Photo Gallery, Τοπικά

Αδιαφορούν για το «Κατ’ οίκον φροντίδα»

Οι συνταξιούχοι του Βόλου με αναπηρία άνω του 67%
Οι συνταξιούχοι του Βόλου με αναπηρία άνω του 67%

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», φορέας υλοποίησης του οποίου είναι το ΙΚΑ. Αν και γίνονται ερωτήματα στο αρμόδιο Τμήμα Παροχών του ΙΚΑ Βόλου, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το μοναδικό πάροχο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι ο Δήμος Βόλου.

Το ελάχιστο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από συνταξιούχους, αποδίδεται στους περιορισμούς που θέτει το πρόγραμμα, όσον αφορά στις προϋποθέσεις ένταξης δικαιούχων, αλλά και το χρόνο παροχής φροντίδας. Μέχρι χθες δικαιούχοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ήταν μόνον συνταξιούχοι με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%.

Ειδικότερα δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι δικαιούχοι (ωφελούμενοι) του προγράμματος, που είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου όλων των φορέων κυρίας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΝΑΤ κ.λπ.), οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου του Δημοσίου, καθώς και οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια, που είναι :

-Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξάρτητου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ).

-Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή και ο σύζυγος ή το άλλο πρόσωπο να έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και το ατομικό εισόδημά του να είναι κάτω των 7.715, 65 € ετησίως.

-Το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας, που προβλέπεται κάθε φορά για την παροχή του ΕΚΑΣ. Το ατομικό αυτό εισόδημα ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 7.715, 65 € και το οικογενειακό στο διπλάσιο.

-Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

-Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

-Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται και μάλιστα με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας του 2012 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011), αποκλείουν πολλούς δυνάμενους δικαιούχους, καθώς το εν λόγω έτος (2011) χορηγούνταν ακόμη τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας στους συνταξιούχους. Έτσι το ποσό που τίθεται ως όριο, αφορά συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από 575 ευρώ το μήνα, που έχουν και αναπηρία άνω του 67% και οι οποίοι δεν λαμβάνουν και κανένα άλλο επίδομα.

Πάντως το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι σε επόμενο χρόνο, που θα γνωστοποιηθεί από το Ίδρυμα, θα μπορούν να ενταχθούν ως ωφελούμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 78ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια, χωρίς να απαιτείται πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου σημειώνει ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ώρες εξυπηρέτησης των δικαιούχων του προγράμματος είναι ελάχιστες, μόλις 10 το μήνα, δηλαδή 2,5 ώρες κάθε εβδομάδα, με ελάχιστη επίσκεψη τη μισή ώρα κάθε φορά. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο πάροχος θα πρέπει να προσφέρει οικιακή και νοσηλευτική φροντίδα στον ωφελούμενο. «Οι ώρες είναι πολύ λίγες, γι’ αυτό και τα χρήματα θα είναι επίσης ελάχιστα για τον πάροχο», τονίζει το στέλεχος του ΙΚΑ.

Τα δικαιολογητικά

Με την αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

-Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

-Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου οικονομικού έτους (δηλ. του έτους 2011). Σε περίπτωση μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης υποβάλλεται σχετική βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ.

-Βιβλιάριο υγείας του οικείου ασφαλιστικού φορέα (αντίγραφα σελίδας/ων με τα προσωπικά στοιχεία συνταξιούχου) από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ του συνταξιούχου καθώς και Αριθμός Μητρώου φορέα συνταξιοδότησης.

-Απόφαση συνταξιοδότησης ή πρόσφατο εκκαθαριστικό πληρωμής συντάξεων.

-Πιστοποιητικό αναπηρίας σε ισχύ. Η ύπαρξη ποσοστού αναπηρίας μπορεί να προκύπτει είτε από πιστοποιητικό ΚΕΠΑ (που έχει εκδοθεί για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, π.χ. κοινωνικές παροχές ή φορολογικές απαλλαγές κ.λπ.), είτε από απόφαση συνταξιοδότησης, εάν πρόκειται για συνταξιούχο λόγω αναπηρίας και στην απόφαση αναφέρεται το ποσοστό αναπηρίας, είτε από αποφάσεις και γνωματεύσεις αρμοδίων οργάνων (Υγειονομικών Επιτροπών), που έχουν εκδοθεί πριν από τη λειτουργία του ΚΕΠΑ και εξακολουθούν να ισχύουν.

-Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1985 στην οποία ο αιτών αναφέρει ότι διαβιώνει μόνος/η ή με άλλο πρόσωπο το οποίο επίσης πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δηλώσει ότι διαβιώνει με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο πρέπει να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά για την απόδειξη του ποσοστού αναπηρίας και του ατομικού εισοδήματος του σύζυγου ή του άλλου προσώπου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα υποκαταστήματα και τα παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου. Για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο δικαιούχος (ωφελούμενος) πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει το έντυπο «Αίτηση Συμμετοχής Συνταξιούχου στο Πρόγραμμα-Δήλωση Στοιχείων Συνταξιούχου». Επίσης το έντυπο αυτό είναι διαθέσιμο και από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο το δικαιούχο ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το