία δημοσίων υπαλλήλων να αποπληρώσουν δάνεια

Δημόσιοι υπάλληλοι λόγω περικοπών και αύξησης του ποσού των δόσεων

 

Τις έντονες αντιδράσεις δημοσίων υπαλλήλων προκαλεί υπηρεσιακό σημείωμα βάσει απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται το ποσό που καταβάλλουν κάθε μήνα για τις δόσεις δανείων που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών (ΤΠΔ), τουλάχιστον στα 3/10 του μισθού τους.

Η απόφαση που κοινοποιείται πλέον από προχθές σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν δανειοδοτηθεί από το ΤΠΔ, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι δανειολήπτες με το ΤΠΔ, με αποτέλεσμα το ύψος των δόσεων να αυξάνει και να προκαλεί αδυναμία αποπληρωμής των δανείων, αφού οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί μέχρι και 50%.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εφοριακής υπαλλήλου, η οποία κατέβαλε μηνιαίως 115 ευρώ στο ΤΠΔ δόση δανείου και τώρα καλείται να καταβάλει 360 ευρώ… «Η απόφαση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ούτε τη σύμβαση που υπέγραψα με το ΤΠΔ, ούτε αν έχω άλλα δάνεια», δηλώνει η υπάλληλος, που αναζητεί τώρα τρόπους αποπληρωμής του δανείου.

Στο υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι αναφέρονται τα εξής:

«Σε εκτέλεση της με αριθμό 2/19843/7-3-2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 677/Β/7-3-2012) που εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 62 του Ν. 2214/1994, όπως ισχύει (άρθρο 35 παρ. 1 του Ν. 4038/2012), σε συνδυασμό και με απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Τ.Π. και Δανείων στη με αριθμό 3440/22-3-2012 συνεδρίασή του, γνωρίζουμε ότι για τα εξυπηρετούμενα δάνεια του Ταμείου ισχύουν πλέον τα εξής:

1. Μειώνεται στα 3/10 το ποσοστό των υποχρεωτικά εκχωρουμένων εκάστοτε τακτικών μηνιαίων απολαβών ή της κύριας και επικουρικής σύνταξης και όλων γενικά των μερισμάτων και άλλων παροχών των ασφαλιστικών Ταμείων των δανειζομένων για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των χορηγουμένων από το Τ.Π. και Δανείων τοκοχρεολυτικών δανείων του στεγαστικού τομέα, καθώς και των δανείων που έχουν συνομολογηθεί πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Ως τακτικές μηνιαίες απολαβές νοούνται οι αποδοχές, τις οποίες δικαιούται ο δανειολήπτης, αφαιρουμένου και μη υπολογιζομένου του ποσού, που τυχόν λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν. 4024/2011.

Επομένως, θα πρέπει να παρακρατούνται και να αποδίδονται υποχρεωτικά στο Τ.Π. και Δανείων τουλάχιστον τα 3/10 των μηνιαίων απολαβών, ως άνω, για την εξυπηρέτηση της μηνιαίας δόσης του/των δανείου/των.

2. Σε περίπτωση που η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση του/των δανείου/ων είναι μεγαλύτερη των 3/10 των ως άνω απολαβών, οι δανειολήπτες οφείλουν να γνωρίσουν με υπεύθυνη δήλωση:

* Ότι συναινούν να παρακρατείται ποσοστό μεγαλύτερο των 3/10 από τις μηνιαίες απολαβές τους για την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή

* ότι δεν συναινούν στην παρακράτηση ποσοστού μεγαλυτέρου των 3/10 των μηνιαίων αποδοχών τους, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καταβάλλουν εξ ιδίων τη διαφορά των δόσεων ανά εξάμηνο (έως 30/6 ή 31/12), στην Κεντρική Υπηρεσία του Τ.Π. και Δανείων στα Καταστήματα Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πειραιά ή στην/στις Τράπεζα/ες και το λογαριασμό ΙΒΑΝ, που τους έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως.

Σημείωση: α) Για τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις, ότι δεν συναινούν στην παρακράτηση ποσοστού μεγαλύτερου από 3/10 από τις μηνιαίες απολαβές τους, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση καταβολής του υπολειπομένου ποσού εξ ιδίων, ως αναφέρεται, θα πρέπει άμεσα να γνωστοποιείται εγγράφως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο ή συζυγικό ΑΦΜ (ή και τον αριθμό λογαριασμού δανείου, εάν είναι γνωστός).

β) Οι δανειολήπτες που η μηνιαία δόση των δανείων τους είναι μικρότερη των 3/10 των τακτικών αποδοχών τους δεν χρειάζεται να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση».

ΔΗΜΟ.Σ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το